Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αφαντοι οι τουρίστες στην ενδοχώρα των Χανίων

Το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου περιμένουν οι Δήμοι ενδοχώρας του νομού Χανίων, με δημάρχους κι εκπροσώπους Δήμων να μεταφέρουν στα “Χανιώτικα νέα”, την αβεβαιότητα που επικρατεί στον τουριστικό κλάδο από τον οποίο είναι σε πλήρη -σχεδόν- εξάρτηση, οι τοπικές οικονομίες.

Δήμος Πλατανιά
Στον Πλατανιά, τις τελευταίες ημέρες, τα μηνύματα από παραδοσιακές Αγορές, όπως η Δανία και η Νορβηγία, είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι πτήσεις ξεκινούν από τις αρχές Ιουλίου αντί για τέλη Αυγούστου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. «Φαίνεται πως έχουμε ελπίδες για ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού. Κάποια μεγάλα ξενοδοχεία ετοιμάζονται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, με τις πληρότητες περίπου στο ένα τρίτο ενώ κάποιοι όμιλοι, θα ανοίξουν μία ή δύο μονάδες. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά,να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρξει η ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία, ώστε ο προορισμός να μείνει ανοικτός για το 2021, ελκυστικός και ασφαλής», αναφέρει ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης (φωτ).
«Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος, δεν κάναμε “εκπτώσεις” στο κομμάτι που μας αναλογεί, των υποδομών,της καθαριότητας, της ναυαγοσωστικής κάλυψης αλλά αντιθέτως τα πληρώνουμε στο σύνολό τους από ίδιους πόρους» τονίζει και προσθέτει πως για όλες τις επιχειρήσεις του Δήμου θα υπάρξει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για την περίοδο που ήταν κλειστές βάσει ΚΥΑ και εξετάζεται επιπλέον απαλλαγή ενός μήνα (έως μέσα Ιουνίου) για όσες δεν άνοιξαν.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, η τοπική οικονομία είναι σε πλήρη εξάρτηση από τον τουρισμό: «Το τουριστικό προϊόν έχει πάρα πολλά συνδεόμενα επαγγέλματα, δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, είναι οι υπάλληλοι, είναι οι προμηθευτές, είναι ο πρωτογενής τομέας και μια σειρά από υπηρεσίες που υποστηρίζουν τον τουρισμό. Ο Δήμος -σαν οργανισμός- θα έχει απώλεια εσόδων λόγω απαλλαγών τελών και λοιπών μέτρων ελάφρυνσης αλλά το κυρίαρχο είναι οι απώλειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία», αναφέρει και σημειώνει ότι ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης οι Δήμαρχοι, έχουν καταθέσει προς την Πολιτεία προτάσεις για ένα εστιασμένο και συνδυασμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και εργασιακού κόστους αλλά και αεροπορικών εταιρειών, ταξιδιωτικών οργανισμών κλπ ώστε η μείωση να επιμερίζεται σε όλο το δίκτυο και να φτάνει τελικά στον επισκέπτη».

Δήμος Αποκορώνου
Την αισιοδοξία του ότι η χρονιά θα “κλείσει” με θετικό πρόσημο, προσεγγίζοντας περίπου το 50%-55% του μέσου όρου της περυσινής χρονιάς, εκφράζει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης (φωτ.), εξηγώντας ότι σε αυτό το σενάριο, οι θέσεις εργασίας δεν θα χαθούν και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να στηρίξουν τις οικογένειές τους. «Περίπου 2.500 άτομα εργάζονται στον τουρισμό, ο οποίος, μαζί με τον αγροτικό τομέα, είναι οι πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις ουσιαστικά. Έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση και πρέπει “να βάλουμε πλάτη όλοι”, να μην μεμψιμοιρούμε, να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών και να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός” σημειώνει και προσθέτει ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να υποδεχθεί επισκέπτες και η ναυαγοσωστική κάλυψη προχώρησε κανονικά με στελέχωση και των 14 πύργων. Ο ίδιος, καλεί τους ξενοδόχους να ξεπεράσουν τον δισταγμό και να λειτουργήσουν τις μονάδες τους, σε συμμόρφωση με τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να εμπεδωθεί στους επισκέπτες το αίσθημα ασφάλειας.
Θετικά είναι τα μηνύματα για την ενδοχώρα του Δήμου, με τις βίλες και τα αγροτουριστικά καταλύματα να καταγράφουν αύξηση των κρατήσεων τις τελευταίες ημέρες, καθώς κρατούν το πλεονέκτημα της “απομόνωσης”, μακρυά από τον μαζικό τουρισμό».

Δήμος Κισσάμου

Για μια πολύ δύσκολη χρονιά που απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης (φωτ.) και συμπληρώνει «Περιμένουμε τον Ιούλιο να ανοίξει το εξωτερικό, να δούμε πώς θα πάει και αναλόγως θα διαμορφώσουμε τη δράση μας»
Ο αντιδήμαρχος τουρισμού, Αντώνης Σταθόπουλος, διαπιστώνει πως οι κρατήσεις ξεκινούν μετά τις 15 με 20 Ιουλίου. «Η μισή σαιζόν έχει χαθεί και φαίνεται ότι η υπόλοιπη θα δουλέψει στο 20% με 40% του περυσινού μεγέθους. Από ‘κει και πέρα ως Δήμος μέσω της μονομετοχικής διαχειριζόμαστε Μπάλο και Λαφονήσι. Εκεί, περιμένουμε φέτος περίπου το ένα πέμπτο των επισκεπτών» εκτιμά.
Ο ίδιος σημειώνει ότι καταγράφεται μια αυξημένη κινητικότητα τα Σαββατοκύριακα από επισκέπτες εντός Κρήτης και φαίνεται πως η περιοχή της Κισσάμου αναπτύσσει μια σημαντική δυναμική στον εσωτερικό τουρισμό. Μάλιστα, ο Δήμος έχει προϋπολογίσει ένα ποσό για διαφημιστική προβολή εντός Κρήτης ενώ σχεδιάζει και δράσεις προβολής σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών.
Όπως αναφέρει ο κ. Σταθόπουλος, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και οι ξενοδόχοι της περιοχής είναι ακόμα μπερδεμένοι και εκφράζουν ανασφάλεια για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά η εκτίμηση είναι ότι οι μικρές οικογενειακές μονάδες που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία στην περιοχή, θα ανοίξουν μετά τα μέσα Ιουλίου.
Τέλος, ο Δήμος ήδη έχει ανακοινώσει ελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες με μειώσεις/ μηδενισμό τελών και παραχωρήσεις περισσότερων κοινόχρηστων χώρων στις επιχειρήσεις.

Δήμος Καντάνου – Σελίνου

“Υπολειτουργούν”τα περισσότερα καταλύματα και καταστήματα στην περιοχή της Παλαιόχωρας σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, κ. Μανόλη Κουκουλά (φωτ.).
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουριστική κίνηση περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα και μόνο από ντόπιους ενώ τα μηνύματα για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο Δήμος από την πλευρά του, προτίθεται με κάθε μέσο να στηρίξει τους επιχειρηματίες της περιοχής ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε μειώσεις και απαλλαγές από δημοτικά τέλη.

 

 

Δήμος Σφακίων

Αναμονή και στασιμότητα στον Δήμο Σφακίων μας μεταφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταύρος Ψαρουδάκης (φωτ.). «Στα Σφακιά τέτοια εποχή δεν έβρισκες ούτε καρέκλα και τώρα πας και είναι όλα σχεδόν κλειστά, σε πιάνει ψυχοπλάκωμα» αναφέρει, εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου. «Το τι έχει χαθεί το ξέρουμε. Ελπίζουμε ότι θα κερδίσουμε ό,τι μπορούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα σωθεί η μισή περίοδος» συμπληρώνει.

 

Στη Γαύδο
Ήδη έχει ξεκινήσει η κίνηση στο νησί της Γαύδου, σύμφωνα με την Δήμαρχο, Λίλιαν Στεφανάκη (Φωτ.).
«Είμαστε έτοιμοι, έχουμε λύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια και στη Γαύδο έχουν ανοίξει σχεδόν όλα» τονίζει η κα Στεφανάκη. «Εμείς έχουμε και μόνιμους παραθεριστές που ήδη έχουν ξεκινήσει να έρχονται. Εξάλλου η σαιζόν στη Γαύδο πάντα ξεκινά πιο αργά», αναφέρει και προσθέτει πως όλοι οι εργαζόμενοι έχουν εκπαιδευτεί και προσπαθούν να τηρούν τα πρωτόκολλα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα