Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυξήσεις στην τιμή του γύρου και στα Χανιά

Προβληματισμός στους Χανιώτες επιχειρηματίες ψητοπωλείων σχετικά με το εάν η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος -λόγω των αυξημένων ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα -θα οδηγήσει και σε αύξηση της τιμής που πωλούν το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι (πιτόγυρο).
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, κάποιοι από τους καταστηματάρχες εστίασης στα Χανιά επεσήμαναν ότι μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι απορροφούσαν αυτή την αύξηση των πρώτων υλών διατηρώντας την ίδια τιμή για τον καταναλωτή ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί όταν για τους ίδιους καθίσταται ζημιογόνο.
Παράλληλα επεσήμαναν ότι στόχος τους είναι να διαφυλάξουν την ποιότητα των προϊόντων τους καθώς οι πρώτες ύλες προέρχονται από Κρητικούς παραγωγούς και η όποια αύξηση ενδεχομένως γίνει δεν θα ξεπερνά τα 0,10 – 0,30 λεπτά.

 

«Θα κρατήσουμε την ποιότητα»

1-koumpes«Η αύξηση στο κρέας το οποίο εφοδιαζόμαστε για τα καταστήματα μας, έχει ξεπεράσει το 30%. Ο λόγος είναι οι μεγάλες εξαγωγές στην Κίνα, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι χθες. Συνεπώς είναι αναγκαστική η αύξηση που θα πρέπει να κάνουμε στις τιμές. Εμείς μέχρι σήμερα διατηρούμε από τις πιο χαμηλές τιμές στην αγορά διότι θέλουμε να έχουμε κόσμο μέσα στο μαγαζί μας. Αυτή την στιγμή έχουμε το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι στα 2,5 ευρώ. Ωστόσο με τις μεγάλες αυξήσεις που έχει πάρει το κρέας, “μπαίνουμε μέσα” και επιβαρυνόμαστε εμείς αφού την έχουμε απορροφήσει οι ίδιοι »ανέφερε ο υπεύθυνος του καταστήματος “Κουμπές”, Γιώργος Τσοντάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που το κατάστημα προχωρήσει σε πιθανή αύξηση, η τελική τιμή του γύρου δεν θα ξεπερνά τα 2,70 – 2.80 ευρώ.
«Ο κόσμος έχει επηρεαστεί αρνητικά από όλη αυτήν την δημοσιότητα για αύξηση στο σουβλάκι. Όμως και εμείς οι ίδιοι δεν επιθυμούμε να λειτουργεί ένα κατάστημα με ζημία δικιά μας. Είναι μια αναγκαστική αύξηση για να μπορέσουμε να καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα μας δίχως βέβαια να ρίξουμε την ποιότητα μας. Διότι εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε δεύτερης διαλογής κρέατα… Θέλουμε να κρατήσουμε την ποιότητά μας» ανέφερε ο κ. Τσοντάκης και κατέληξε λέγοντας: «άλλωστε, ως κληρονομιά από τον πατέρα μου έχω μάθει το εξής: “να κρατάς πάντα την ποιότητα υψηλά”».

 

 

«Το ιδανικότερο για τον καταναλωτή»

2-ladi-rigani«Το σουβλάκι είναι διατροφικά από τα καλύτερα φαγητά, είναι ένα πλήρες γεύμα. Για την πολυσυζητημένη τιμή του σουβλακιού εάν συγκρίνουμε τις τιμές του 2018 με το 2019, τον ίδιο μήνα, έχουν αυξηθεί σχεδόν τα πάντα: η φρέσκια πατάτα από 0,46 λεπτά το κιλό, σήμερα 0,79 λεπτά. Η διαφορά είναι μεγάλη. Επίσης η ντομάτα από 0,65 το κιλό 1,40 το κιλό. Μιλάμε για πρώτης κατηγορίας προϊόντα βέβαια. Στο κρέας η τιμή έχει αυξηθεί κατά 30%. Στο ντόπιο χοιρινό κρέας, κρητικής εταιρίας που χρησιμοποιούμε η τιμή του ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Όλο αυτό το κόστος, είναι πάρα πολύ μεγάλο σε καθημερινή βάση. Απορροφάται από την επιχείρηση μέχρι ενός σημείου…. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί όμως να απορροφηθεί όλο από μια επιχείρηση, διότι δεν είναι ένα προϊόν ένα τυποποιημένο. Για να παρασκευαστεί ένα σουβλάκι, χρειάζονται 12- 13 άτομα σε ημερήσια βάση» επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Τζεμανάκης, υπεύθυνος του καταστήματος “Λάδι και Ρίγανη”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τυλιχτό σουβλάκι διατίθεται από το κατάστημα τους στα 2.90 ευρώ, καθώς όλες οι πρώτες ύλες είναι πρώτης κατηγορίας και από Κρητικούς παραγωγούς. Για περαιτέρω αύξηση, επεσήμανε πως είναι κάτι που «θα κοιτάξουμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην χώρα μας και θα αποφασίσουμε. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος πιέζεται, όπως πιεζόμαστε και εμείς από παντού».

 

 

«Δεν θα επηρεάσει  μια μικρή αύξηση»

3RoumeliΥπάρχει θέμα με την αύξηση των χοιρινών κρεάτων (που τροφοδοτούνται τα ψητοπωλεία), κάτι που ξεκίνησε περίπου εδώ και ένα δίμηνο. Από είκοσι λεπτά κάθε φορά και αυτή την στιγμή έχει φτάσει στα εξήντα λεπτά. Οι χασάπηδες λένε ότι θα πάει στο ένα ευρώ. Το ζήτημα με το σουβλάκι το ξεκινήσανε οι ψητοπώλεις από Αθήνα που λένε να πάει το σουβλάκι στα 3 ευρώ. Η άποψη μου είναι ότι ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να δούμε την τελική αύξηση του κρέατος και να αποφασίσουμε τι θα γίνει στο πιτόγυρο. Εγώ προσωπικά έχω σκοπώ να βάλω συν δέκα λεπτά στην τελική τιμή του γύρου, δηλαδή από 2,60 να πάει 2,70 λεπτά. Κι αυτό, μετά το Πάσχα. Στο πιτόγυρο με κοτόπουλο δεν πρόκειται να κάνω καμία αλλαγή» ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουργιαντάκης, ιδιοκτήτης του καταστήματος “Ρούμελη”. Ο ίδιος θεωρεί ότι μια μικρή αύξηση στην τιμή του γύρου δεν θα επηρεάσει την καταναλωτική κίνηση: «εάν πρόκειται για δέκα λεπτά παραπάνω, θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τον καταναλωτή. Όμως εάν ο γύρος φτάσει στα 3 ευρώ, θα ενοχλήσει πάρα πολύ και η κατανάλωση πιθανόν θα μειωθεί πολύ »


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα