Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αμερικανοί κομάντος στη Σούδα

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται τα σχέδια αναβάθμισης της αμερικανο-νατοϊκής βάσης της Σούδας, με το Μαράθι να “υποδέχεται” αυτές τις ημέρες Αμερικανούς κομάντος. Παράλληλα ξεκινά η ανέγερση μεγάλης αποθήκης για τον ανεφοδιασμό πλοίων, ενώ εγκρίθηκε και μελέτη για κατασκευή δεξαμενής επισκευής μεγάλων πλοίων.

Aυτές τις ημέρες έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στη βάση της Σούδας ομάδα 35 βατραχανθρώπων (Seals) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα είχαν ως βάση τους της Γερμανία.
Οι “Seals” αποτελούν την ελίτ των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και εκτελούν αποστολές ειδικού σκοπού, ενώ αρκετές φορές συνεργάζονται με τη CIA, ειδικά σε επιχειρήσεις που εξελίσσονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η ομάδα αυτή πραγματοποίηση συνεκπαίδευση με ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις στην Κρήτη.

ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ
Την ίδια ώρα, οι αμερικανοί προχωρούν στην ανέγερση αποθήκης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων εντός της βάσης της Σούδας, μετά από αλλαγή σχεδιασμού στον τομέα του ανεφοδιασμού των πλοίων τους. Μέχρι σήμερα, τρόφιμα, ανταλλακτικά και άλλα είδη, έφταναν με φορτηγά από χώρες της Ευρώπης και από εκεί φορτώνονταν στα πλοία που είχαν καταπλεύσει στη βάση. Οι καθυστερήσεις όμως που καταγράφονταν λόγων τελωνείων, απεργιών ή άλλων καταστάσεων, οδήγησαν του αμερικανούς στην απόφαση αυτή.
Παράλληλα έχει εγκριθεί η μελέτη για κατασκευή δεξαμενής επιδιόρθωσης (dry dock) μεγάλου μεγέθους πλοίων, καθώς η υφιστάμενη στον ελληνικό Ναύσταθμο δεν καλύπτει πάντα τις ανάγκες της βάσης.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Ν.Ν.Κ.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.”, στο “τραπέζι” έχει πέσει από ελληνικής πλευράς και μια πρόταση συνεργασίας των νατοϊκών με το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης. Η σκέψη είναι οι νατοϊκοί να προμηθεύσουν το Ν.Ν.Κ. με σύγχρονο εξοπλισμό και παράλληλα να μπορούν να το χρησιμοποιούν οι γιατροί τους. Το σχέδιο αυτό πάντως δεν έχει προχωρήσει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα