Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ανάγκη φυτοπροστασίας για τους αμπελώνες στα Χανιά

Η ευδεμίδα, το ωίδιο, ο περονόσπορος και το τζιτζικάκι είναι οι κυριότεροι εχθροί του αμπελιούν αυτή την περίοδο στις περιοχές του νομύ, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών να παρέχει τις σχετικές οδηγίες προστασίας στους καλλιεργητές.
Για την καταπολέμηση της ευδεμίδας, σε αμπέλια της πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης που έχει λήξει ή λήγει άμεσα η διάρκεια δράσης του σκευάσματος από την προηγούμενη εφαρμογή, συνιστάται να γίνει επανάληψη ψεκασμού. Σε αμπέλια της όψιμης ζώνης συνιστάται να ξεκινήσει η προστασία το διάστημα 23-25 Ιουνίου. Λόγω της ιδιαίτερα πυκνής βλάστησης χρειάζεται προσοχή ώστε το ψεκαστικό υγρό να φθάσει σε όλα τα σταφύλια.
Για το ωίδιο κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της προστασίας χωρίς κενά την περίοδο αυτή (συνεχής κάλυψη με μεσοδιάστημα εφαρμογών ανάλογα με το σκεύασμα). Συστήνεται επίσης να γίνει συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα.
Όσον αφορά τον περονόσπορο, ο κίνδυνος νέων μολύνσεων την περίοδο αυτή περιορίζεται σε «εστίες». Απουσία βροχών, κίνδυνος μολύνσεων κυρίως στη νέα βλάστηση, υπάρχει μόνο στα αμπέλια που υπάρχει ήδη το μόλυσμα και βρίσκονται σε τοποθεσίες που σημειώνονται συχνές και έντονες δροσιές.
Τέλος, για το τζιτζικάκι θα πρέπει να ελέγχετε την κάτω επιφάνεια 100 τυχαίων φύλλων, από τα μεσαία έως και δυο φύλλα πριν την κορυφή του βλαστού. Προστασία του φυλλώματος συνιστάται όταν μετρώνται συνολικά 50 – 70 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα. Η αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα