Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Ανάσα” η επιδότηση για τους αγρότες

“Ανάσα” στον αγροτικό κόσμο αναμένεται να δώσουν τα χρήματα από την προκαταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου, τα οποία αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός των ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή της προκαταβολής θα γίνει σε ένα ποσοστό από 50% έως και 70% ανά παραγωγό ανάλογα την περίπτωση, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό της επιδότησης με το λεγόμενο και “πρασίνισμα” θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς έχει υπογραφεί και αν έγκαιρα δοθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε οι καταθέσεις θα ξεκινήσουν το βράδυ της Πέμπτης ώστε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το πρωί της Δευτέρας.
Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί πανελλαδικά ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενους συμψηφισμούς που θα γίνουν με χρέη τους προς το δημόσιο.

Οι 26 περιοχές στα Χανιά που εξαιρούνται από την εξισωτική αποζημίωση
Αναφορικά με την εξαίρεση από την εξισωτική αποζημίωση 58 περιοχών της Κρήτης (στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ακόμα περισσότερες) στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ κατατέθηκαν μια σειρά από βελτιωτικές προτάσεις από φορείς της αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμούς, πολιτικά πρόσωπα, μεμονωμένους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αλλαγές που αφορούν τις χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές περιοχές ζητήθηκαν από την Ε.Ε. καθώς ο αρχικός χαρακτηρισμός ήταν από τη δεκαετία του ΄80 και έπρεπε να αναθεωρηθεί. Οι περιοχές που από το ΄80 απέκτησαν καλύτερο οδικό δίκτυο, έγιναν αρδευτικά έργα και άλλα βασικά έργα υποδομής πλέον θεωρούνται ότι δεν είναι μειονεκτικές επομένως οι παραγωγοί σε αυτές δεν δικαιούνται τις επιπλέον ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι σήμερα.
Στα Χανιά οι εξαιρούμενες περιοχές είναι 26 , 31 στο Ηράκλειο και 1 στο Ρέθυμνο.
Οι περιοχές στα Χανιά που είχαν οριοθετηθεί ως μειονεκτικές και πλέον με βάση το σχεδιασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα είναι σε αυτήν την κατηγορία είναι οι:
• Στον ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ: Μαχαιροί, Στύλος, Βάμος, Γαβαλοχώρι, Κάϊνα, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου, Κεφαλάς, Κόκκινο Χωριό, Ξηροστέρνι, Πλάκα, Σελλιά, Γεωργιούπολη, Καλαμίτσι Αμυγδάλου, Βρύσες Κρυονερίδας, Μάζα, Νίπος, Παϊδοχώρι.
• Στα ΧΑΝΙΑ: Κοντόπουλα και Μαλάξα στη Δ.Ε. Κεραμειών, στο Καλάμι στη Δ.Ε. Σούδας.
• Στην ΚΙΣΣΑΜΟ: Γραμβούσα, Πλάτανος
• Στον ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Βατόλακος.
Οι περισσότερες περιοχές αφορούν χωριά του Αποκόρωνα όπου είναι ανεπτυγμένη η κτηνοτροφική δραστηριότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα