Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανθισαν οι κήποι στα Χανιά εν μέσω καραντίνας

Aυξημένο ενδιαφέρον για ερασιτεχνικές καλλιέργειες

Εφτιαξαν κήπους, φύτεψαν λουλούδια στα μπαλκόνια, ξεκίνησαν καλλιέργειες… στην καραντίνα οι Χανιώτες. Oπως δείχνουν τα στοιχεία από τα φυτώρια, όλο αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον για λουλούδια, λαχανικά, δενδρώδη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση προκάλεσε πολύ μεγάλη έλλειψη σε πολλά είδη φυτών, ενώ τα φυτώρια αναγκάστηκαν να δώσουν και φυτά που δεν ήταν σε πλήρη ανάπτυξη.

«Είχαμε απίστευτα μεγάλη κίνηση στα λαχανοκομικά καθώς πολλοί θέλησαν να κάνουν τη δική τοςυ παραγωγή» δηλώνει ο κ. Δ. Γαλάνης

«Ο κόσμος είχε πολύ χρόνο, έμενε σπίτι του πολύ και στράφηκε στην αγορά φυτών και για καλλωπιστικούς λόγους για να ομορφύνει το μπαλκόνι ή τον κήπο του και για πιο πρακτικούς λόγους να φτιάξει τους λαχανόκηπους του» σημειώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Δημήτρης Γαλάνης, της ομώνυμης γεωπονικής αγοράς.
Δεν ήταν λίγοι όσοι έβαλαν λαχανικά σε ζαρντινιέρες ή κήπους θέλοντας έτσι να παράξουν τα δικά του προϊόντα. «Είχαμε απίστευτα μεγάλη κίνηση στα λαχανοκομικά καθώς πολλοί για να κάνουν την δική τους παραγωγή και να περιορίσουν τις εξόδους σε σούπερ μαρκετ ήθελαν να τα φυτέψουν. Για αυτό και υπήρξε πολύ μεγάλη έλλειψη σε τοματίνια βελανίδι και σε φράουλες που αναπτύσσονται σε γλάστρες. Αλλοι πάλι που έχουν πιο μεγάλες εκτάσεις έβαλαν αβοκάντο προσδοκώντας να έχουν ένα εισόδημα στο μέλλον για αυτό και τα φυτά αβοκάντο εξαντλήθηκαν πάρα πολύ νωρίς, δύσκολα βρίσκεις πλέον ενώ και οι τιμές τους ανέβηκαν πολύ. Τώρα τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η καλλιέργεια είναι το ζητούμενο γιατί είναι μια εντατική καλλιέργεια που θέλει φροντίδα συνεχή» τονίζει ο κ. Γαλάνης.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ

«Αναπτύχθηκε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την κηπουρική που μακάρι να κρατηθεί» τονίζει ο κ. Κ. Λιονουδάκης

«Αναπτύχθηκε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την κηπουρική που μακάρι να κρατηθεί. Οπως για το περπάτημα και το ποδήλατο που πολύς κόσμος ασχολήθηκε με αυτά, το ίδιο έγινε με την κηπουρική» τονίζει ο κ. Κώστας Λιονουδάκης, γεωπόνος και συνεργάτης των “Χ.ν.” μέσα από την εβδομαδιαία στήλη “Μυστικά του Κήπου”.
Λαχανόκηποι, κήποι σε μπαλκόνια, καλλιέργειεςαναπτύχθηκαν πολύ όλοαυτό το διάστημα λέει ο κ. Λιονουδάκης συμπληρώνοντας πως «με την καραντίνα δόθηκε ένα μεγάλο κίνητρο ο κόσμος να βρει πράγματα νααπασχοληθεί. Είδαμεακόμα καιανθρώπους που δεν είχαν ποτέασχοληθεί με την κηπουρική να ψάχνονται και επίσης πάρα πολλοί έκαναν τέτοιες δράσεις για τα παιδιά τους για αυτό και εμφανίστηκαν ελλείψεις σε τοματίνια, φράουλες που φυτεύονται εύκολα και δίνουν γρήγορα καρπούς.» Ο ίδιος χαρακτηριστικά σημειώνει πως το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο που πολλά φυτώρια «αναγκάστηκαν να δόσουν λαχανικά μικρότερηςανάπτυξης, πρόωρα δηλαδή γιατί ο κόσμος τα ζητούσε!. Επίσης για μας πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα είχε και η ιστοσελίδα μας https://www.mistikakipou.gr/».

Πάνω από 50.000 δεντρύλια αβοκάντο!
Ιδιαίτερη κίνηση παρουσίασε και το φύτεμα αβοκάντο. Συντηρητικές εκτιμήσεις γεωπόνων κάνουν λόγο για πώληση πάνω από 50.000 δέντρων αβοκάντο σε όλο το νομό την περίοδο από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο. Τόσο στον κάμπο των Χανίων, όσο και στην κοιλάδα του Κερίτη, στην περιοχή των Βουκολιών αλλά ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές φυτεύτηκαν αβοκάντο από πολλούς παραγωγούς που βρήκαν το χρόνο να κάνουν αυτή τη δουλειά προσδοκώντας ότι στο μέλλον θα έχουν κάποιο καλό εισόδημα λόγω της τιμής του προϊόντος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα