Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις κατοίκων για μονοδρόμηση οδού στην Κάτω Σούδα

Αντιδράσεις κατοίκων αλλά και καταστηματαρχών στην περιοχή της Σούδας έχει προκαλέσει η πρόταση για μονοδρόμηση της οδού Πλωτάρχου Μαριδάκη στην Κάτω Σούδα. Η μονοδρόμηση της οδού προτάθηκε στο πλαίσιο της κατασκευής του κόμβου της Σούδας, με την προτεινόμενη μελέτη για την κατασκευή του κόμβου να βρίσκεται ακόμα σε δημόσια διαβούλευση.

Η συμβολή των οδών Πλωτάρχου Μαριδάκη και Έλλης
Η συμβολή των οδών Πλωτάρχου Μαριδάκη και Έλλης

Σύμφωνα με τους κατοίκους αλλά και τους καταστηματάρχες που μίλησαν στα “Χανιώτικα νέα” η μονοδρόμηση της Πλωτάρχου Μαριδάκη θα αποτελέσει το κύριο χτύπημα για τα μαγαζιά τους αλλά θα δημιουργήσει και προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων.
Οπως ανέφερε στα “Χ.ν.” ο Προέδρος της Ενωσης Επιχειρηματιών Σούδας Σταμάτης Κολιακουδάκης «ήρθαμε σήμερα εδώ στην Κάτω Σούδα, στην διασταύρωση των οδών Πλωτάρχου Μαριδάκη και Ελλης που παλαιότερα ήταν το εμπορικό κέντρο της περιοχής να ακούσουμε τις γνώμες των καταστηματαρχών και των κατοίκων όσον αφορά την μονοδρόμηση του δρόμου. Θέλουμε να ακούσουμε την γνώμη τους και να συμπαρασταθούμε στην αγωνία τους για το μέλλον της Κάτω Σούδας».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μανταδάκης, Ιδιοκτήτης καταστήματος στην Κάτω Σούδα ανέφερε πως «ο μελετητής ήρθε να δει να μετρήσει, να δει τι αμάξια περνάνε από εδώ, ποιες ώρες περνάνε; Η συγκεκριμένη μονοδρόμηση θα διαλύσει την περιοχή, θα την αποσβήσει. Πως θα πηγαίνουν στην ιχθυόσκαλα. Από ένα δρόμο γύρω – γύρω κύκλους θα κάνουνε; Μονοδρομήσανε την Ελλης και είναι αυτό το αποτέλεσμα, αν μονοδρομηθεί και η Πλωτάρχου Μαριδάκη φανταστείτε τι θα γίνει».
Ο Χαράλαμπος Κασαπάκης Ιδιοκτήτης Καταστήματος στην Κάτω Σούδα τόνισε πως «προ ημερών έγινε ένα συμβούλιο της τοπικής κοινότητας και ημουν και εγώ εκεί ως μέλος του συμβουλίου αυτού. Τέθηκε θέμα για πραγματοποίηση μελλοντικά μονόδρομου επί της οδού Πλωτάρχου Μαριδάκη και θέσαμε τις απόψεις μας. Εμένα η άποψή μου είναι, ως κατοικός εδώ είναι ότι η μονοδρόμηση δεν μπορεί να γίνει. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι κάποια ρύθμιση στο κυκλοφοριακό. Δηλαδή να μην περνάνε από εδώ. Όλα τα βαρέα οχήματα, τα τουριστικά λεωφορεία κτλ και το φανάρι που βρίσκεται επί τους Πλωτάρχου Μαριδάκη, έξω από το σουπερ μαρκετ να ανάβει πιο πολύ ώρα το πράσινο ώστε να μην γίνεται συμφόρηση των αυτοκινήτων. Τωρα αν προχωρήσουμε ως τοπική κοινότητα, ως δήμος Χανίων, με μελέτες που θα προβούν στην μονοδρόμηση αυτή, είμαι θετικός εάν και εφόσον προϋπάρξουν θέσεις πάρκινγκ και φορτοεκφόρτωσης για τα καταστήματά μας και τήρησης της κυκλοφοριακής αγωγής» ενώ ο Κυριάκος Μπυράκης, ιδιοκτήτης καταστήματος στην Πάνω Σούδα επεσήμανε πως «εμείς οι καταστηματάρχες στην Πάνω Σούδα ήδη έχουμε πάθει ένα πλήγμα με το κλείσιμο της Εθν. Βενιζέλου, που είχαν βρει μια δικαιολογία τα σχολεία μην γίνει κάποιο ατύχημα και έκλεισαν το δρόμο. Θέλουν να κάνουν το ίδιο και στην Κάτω Σούδα. “Εκαψαν” την Πάνω Σούδα, να κάψουν και την Κάτω. Δεν θα τους αφήσουμε να το κάνουν αυτό. Ξυπνήσαμε. »
Ο Δημήτρης Κλωθάκης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας αναφερόμενος ζητήματα καθημερινότητας είπε «θα ήθελα περισσότερο να αναφερθώ στο θέμα του μελετητή και να πω ότι ο μελετητής δεν έχει προνοήσει πώς θα περάσει για παράδειγμα το λεωφορείο να πάει από την Κάτω στην Πάνω Σούδα, τα παιδιά πως θα πάνε στο σχολείο και στις δραστηριότητές τους».
Η Κλείω Πισσαδάκη, κάτοικος Κάτω Σούδας εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον της περιοχής με την πιθανή μονοδρόμηση τονίζοντας πως «αν γίνει μονοδρόμηση στην Πλωτάρχου Μαριδάκη η Κάτω Σούδα, έχει καταστραφεί. Έκαναν την οδό Ελλης μονόδρομο, θα κάνουν το ίδιο και στην Πλ. Μαριδάκη; Τι θα γίνει ο κόσμος; Θα μας αποκόψουν τελείως; Δεν θα μπορούμε ούτε στα σπίτια μας να πάμε; Ας φύγουν τα φορτηγά να πάνε από τον καινούργιο δρόμου που έχουν φτιάξει και έχουν δώσει τόσα χρήματα και ας περνάνε τα Ι.Χ. κανονικά όπως τώρα. Δεν μπορεί να καταστραφεί όλη η περιοχή γιατί περνάνε τα φορτηγά εφόσον υπάρχει άλλος δρόμος για αυτό το σκοπό. Αν θέλουν ένα φανάρι να μην γίνονται ατυχήματα ή σαμαράκια να κόβουν ταχύτητα οι οδηγοί και να μην γίνονται ατυχήματα » ενώ ο Σταύρος Μυριδάκης, κάτοικος Κάτω Σούδας, αναφέρθηκε στην εποχή που μονοδρομήθηκε η οδός Έλλης και στα αποτελέσματα όπως ανέφερε της μονοδρόμησης «το 2004 είχε τεθεί η διαπλάτυνση πεζοδρομίων και η μονοδρόμηση στην οδό Έλλης. Τότε σε ερώτησή μου από που θα περνούσε το λεωφορείο ή απάντηση ήταν ότι θα περνάει από την ΕΡΑ Χανίων. Εμένα η πρότασή μου ήταν πως αν γίνει η διαπλάτυνση από την Πλωτάρχου Μαριδάκη μέχρι και την Ιχθυόσκαλα θα ήταν ότι πρέπει. Ηταν 11 μαγαζιά εδώ, είχαμε πει πως αν μονοδρομηθεί ο δρόμος θα κλείσουν όλα. Πράγμα που έγινε, σήμερα είναι 4 μαγαζιά εδώ. Εμάς μας ενδιαφέρει να τηρηθεί η απόφασή του δημοτικού συμβουλίου και του τοπικού συμβούλιο να μην περνάνε φορτηγά, βυτία, γερανοφόρα οχήματα»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σούδας, Κώστας Φωκάς ανέφερε πως «όπως είχαμε πει και εμείς στο συμβούλιο που κάναμε την προηγούμενη Παρασκευή υπάρχει όντως αντίδραση των κατοίκων, όμως η κατεύθυνση που είχε πάρει ο μελετητής ήταν να προστατέψει την Κάτω Σούδα από την βαριά κίνηση που υπάρχει μέσα από το ιστορικό κέντρο της περιοχής. Αυτή ήταν η κατεύθυνσή του και να οδηγήσει τα αυτοκίνητα με ασφάλεια προς τον καινούργιο κόμβο. Πράγματι οι κάτοικοι φοβούνται ότι με τον τρόπο αυτό θα ερημώσει το κέντρο της Κάτω Σούδας. Πρέπει να το δούνε το θέμα των κατοίκων και να βρεθεί μία λύση ώστε να υπάρχει ασφάλεια και των κατοίκων αλλά και των διερχομένων οδηγών.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα