Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Αντιγόνη” του Σοφοκλή

Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε με  επιτυχία, από τη ΘΕΣΗ και τους Stravaganti NUOVI, στο Ηράκλειο, έρχεται για μία και μοναδική παράσταση, στα Χανιά σε μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και σκηνοθεσία της Σοφίας Δερμιτζάκη,
Η παράσταση θα δοθεί στο “YOUCA” το Σάββατο 2 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, η Σοφία Δερμιτζάκη αναφέρει για την παράσταση:
«Στριφογυρνούσε στο μυαλό μου, πολύ καιρό τώρα, η ιδέα μιας τραγωδίας, στην Κρήτη, αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ακριβή και πολυπρόσωπη παραγωγή κι επιπλέον ο σεβασμός προς αυτά τα κείμενα, μου έβαζε φρένο. Κάποια στιγμή, θυμήθηκα, ότι ο Τάκης ο Τζαμαργιάς είχε κάνει την Αντιγόνη, στο Εθνικό, με πολύ λίγα άτομα. Έτσι λοιπόν επικοινώνησα μαζί του και με συμβούλεψε και για τη μετάφραση.  Συνάντησα, λοιπόν τον Νίκο τον Παναγιωτόπουλο στην Αθήνα, μου έδωσε τη μετάφραση του. Μια εξαιρετική, σύγχρονη και άμεση ανάγνωση της Αντιγόνης, που με ώθησε στο να προσεγγίσω την Αντιγόνη, με ένα σύγχρονο τρόπο, χωρίς πολλές πολλές φιοριτούρες και ανούσιους νεωτερισμούς, μένοντας πάντα πιστότατη στο κείμενο του Σοφοκλή. Στη δική μας Αντιγόνη, οι ηθοποιοί είναι τέσσερις και οι ρόλοι εναλλάσσονται , σε ένα λιτό σκηνικό, που αποτελείται από πέντε κιγκλιδώματα, που αναλόγως παίρνουν διάφορους συμβολισμούς και μεταλλάσσονται μέσα στην παράσταση. Με τους ηθοποιούς, μελετήσαμε πολύ το κείμενο, τον λόγο του Σοφοκλή, αλλά κυρίως προσπαθήσαμε να το «μιλήσουμε», να το κάνουμε δικό μας, να γίνει προσωπικό, άμεσο και καθόλου διδακτικό. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά πιστεύω τα καταφέραμε πολύ καλά!».
Για τη  συνεργασία με τη Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου (ΘΕ.Σ.Η.) και τους Stravaganti Nuovi αναφέρει:
«Η  ΘΕΣΗ είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος, που ιδρύθηκε το 2012 στο Ηράκλειο, από επαγγελματίες ηθοποιούς. Εχει διαγράψει μια πολύ καθαρή πορεία στο χώρο με διάφορες παραστάσεις, όπως το «Μη σκοτώνεις τη μαμά» της Σάρλοτ Κήτλυ, τα «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» του Αλμπέρ Καμύ, που τον Μάιο, φιλοξενήθηκε και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και πολλές άλλες παραστάσεις. ΟΙ Stravaganti NUOVI, δημιουργήθηκαν λίγο αργότερα, όταν πια στο Ηράκλειο, άρχισαν να καταφθάνουν πολλόι καλλιτέχνες από την Αθήνα και το εξωτερικό. Τα οράματα και οι καλλιτεχνικές μας υφές ήταν ίδιες κι έτσι εδώ και δύο χρόνια έχουμε πολλές συνεργασίες».
Για τα σχέδιά της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, επισκέπτεται πολλά σχολεία και θα ταξιδέψει και εκτός Κρήτης, άλλα και στο εξωτερικό καθώς υπάρχουν διάφορες προτάσεις για φεστιβάλ. Επίσης, το έργο “Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα” του Άκη Δήμου,  θα συνεχίσει την πορεία του και το καλοκαίρι ενώ στις 17 Μαρτίου θα γίνει στο Ηράκλειο η πρεμιέρα του έργου “Σταματία, το γένος Αργυροπούλου” του Κώστα Σωτηρίου, που θα έρθει και στα Χανιά στις 13 Απριλίου.
«Σκοπός μας ένας δικός μας χώρος θεατρικός, με έργα ρεπερτορίου στο Ηράκλειο», υπογραμμίζει.
Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης “Αντιγόνη” είναι: Σκηνικός χώρος – κοστούμια: Σοφία Δερμιτζάκη, Στέλλα Κουφάκη, πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Βάρδας, σύμβουλος κινησιολογίας χορικών: Όλια Λυδάκη, β. Σκηνοθέτις: Στέλλα Κουφάκη, φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης, παίζουν: Αντιγόνη/Ευρυδίκη/Εξάγγελος: Ελένη Στρατάκη, Κρέων: Κώστας Μεταξάκης, Ισμήνη/Τειρεσίας: Καλιάννα Γιγουρτσή, Φύλακας/Αίμονας/Αγγελος: Ζαχαρίας Περογαμβράκης, Χορός: όλοι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα