Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Χαμένοι στην… εξ αποστάσεως εκπαίδευση γονείς και μαθητές στα Χανιά

Χαμένοι στην… εξ αποστάσεως εκπαίδευση  γονείς και καθηγητές και στα Χανιά αφού οι προσπάθειες εφαρμογής της βρίσκουν εμπόδια στις υπερφορτωμένες πλατφόρμες, στο αργό διαδίκτυο αλλά και στις δυσκολίες χρήσης του.

Στα “Χ.ν.” έγιναν δεκάδες αναφορές από γονείς που δυσκολεύονταν να γράψουν τα παιδιά τους στις ηλεκτρονικές τάξεις για μια σειρά από λόγους.
Οπως μας εξηγεί καθηγητής πληροφορικής. οι δύο βασικές πλατφόρμες που δίνει το υπουργείο οι e-me και η e- class «έχουν υπερφορτωθεί από τους χιλιάδες που καθημερινά μπαίνουν με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι εγγραφές». Χαρακτηριστικά σε γυμνάσιο εκτός της πόλης των Χανίων σε σύνολο 250 μαθητών είχαν καταφέρει να εγγραφούν μέχρι χθες το απόγευμα περίπου 50, αφού το σύστημα δεν τους δέχονταν.
Για καλύτερο αποτέλεσμα πολλοί καθηγητές έχουν επιλέξει άλλες πλατφόρμες που δίνει π.χ. η Google ή επικοινωνία για ασκήσεις και παράδοση μαθήματος μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το messenger ή το viber.
Όλα αυτά διαφοροποιούνται πάντως από σχολείο σε σχολείο και ανά βαθμίδα καθώς σε ότι αφορά τους μαθητές της Γ΄λυκείου που ξεκίνησαν νωρίτερα το σύστημα προχωράει πιο γρήγορα και από τη Δευτέρα ξεκίνησαν τα πρώτα μαθήματα.  Αυτά τα μαθήματα γίνονται είτε:
– Με ασύγχρονη εκπαίδευση, δηλαδή με ασκήσεις, θεωρία που δίνεται στους μαθητές από τους καθηγητές.
– Με σύγχρονη εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) όπου δημιουργείται ψηφιακή τάξη στους υπολογιστές μαθητών και καθηγητή, βλέπει ο ένας τον άλλο και μπορούν να συνομιλήσουν. Η εφαρμογή αυτή αφορά κυρίως τη Γ΄Λυκείου αν και κάποια λύκεια έχουν καταφέρει να την ενεργοποιήσουν και για τις τρεις τάξεις τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
«Για το λύκειο είναι εύχρηστες οι πλατφόρμες αλλά όταν σε αυτές μπαίνουν    χιλιάδες άνθρωποι είναι λογικό να είναι πολλή αργές. Χαρακτηριστικά μαθητές μου ανέφεραν χθες ότι δεν μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα  και το επιβεβαίωσαν με φωτογραφία της οθόνης του υπολογιστή τους. Η πλειοψηφία όμως μπαίνει και η πλειοψηφία μπορώ να πω ότι δουλεύει.  Απλά χρειάζεται εξοικείωση και από τα παιδιά αλλά και βέβαια βελτίωση της πλατφόρμας» μας είπε καθηγητής Γ΄ Λυκείου.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα Γυμνάσια που η εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως ξεκίνησε να δουλεύεται την περασμένη Παρασκευή. «Τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν γιατί έχουν κουραστεί να μένουν στο σπίτι αλλά η αλήθεια είναι πως για την ώρα οι πλατφόρμες που δίνει το Υπουργείο είναι πολύ αργές» μας είπε καθηγητής πληροφορικής σε γυμνάσιο, σημειώνοντας πως υπάρχουν και σπίτια που δεν έχουν υπολογιστές και οι μαθητές προσπαθούν να κάνουν αυτή τη δουλειά από κινητά τηλέφωνα ή tablet  κάτι που αποδεικνύεται μη χρηστικό.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ 
«Προσπαθούσα μια ολόκληρη ημέρα να γράψω την κόρη μου και τα κατάφερα τις πρωινές ώρες της Τρίτης μετά από δεκάδες προσπάθειες» μας είπε γονιός μαθήτριας σε Δ.Σ. της πόλης, ενώ γονείς παιδιών από την περιοχή του Κολυμβαρίου μας επισήμαναν πως «στην περιοχή μας το internet είναι πολύ αργό έτσι και αλλιώς. Τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να εγγραφείς στο e-class».
Πολλά δημοτικά σχολεία μέσω της ιστοσελίδας τους δίνουν ασκήσεις και μαθήματα θεωρίας, ενώ και μεμονωμένοι καθηγητές κάνουν κάτι ανάλογο μέσω mail ή άλλων εφαρμογών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα