Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελαιοτουρισμός! Το κλειδί για τη σύνδεση γεωργίας – τουρισμού στην Κρήτη

Screen shot 2017-08-06 at 6.07.43 PMH  Μνημειακή  Ελια των Βουβών στα Χανιά, που έχει αναδειχτεί και προβληθεί  αρκετά χάρη στις προσπάθειες του Δημάρχου Πλατανιά κ. Μαλανδράκη και του  πρώην Δημάρχου κ. Π. Πολυχρονίδη,  φαίνεται να πρωτοπορεί  και να ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη  ενός νέου είδους τουρισμού,   του Ελαιοτουρισμού τον οποιο  προωθεί βήμα-βήμα ο ΣΕΔΗΚ τα τελευταία  χρόνια στην Κρήτη.
Πράγματι, οι επισκέψεις Ελλήνων και κυρίως ξένων επισκεπτών στην Μνημειακή Ελιά των Βουβών, οι οποίες  έχουν αρχισει  τώρα και  αρκετά χρόνια,  συνεχίζονται με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών που φέτος  φαίνεται ότι αυξήθηκε κατακόρυφα. Σύμφωνα με πληροφορίες  κατοίκων της περιοχής μόνο τον Ιούλιο που μας πέρασε ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε σε πάνω από 8.000 άτομα.
Οι περισσότεροι από αυτούς μετέχουν σε ομαδικές επισκέψεις με πούλμαν που  οργανώνονται από  διάφορα μεγάλα Τουριστικά Πρακτορεία τα οποια προωθούν 5-10 πούλμαν επισκεπτών ημερησίως στην Ελια των Βουβών.  Εκεί αφού ενημερωθούν  για την Ελιά από ξεναγό που τους συνοδεύει, επισκέπτονται και το περίφημο Μουσείο ελιάς που  ιδρύθηκε και λειτουργεί δίπλα στην Ελιά, με πρωτοβουλία αρχικά  του  Δήμου Κολυμβαρίου και του  Δήμου Πλατανιά  στον οποιο ενσωματώθηκε, αργότερα.
Στην συνέχεια  όσοι από τους   επισκέπτες επιθυμούν μπορούν να απολαύσουν  καφέ η αναψυκτικό στο  ωραίο  διπλανό καφενείο και παράλληλα να  εφοδιαστούν με εικονογραφημένα  βιβλία για την Ελια και το Λάδι στα αγγλικά που διατίθενται  δωρεάν απο τον ΣΕΔΗΚ.
Όμως οι επισκέψεις στην Ελιά των Βουβών δεν σταματούν  εκεί. Η Ελια αποτελει την αφετηρία για διαδρομές σε Ελαιοκομικά αξιοθέατα,  Ελαιοκομικές επιχειρησεις και ΕλαιοΤαβέρνες  της περιοχής. Έτσι,  η σύνδεση γεωργίας – τουρισμού που  τώρα και καιρό αποτελει απλά μια ιδέα   που φαίνεται να γοητεύει πολλούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» στην πράξη..

Screen Shot 2017-08-07 at 10.55.07Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει σημαντικά  η υποστήριξη που παρέχει ο ΣΕΔΗΚ, τώρα και αρκετά χρόνια, με την ανάδειξη και προβολή  σημαντικών  ελαιοκομικών αξιοθέατων όπως Μνημειακών Ελαιοδέντρων, Ελαιο-Μουσείων, Ελαιοκομικό αρχαιολογικών μνημείων, Ελαιο-Ταβερνών  αλλά και  σύγχρονων επισκέψιμων Ελαιοτριβείων και τυποποιητηρίων..
Ήδη  για τα αξιοθέατα αυτά έχουν γίνει  δράσεις επιτόπιας ανάδειξης και προβολής  με πινακίδες ενημερωτικές και οδικές, με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έτσι, τελικά υπάρχει σήμερα  ένα σύνολο  πάνω από 50  ελαιοκομικών αξιοθέατων  τα οποια ήδη  είναι,  η μπορεί εύκολα να γίνουν, επισκέψιμα και επομένως αποτελούν σημεία προσέλκυσης τουρισμού στην ενδοχώρα.

Δυνατότητες για διαδρομές Ελαιοτουρισμού στην Κρήτη
» Μνημειακά ελαιόδεντρα, Αρχαιολογικά Μνημεία, ΕλαιοΜουσεία, Ελαιο-Ταβέρνες και Ελαιοτριβεία που μπορούν να στηρίξουν τις διαδρομές

Screen shot 2017-08-06 at 6.07.50 PMΟι επισκέψεις  τουριστών  στην ενδοχώρα της Κρήτης με Ομαδικές εκδρομές  που οργανώνονται απο μεγάλα τουριστικά γραφεία,  αποτελούν μια θετική εξέλιξη ενάντια στην πολιτική  των συστημάτων «all inclusive»  που εφαρμόζουν αρκετά μεγάλα πρακτορεία και ξενοδοχεία, εγκλωβίζοντας τους τουρίστες συνεχώς μέσα στα ξενοδοχεία.
Οι  επισκέψεις στην ενδοχώρα του νησιού, ασφαλώς μπορούν να ακολουθούν   σε μεγάλο βαθμό διαδρομές  που περιλαμβάνουν ελαιοκομικά αξιοθέατα (Μνημειακά ελαιόδεντρα, ΕλαιοΜουσεία, ΕλαιοΤαβέρνες, Ελαιοτριβεία κ.α.) όπου οι εκδρομείς έχουν την ευκαιρία και να ενημερωθούν αλλά και να δοκιμάσουν  τις γεύσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με ειδικές γευσιγνωσίες ελαιολάδου και ελαιοεδεσμάτων.
Μια συνήθης διαδρομή των Τουριστικών πούλμαν, την οποία παρακολουθήσαμε προ ημερών, αρχίζει απο την Ελιά των Βουβών και συνεχίζεται με  επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΕΒΕ η οποια διαθέτει ελαιοτριβείο, τυποποιητήριο και οινοποιείο και αίθουσα  γευσιγνωσίας. Εκεί οι τουρίστες αφού  ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου-τυποποιητηρίου και οινοποιείου  επισκέπτονται ειδική κλιματιζόμενη  αίθουσα γευσιγνωσίας,  όπου αφού ενημερωθούν, δοκιμάζουν κρασιά και λάδια άλλα και ελαιοεδέσματα. Η ενημέρωση  εκεί γίνεται από   ειδική ξεναγό της επιχείρησης  και συμπληρώνεται με  ειδικά βιβλία για το λάδι που προσφέρονται δωρεάν από τον ΣΕΔΗΚ.

Screen shot 2017-08-06 at 6.07.57 PMΣτην επιστροφή,  τα γκρουπ έχουν την ευκαιρία να  σταματήσουν στην Ταβέρνα  «Ελαίας Θέα» που βρίσκεται λίγο μετά τις Βουκολιές, στο δρόμο  προς Κάντανο. Η ταβερνα  έχει στο προαύλιο της,  σαν σύμβολο,  μια πολύ παλαιά ελιά  ενώ συγχρονως διαθετει  μια καταπληκτική πανοραμική θέα στους ελαιώνες της Κίσσάμου από την αυλη και τα μπαλκόνια της..
Ομως  στην Κρήτη υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν και άλλες παρόμοιες διαδρομές, οπως:
Στα Χανια, η διαδρομή  με βάση το  Μουσείο Ελιάς και  την υψωμένη Ελια Βατολάκκου,  καθώς και η διαδρομή στην περιοχή  του Αποκόρωνα με βάση  την Ελια του Σαμωνά και τα Βυζαντινά ελαιοτριβεία της Μονής Αγ. Γεωργίου και Γαβαλοχωρίου.
Στο Ρέθυμνο η διαδρομή στο Μουσείο Ελιάς «Μύλος του Πρινάρη» και την αρχαία Ελια στο Χρωμοναστήρι,  καθώς  και η διαδρομή στη Μνημειακή Ελια Αμαρίου και το Μουσείο Ελιάς στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ οι οποίες θα πλαισιωθούν με στάσεις σε ελαιοτριβεία και ελαιοταβέρνες
Στο Ηράκλειο  οι διαδρομές με  βάση τις Μνημειακές Ελιές Καμηλαρίου, Γόρτυνας και Πανασού, το ΕλαιοΜουσείο της Μονής Οδηγήτριας, και Γέργαρης  καθώς και  ελαιοτριβεία  της περιοχής όπως του Πρωτογεράκη στους Βώρους,  τα οποια ήδη άρχισαν να δέχονται επισκέπτες. Διαδρομές όμως  μπορούν να γίνουν και στις περιοχές Μαλεβιζίου  και Χερσονήσου όπου υπάρχουν Μουσεία Ελιάς, αλλά και Ελαιοτριβεία υποδοχής.
Στο Λασίθι   διαδρομές  μπορούν να γίνουν  με βάση τον  Συν/σμο Κριτσάς και  τις Μνημειακές ελιές Καββουσίου και Λάστρου, αλλά και  τις εγκαταστάσεις της Μονής  Τοπλού, και τον Συν/σμο Κάτω Ζάκρου  στην Σητεία

Υποπτα “κρητικά” ελαιόλαδα σε λαϊκές των Αθηνών!
» Καταγγελίες κατοίκων Αθηνών που ζητούν παρέμβαση του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. στον ΕΦΕΤ
Κυκλοφορία  ύποπτων «Κρητικών» ελαιολάδων σε λαϊκές των Αθηνών   καταγγέλλει   κάτοικος Αθηνών  ο όποιος διαβίβασε  σχετικά στοιχεία και   φωτό συσκευασιών στον ΣΕΔΗΚ ζητώντας την παρέμβαση του σε αρμόδιες αρχές.

 

Screen shot 2017-08-06 at 6.08.01 PMΣύμφωνα με τα στοιχεία αυτά,  προϊόν  με  ετικέτα που έφερε  την ονομασία «Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο από χωριά Ρεθύμνου Κρήτης»  και  το σήμα ΠΟΠ ελαιολάδου ΠΟΠ αλλά δεν έφερε  στοιχεία (όνομα, δ/νση κλπ) του συσκευαστή (βλέπε Φώτο)   πουλιόταν σε λαϊκή αγορά των Αθηνών (πλατεία Ελευθερίας στο Γουδί)  με τιμή πώλησης  15 ευρώ το δοχείο των 5 λίτρων.
Ο κάτοικος των Αθηνών  που καταγγέλλει την περίπτωση απέστειλε στον ΣΕΔΗΚ σχετική επιστολή και φωτό, επειδή όπως είπε, εκτιμά τον ΣΕΔΗΚ και επειδή πιστεύει ότι θα ενδιαφερθεί δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο φέρει ετικέτα που αναφέρει ως τόπο προέλευσης  την  Κρήτη.
Ο ΣΕΔΗΚ με έγγραφο του απέστειλε  ήδη τα στοιχεία και τις φωτό  της σχετικής καταγγελίας στον ΕΦΕΤ  και ζητά όπως ως αρμόδιος εξετάσει τα καταγγελλόμενα  και μεριμνήσει,  για  την αποκάλυψη των διακινητών και την εξέταση της γνησιότητας και ποιότητας του περιεχομένου.
Στην επιστολή του προς τον ΕΦΕΤ ο ΣΕΔΗΚ επισημαίνει ότι εξ όσων γνωρίζει δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ελαιόλαδο ΠΟΠ με την ονομασία «χωριά Ρεθύμνου Κρήτης» και επομένως η  χρήση της ονομασίας αυτής  ενδέχεται  να αποτελει  παρανομία που εμπίπτει και τον σχετικό με τα ΠΟΠ Κανονισμό της ΕΕ.
¨Όμως στοιχείο που δημιουργεί υποψίες, είναι και  η τιμή πώλησης του  συγκεκριμένου ελαιολάδου που σύμφωνα με την καταγγελία ήταν 15 ευρω το 5λιτρο,  δηλαδή  3 ευρώ ανά λίτρο, την στιγμή που σήμερα  η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο  κυμαίνεται από 3,85-4,10 ευρώ ανά κιλό.
Ωστόσο , όπως και άλλες φορές έχει αναφερθεί στα ΕΛΑΙΟΝΕΑ, οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ  για νοθείες πρέπει να ενταθούν αλλά και οι ποινές  τους να γίνουν αυστηρότερες. Διότι ποινές της τάξεως 2-8 χιλ. ευρώ  που επιβάλλει ο ΕΦΕΤ,   φαίνεται ότι  δεν πολυσκοτίζουν  τους επιτήδειους, αφού τα κέρδη τους από τις απάτες και νοθείες είναι σαφώς υψηλότερα.

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο είναι το μόνο κατάλληλο για τηγάνισμα!
» Ομως τα σπορέλαια κυριαρχούν και υποβαθμίζουν γευστικά και υγιεινά τα τηγανητά στις τουριστικές περιοχές!

Screen shot 2017-08-06 at 6.08.05 PMΕνώ τα τηγανητά με σπορέλαια έχουν καθιερωθεί σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης στις τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλεπάλληλες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν  συνεχώς την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα  τους για την υγεία.
Πέραν όμως αυτού, σοβαρότερο πρόβλημα αποτελει και η μη αναγραφή τους, στους καταλόγους, παρά την ύπαρξη σχετικής αγορανομικής διάταξης, πράγμα που έμμεσα παραπλανεί τους  καταναλωτές οι όποιοι πιστεύουν ότι τα τηγανητά γίνονται με ελαιόλαδο.
Ωστόσο, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποδεικνύει για μια  ακόμη φορά, ότι το ελαιόλαδο αντέχει  καλύτερα στη θέρμανση σε επαναλαμβανόμενα τηγανίσματα από άλλα φυτικά λάδια και επομένως είναι καταλληλότερο  στο τηγάνισμα.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από παλαιότερη  Βρετανική μελέτη η οποία απέδειξε  ότι  η κατανάλωση τηγανισμένων τροφίμων δεν σχετιζόταν με επεισόδια στεφανιαίας νόσου, όταν αυτά ήταν τηγανισμένα σε φρέσκο (όχι επαναχρησιμοποιημένο) ελαιόλαδο και τα άτομα ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα  «Γεωργία  και Χημεία Τροφίμων»  σύγκρινε επαναλαμβανόμενο  τηγάνισμα  με Ελαιόλαδο και διάφορα σπορέλαια όπως Καλαμποκέλαιο, Σογιέλαιο και Ηλιέλαιο  και αξιολόγησε τις αλλοιώσεις που είχαν υποστεί τα λάδια αυτά μετά από  δέκα  τηγανίσματα.
Με μέτρηση διαφόρων χημικών παραμέτρων, διαπιστώθηκε ότι το ελαιόλαδο είχε την υψηλότερη αντίσταση και χαμηλότερη υποβάθμιση  ποιότητας σε σύγκριση με όλα τα σπορέλαια και ότι την μεγαλύτερη επιδείνωση  παρουσίασε το ηλιέλαιο.
Τα ευρήματα ήταν ακόμα πιο σημαντικά όταν η έρευνα έγινε σε συνθήκες ομαδικής εστίασης σε Εστιατόρια,  όπου  τα διάφορα σπορέλαια τηγανίζονται σε φριτέζες πάρα πολλές φορές και δεν αντικαθίστανται, αλλά συμπληρώνονται απλά όταν εξαντλούνται. Επομένως το Έξτρα παρθένο η παρθένο ελαιόλαδο είναι η πιο υγιεινή  λύση  ακόμη για επαναλαμβανόμενα τηγανίσματα απο ότι άλλα φυτικά λάδια.
Ομως το σοβαρότερο στοιχείο επικινδυνότητας για τα σπορελαια,  το οποιο άγνωστο γιατί δεν διερευνάται από τις έρευνες, είναι ότι σχεδόν όλα, εξάγονται απο τους σπόρους που τα περιέχουν με χημικούς διαλύτες και στην συνέχεια ραφινάρονται και πάλι χημικά για να καθαριστούν απο αυτούς. Επομένως δεν καθόλου απίθανο να περιέχουν χημικά κατάλοιπα, επικίνδυνα για σοβαρές σύγχρονες αρρώστιες. Και για αυτό δυστυχώς δεν προβλέπεται κανένας  έλεγχος!
Γι’ αυτό οι καταναλωτές πρεπει να προβληματιστούν ιδιαίτερα!

Σειρά μέτρων για την ξηρασία αποφάσισε η κυβέρνηση της Ισπανίας
Screen shot 2017-08-06 at 6.08.07 PMΗ σημαντική έλλειψη βροχοπτώσεων κατά το τρέχον αλλά και το προηγούμενο έτος, σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας έχει ανησυχήσει τους παραγωγούς οι όποιοι τώρα και αρκετό καιρό ζητούν μετρά από την Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των προβλημάτων και επιπτώσεων που προκληθήκαν.
Στα πλαίσια αυτά η Κυβέρνηση της Ισπανίας  αποφάσισε την λήψη σειράς  μέτρων για ανακούφιση των πληγέντων από τη ξηρασία στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Τα μετρά αυτά που  παρουσίασε ο Jaime Haddad, υφυπουργός Γεωργίας και Αλιείας, Διατροφής και Περιβάλλοντος  σε  συνάντηση με την Ένωση Γεωργών και Κτηνοτρόφων περιλαμβάνουν πέντε θεματικές: τη γεωργική ασφάλιση, τη φορολογία, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την Κ.Α.Π. και τον νόμο 10/2017.
Όσον αφορά τις ενισχύσεις της Κ.Α.Π., το Υπουργείο μέσω του Ισπανικού Ταμείου Γεωργικών Εγγυήσεων (Fondo Español de Garantía Agraria) ζήτησε από την Κομισιόν να επισπεύσει τις άμεσες ενισχύσεις και τις ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη,  που αφορούν ποσό που θα ξεπερνά τα 3.000 εκ. ευρώ.
Σχετικά με τους κάτοχους εκτάσεων που επλήγησαν από την ξηρασία, αποφασίστηκε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση τους από Τράπεζες, ενώ το Υπουργείο επεξεργάζεται μια νέα σειρά επιχορηγήσεων προσαρμοσμένων στις εκτάσεις αυτές.
Όσον αφορά τη φορολογία, αποφασίστηκε η μείωση των  δεικτών φορολόγησης ενώ συζητείται οι ζημιές που προκλήθηκαν το 2017 από την ξηρασία να ληφθούν υπόψη στη δήλωση εισοδήματος του 2018.
Τέλος με τον Νόμο 10/2017 προβλέπεται  απαλλαγή τελών άρδευσης και  αναστολή πληρωμής για έναν χρόνο των εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης που αντιστοιχούν στην περίοδο Ιουλίου 2017-Φεβρουαρίου 2018 για τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την ξηρασία.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι δρ Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και  Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα  του εκφράζουν
προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ . Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο με άδεια του ίδιου nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα