Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Erasmus+: Το 4ο ΓΕΛ Χανίων στη Σικελία

Δύο καθηγήτριες και 5 μαθητές του 4ου ΓΕΛ Χανίων επισκεφτήκαμε τη Σικελία από τις 21 ως τις 28 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του σχεδίου The Guardians of Europe (Οι φρουροί της Ευρώπης).

Mαζί με συναδέλφους και μαθητές από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την (συντονίστρια χώρα) Πολωνία ζήσαμε 6 μοναδικές μέρες.
Στόχος του σχεδίου είναι να διεξαχθούν στις πέντε  χώρες – εταίρους, κοινωνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ιδιαίτερα των νέων. Το τρέχον σχολικό έτος για τον Υγιεινό τρόπο ζωής (διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα), την Ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό, την Ισότητα των 2 φύλων και την Προστασία από τον Ηλεκτρονικό Εκφοβισμό. Κατά το 2ο έτος (2019-2020), για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ως εκπρόσωποι του σχολείου μας βρεθήκαμε στην Έννα, μια γραφική τυπική πόλη της κεντρικής Σικελίας. Στο σχολείο, λάβαμε μέρος σε δύο εργαστήρια (workshops). Στο πρώτο, κάθε χώρα παρουσίασε την μελλοντική καμπάνια της (η δική μας αφορά τη Φυσική Δραστηριότητα) και οι υπόλοιπες έκαναν τις προτάσεις τους για τη βελτίωσή της. Στο δεύτερο, επιλέχτηκε μία τετράδα πιθανών θεμάτων ως κύρια εκστρατεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Η τελική απόφαση θα παρθεί στην επόμενη συνάντηση, στα Χανιά, τον Μάιο του 2019. Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά και απέσπασαν τα θετικά σχόλια των εταίρων.
Εργαστήρια όμως είχαν οργανωθεί από την οικοδέσποινα Ιταλία και εκτός σχολείου και εκτός Έννας. Συγκεκριμένα: στο Κέντρο Κινηματογράφου στο Παλέρμο και στο Πανεπιστήμιο Κόρε, αλλά και μέσα από τις ξεναγήσεις με εξειδικευμένο ξεναγό στο ιστορικό κέντρο του Παλέρμο (Καπέλα Παλατίνα, Καθεδρικός Ναός), στην Piazza Armerina   (υπέροχα ψηφιδωτά ρωμαϊκής έπαυλης) και τέλος στις Συρακούσες (το αρχαίο ελληνικό θέατρο, τα λατομεία του παραδείσου, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο και τον μοναδικό ναό με τα απομεινάρια 3 θρησκειών και 2 δογμάτων). Ο κύκλος των ξεναγήσεων περιέλαβε και το Κάστρο της Λομβαρδίας, αλλά και το κουκλίστικο θέατρο Garibaldi στην πόλη που μας φιλοξενούσε.
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουμε την αγέρωχη Αίτνα που κάπνιζε ή το πολύβουο Παλέρμο που κρατάει κάτι από τις κινηματογραφικές μνήμες μας, τις ολόχρυσες ή/και γυάλινες ψηφίδες, μα και τη συγκίνηση για τη συνάντησή μας με την αρχαία Μεγάλη Ελλάδα.
Πλουσιότερες σε εικόνες, ακούσματα και μυρωδιές νιώθουμε απόλυτα ικανοποιημένες από αυτό το ταξίδι. Ανυπομονούμε να ανταποδώσουμε τη ζεστή φιλοξενία των Ιταλών συναδέρφων, τον Μάιο του 2019, και να μοιραστούμε με όλους την ομορφιά και της δικής μας γης και των δικών μας ανθρώπων.
Οι συνοδοί – καθηγήτριες
Εύη Μαναβάκη – Στεφανία Αρχοντάκη

Οι μαθητές μας είπαν:

Μπορώ να πω ότι το ταξίδι μας στην Σικελία θα μου μείνει αξέχαστο. Από τα εκπληκτικά τοπία στο Παλέρμο, στις Συρακούσες και στην Έννα, μέχρι τα φιλικά πρόσωπα που γνωρίσαμε στο σχολείο αλλά και τα γραφικά χωριά. Στο εκπαιδευτικό ινστιτούτο  που έλαβε χώρα το πρόγραμμα,  συνεργαστήκαμε ως ομάδα και με μαθητές από τις υπόλοιπες χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία) και διεξαγάγαμε σημαντική έρευνα που αφορά  τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες. Κατόπιν  την παρουσιάσαμε με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τη σύγχρονη κοινωνία  στην Ευρωπαϊκή ένωση. Ελπίζω να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία, ως φοιτητής πια, να επισκεφτώ μέσω προγράμματος Erasmus+ και άλλες χώρες ώστε να γνωρίσω νέους πολιτισμούς και μέσα από ανάλογα  workshops να βρω λύσεις για προβλήματα που απασχολούν και προβληματίζουν τον σύγχρονο πολίτη, με πρωταρχικό σκοπό να τα επιλύσω.
Μάρκος Αφεντάκης -Σεργάκης

Από το πρόγραμμα Εράσμους, δεν ήταν η Ιταλία που μου άφησε την μεγαλύτερη εντύπωση, αλλά οι καινούργιοι και όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι που γνώρισα. Ήταν πολύ συναρπαστικό το πόσο πολύ δεθήκαμε όλα τα παιδιά μεταξύ μας μέσω τον εργασιών και δραστηριοτήτων που μας έβαζαν να κάνουμε σε μεικτές ομάδες. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για εμένα η συμμετοχή μου στο Εράσμους και δεν μπορώ να βρω ούτε το παραμικρό αρνητικό για αυτή την εβδομάδα.
Ελεάνθη Καμπουράκη

Ενώ συμμετείχα από πέρυσι ως οικοδεσπότης, φέτος κληρώθηκα να συμμετάσχω στο πρώτο ταξίδι για μαθητές του προγράμματος Guardians of Europe στην Σικελία. Οι εμπειρίες που κέρδισα από αυτό το Erasmus είμαι σίγουρος ότι θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά. Οι άνθρωποι  μας υποδέχτηκαν με τα καλύτερα “δώρα”, μας πρόσφεραν γέλιο, χαρά και καινούργιες φιλίες. Η συνεργασία μεταξύ μας στις εργασίες που κληθήκαμε να κάνουμε,  οι οποίες αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες και την πολιτιστική κληρονομιά ήταν άψογη. Οι πόλεις που επισκεφτήκαμε (Συρακούσες, Παλέρμο, Έννα) είχαν τα δικά τους αξιοθέατα, τη δική τους ιστορία και κουλτούρα. Και να μην παραλείψω τα γραφικά χωριουδάκια στα οποία φιλοξενηθήκαμε, τα οποία πάρα την λιτότητα τους, έχουν μια αξιοθαύμαστη ιστορία και τα αρχαιολογικά μεσαιωνικά μνημεία τους είναι καταπληκτικά.
Σεραφείμ Βλαχοδήμος

Η Σικελία ήταν εξαιρετική. Οι άνθρωποι ήταν φιλόξενοι, το φαγητό ήταν εξαίσιο και το πρόγραμμα καλά οργανωμένο. Τα μέρη που επισκεφθήκαμε αποτελούσαν μέρη σημαντικής ιστορικής άξιας, πράγμα που ταίριαζε απόλυτα στα πλαίσια του προγράμματος. Το μόνο αρνητικό που έχω να πω, είναι ότι κάνεις σχεδόν από την Ιταλία δεν ήξερε να μιλεί αγγλικά.
Κωνσταντίνος
Τριαρίδης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα