Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εργασίες μετ’ εμποδίων για τη σύνδεση Χανίων – κόμβου Μουρνιών

Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται το… πολύπαθο έργο του συνδετήριου δρόμου της πόλης των Χανίων με τον κόμβο Μουρνιών.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης πριν από λίγες ημέρες διατύπωσε παρατηρήσεις στην εργοταξιακή σήμανση για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, σηματοδοτώντας έναν νέο γύρω εγκρίσεων από το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, τη στιγμή που βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα συμβούλια τελούν υπό ειδικό καθεστώς λειτουργίας.
Παράλληλα, κι ενώ ο εργολάβος ολοκληρώνει εντός των ημερών τα ασφαλτικά στο τμήμα της οδού Ζυμβρακάκηδων, ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα των απαλλοτριώσεων για τα τμήματα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως με το Δικαστήριο να έχει ορίσει τη εξέταση του προσδιορισμού της τιμής μονάδος για τις 10 Νοεμβρίου του 2019.

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ
Ειδικότερα για το θέμα των απαλλοτριώσεων να υπενθυμίσουμε πως η πρώτη αίτηση που είχε υποβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δικαστήριο για τον καθορισμό της τιμής μονάδος για τις αποζημιώσεις σε ό,τι αφορά τα εντός σχεδίου πόλεως, είχε απορριφθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ τον Απρίλιο του 2019 υποβλήθηκε νέο αίτημα με το Δικαστήριο να αναβάλει την εξέταση της υπόθεσης για τις 10 Νοεμβρίου του 2019, έπειτα από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου. Άγνωστο, δε, παραμένει το πότε θα βγει η απόφαση με τις εκτιμήσεις που γίνονται να κάνουν λόγο για κάποιους μήνες μετά τον Νοέμβριο.
Η εξέλιξη αυτή θέτει νέες δυσκολίες στην πορεία του έργου καθώς πρακτικά αναγκάζει τον ανάδοχο -μέχρι να βγει η απόφαση για τα εντός σχεδίου- να πρέπει να δουλέψει αποσπασματικά και μόνο στα τμήματα εκτός σχεδίου πόλεως για τα οποία έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις. Σε αυτά περιλαμβάνεται το τμήμα που είναι στην οδό Μουρνιών από τα σούπερ μάρκετ μέχρι την Αγίας Μαρίνας. Σε κάθε περίπτωση, η μετάθεση -για αρκετούς μήνες μπροστά- της λήψης απόφασης συνεπάγεται ουσιαστικά ότι η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει το νωρίτερο το 2020. Κι όλα αυτά σε ένα έργο που έχει κριθεί ως έργο εθνικής σημασίας και θα έπρεπε να επισπεύδονται όλες οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης.
Σε ό,τι αφορά, δε, τις εργασίες που εκτελούνται στην οδό Ζυμβακάκηδων αυτές θα πρέπει να λογαριάζονται ως… κατ’ εξαίρεση εντός σχεδίου πόλεως εργασίες καθώς στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων δέχθηκαν -γνωρίζοντας τον εργολάβο- να προχωρήσει το έργο έστω κι αν δεν έχει λήξει ακόμα το θέμα των απαλλοτριώσεων.

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Στο μεταξύ, νέες εγκρίσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης φαίνεται πως θα απαιτηθούν καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ζητάει να γίνουν διορθώσεις στην εργοταξιακή σήμανση για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου επί της οδού Μουρνιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανάδοχος του έργου είχε καταθέσει το σχέδιο εργοταξιακής σήμανσης από τον περασμένο Ιανουάριο και τα Συμβούλια, Δημοτικό και Περιφερειακό, είχαν πάρει τις σχετικές αποφάσεις εδώ και καιρό καθώς το έργο περιλαμβάνει τμήματα τόσο εντός όσο και εκτός σχεδίου πόλεως.
Να υπενθυμίσουμε ότι η εργοταξιακή σήμανση προέβλεπε σε πρώτη φάση το κλείσιμο του ενός ρεύματος κυκλοφορίας στην οδό Μουρνιών και τη μονοδρόμηση του άλλου ρεύματος με κατεύθυνση από τον κόμβο Μουρνιών προς τα Χανιά. Όσοι κινούνται από Χανιά προς τον κόμβο Μουρνιών η κυκλοφορία θα γίνονταν από την Σοφοκλή Βενιζέλου και την Αγίων Αποστόλων. Ωστόσο, πλέον, έπειτα από τις παρατηρήσεις που υπέβαλε η Αποκεντρωμένη το σχέδιο μάλλον θα χρειαστεί να αλλάξει.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι άνθρωποι του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης εκτιμούν ότι εφόσον λυθεί το θέμα με την εργοταξιακή σήμανση τότε ο εργολάβος θα συνεχίσει να εργάζεται στο τμήμα που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και στο μεταξύ θα λυθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων για τα εντός σχεδίου πόλεως.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα