Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γνωριμία με τους 4… καρναβαλικούς προορισμούς

Ιστορικά και παιχνιδιάρικα, με διάθεση έξω καρδιά και πολλή σάτιρα, τα 4 Καρναβάλια που θα πραγματοποιηθούν φέτος στο Ν. Χανίων υπόσχονται να “ξορκίσουν” έστω για λίγο την κατήφεια των καιρών. Από την Σούδα μέχρι την Παλαιόχωρα και από τις Καλύβες μέχρι την Κίσαμο, κάνουμε μια βόλτα στους 4 καρναβαλικούς προορισμούς του Νομού που μας καλούν και φέτος να αποδράσουμε στον μαγικό κόσμο του καρναβαλιού, με πολύ κέφι, χορό, τραγούδι και ευφάνταστα άρματα.

Χανιώτικο καρναβάλι… ρεκόρ συμμετοχών
Με συμμετοχές ρεκόρ, σε άρματα και πληρώματα, από ολόκληρο τον “Καλλικρατικό” Δήμο, το 24ο Χανιώτικο καρναβάλι στη Σούδα! «Ο κόσμος βλέπει τον κόπο μας, αγκαλιάζει την προσπάθειά μας και θέλει να συμμετέχει. Εχουμε κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει το καρναβάλι μας να γίνει το καρναβάλι όλων των Χανίων» αναφέρει ο Μανώλης Περάκης μέλος της Καρναβαλικής Επιτροπής.
Είκοσι μία ομάδες φέτος από 15 πέρυσι, έντεκα άρματα, περίπου 2500 καρναβαλιστές έναντι 1500 το 2017 δείχνουν μια δυναμική για το καρναβάλι. Ενα παλιό συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού Μανταρινοπαραγωγών στα Νεροκούρου αποτελεί το “στρατηγείο” του καρναβαλιού. Εκεί τα άρματα μοντάρονται, κόβονται, ράβονται, δένονται, προετοιμάζονται για τη μεγάλη παρέλαση. Διαπιστώνουμε ιδίοις όμμασι τις δυσκολίες, τα προβλήματα αλλά και την καλή διάθεση και το πάθος με το οποίο εργάζονται όλοι οι συμμετέχοντες. «Ολοι συνεργαζόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλο για αυτό και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. Η παρέλαση διαρκεί 2, 3, 4 ώρες αλλά οι αφανείς ήρωες που είναι πίσω από το καρναβάλι κοπιάζουν για πάνω από 3-4 μήνες!» σημειώνει ο κ. Περάκης. Ανάμεσα στους πολλούς νέους που εργάζονται για την προετοιμασία του καρναβαλιού και ο Αντρέας Αγγελής. «Συμμετέχω κάθε χρόνο στην κατασκευή των αρμάτων στηρίζοντας το καρναβάλι. Εδώ και μήνες δουλεύουμε πάρα πολύ ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χωρίς τη συνεργασία δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Σε σύγκριση με άλλες χρονιές το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσουμε θα είναι ακόμα καλύτερο» λέει ο Ανδρέας.
Οσο για τα θέματα του καρναβαλιού; Μπόλικη σάτιρα, διασκεδαστικά θέματα για μικρούς και μεγάλους και αρκετές εκπλήξεις που ο κόσμος θα δει στη μεγάλη παρέλαση. Οι διοργανωτές τονίζουν τη στήριξη του Δήμου Χανίων, της Π.Ε. Χανίων, της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., της Ενωσης Επιχειρηματιών Σούδας αλλά και των πολλών υποστηρικτών του καρναβαλιού.

Πολιτική σάτιρα στο 27o Παλαιοχωρίτικο καρναβάλι!
Καρναβάλι με έντονη πολιτική σάτιρα και άφθονο χιούμορ, υπόσχεται το φετινό 27ο Παλαιοχωρίτικο καρναβάλι που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στον κεντρικό δρόμο της Παλαιόχωρας.
Η έναρξη του Παλαιοχωρίτικου καρναβαλιού θα γίνει σήμερα Σάββατο 2 Φεβρουαρίου. Το πάρτι έναρξης που διοργανώνει η Ομάδα “ 50-50” περιλαμβάνει συναυλία με τον Μάνο Μαλαξιανάκη με το συγκρότημα του, στην αίθουσα του Δήμου στις 9 το βράδυ.
Το κεντρικό θέμα του Παλαιοχωρίτικου καρναβαλιού, προέρχεται από την οικονομική επικαιρότητα και αφορά τους… πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. «Σχεδόν πάντα τα κεντρικά θέματα στα καρναβάλια μας έχουν πολιτική χροιά. Προσπαθούμε μέσα από τη σάτιρα και το χιούμορ, να προβληματίσουμε -όσο μπορούμε- το κοινό. Βέβαια στο καρναβάλι μας υπάρχουν δεκάδες άλλα θέματα…» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιοχωρίτικου καρναβαλιού Γιώργος Σκλαβάκης.
Περισσότερα από τριάντα πληρώματα με εκατοντάδες καρναβαλιστές θα συμμετέχουν στο φετινό καρναβάλι της Παλαιόχωρας, όπου θα κυριαρχούν οι πρωτότυπες κατασκευές, στολές, άρματα που σατιρίζουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.
Το εντυπωσιακό άρμα του βασιλιά καρνάβαλου, θα συνοδεύει όπως πάντα, η βασίλισσα του καρναβαλιού που θα είναι βγαλμένη από τα παραμύθια, και συγκεκριμένα από το παραμύθι “Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων”. Μάλιστα τη βασίλισσα του καρναβαλιού θα συνοδεύουν παιδιά από το δημοτικό σχολείο Ροδοβανίου.
«Αυτό που ξεχωρίζει το καρναβάλι της περιοχής μας είναι η αίσθηση της παρέας, γιατί οι συμμετοχές είναι κυρίως παρεΐστικες, από γειτονιές της Παλαιόχωρας αλλά και κάθε γωνιά του δήμου μας όπως από τον Βουτά, την Κουντούρα, την Κάντανο, το Ροδοβάνι» επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιοχωρίτικου καρναβαλιού προσκαλώντας τους Χανιώτες να συμμετέχουν στο καρναβάλι.
«Είναι σίγουρο ότι όποιος έρθει στο Παλαιοχωρίτικο καρναβάλι θα περάσει πολύ όμορφα, θα διασκεδάσει, θα δει ωραίες δημιουργίες και θα βρει την καλύτερη διάθεση» σημείωσε ο κ. Σκλαβάκης.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Παλαιοχωρίτικου καρναβαλιού, περιλαμβάνουν κάψιμο του Καρνάβαλου την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στην ανατολική παραλία της Παλαιόχωρας ενώ θα ακολουθήσει πάρτι με τον Βαλεντίνο. Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα τα καθιερωμένα Κούλουμα στην παραλία του Γραμμένου με κέρασμα: δωρεάν φασολάδα για όλους!

kalibes64ο Καλυβιανό Καρναβάλι με παράδοση ετών
Κέφι, “άρωμα” ιστορίας και μυθολογίας έχει το Καλυβιανό καρναβάλι που πραγματοποιείται για 64η χρονιά κρατώντας μια παράδοση ετών καθώς επίσημα ξεκίνησε το 1954! Φέτος η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων ξεκινά την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι από το παλιό δημαρχείο Καλυβών.
Τα άρματα φέτος έχουν αναφορές τόσο στη μυθολογία, στην ιστορία όσο και στον κόσμο των παραμυθιών, προσδίδοντας έτσι μια ιδιαίτερη νότα στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των Καλυβών.
Δώδεκα ευφάνταστα άρματα θα δώσουν το “παρών” στο Καλυβιανό καρναβάλι ενώ η Οργανωτική επιτροπή ετοιμάζει εντυπωσιακή έναρξη με χορευτικό show με την συμμετοχή σχολών χορού που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Καλυβών, όπως επεσήμανε η Έυα Κουμανδράκη, μέλος της Καρναβαλικής ομάδας.
Οσο για την Βασίλισσα του Καλυβιανού Καρναβαλιού, αυτή θα είναι εμπνευσμένη από τα παραμύθια και η εκλογή της θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου.
Η κα Κουμανδράκη, κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί και να συμμετέχει στο Καλυβιανό καρναβάλι, επισημαίνοντας ότι «οι Καλύβες βρίσκονται κοντά στα Χανιά, υπάρχει εύκολη πρόσβαση, θα υπάρχουν πάρκινγκ σε δύο σημεία του χωριού ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες».
Οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στις Καλύβες στο πλαίσιο τις Αποκριάς είναι αφιερωμένες στα μικρά παιδιά και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Παιδικά εργαστήρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο δημοτικό σχολείο Καλυβών με είσοδο ελεύθερη για όλους. Το πρώτο εργαστήριο για παιδιά έως 9 ετών θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει κατασκευή μαριονέτας και το δεύτερο για παιδιά άνω των 9 ετών κατασκευή αποκριάτικης μάσκας στις 16 Φεβρουαρίου, από τις 5 έως τις 7.30 το απόγευμα.

KISAMITIKO12ο “Κισαμίτικο καρναβάλι” στην ιστορική οδό Σκαλίδη
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στην ιστορική οδό Σκαλίδη, θα πραγματοποιηθεί το 12ο Κισαμίτικο καρναβάλι που και φέτος δίνει το “παρών” στην αποκριάτικη διασκέδαση. Η μεγάλη παρέλαση του Κισαμίτικου καρναβαλιού 2018 ξεκινάει στις 16:00, με πολλή μουσική, χορό και κέφι.
Δεκαπέντε με δεκαοκτώ μεγάλα άρματα υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν στο φετινό Κισαμίτικο καρναβάλι, γι’ αυτό το τρέχον διάστημα οι καρναβαλικές ομάδες στην Κίσαμο δουλεύουν πυρετωδώς.
«Το Κισαμίτικο καρναβάλι ξεκίνησε πριν από την δεκαετία του ’90 από την Νεολαία Κισάμου, είχε σταματήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και ξεκίνησε πάλι το 2007. Φέτος τα περισσότερα άρματα σχολιάζουν την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, την καθημερινότητα μας, τα προβλήματα που περνά ο κόσμος καθημερινά λόγω της κρίσης. Επίσης υπάρχουν πολλά θέματα από τον κόσμο των παραμυθιών, καθώς στο καρναβάλι μας συμμετέχουν ενεργά πολλά σχολεία» ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κισάμου Μιχάλης Κουφάκης.
Μετά την παρέλαση, θα ακολουθήσει στην πλατεία Τζανακάκη, βραδιά με live μουσική με τους Freaktones όπου θα συμμετέχουν όλα τα άρματα και οι καρναβαλιστές. Γιατί να προτιμήσει κάποιος και φέτος το Κισαμμίτικο καρναβάλι; Οπως επεσήμανε ο κ. Κουφάκης, «η Κίσσαμος προσφέρει εκτός από την πόλη και τα περίχωρα της. Ο κόσμος μπορεί να έρθει από το πρωί και να κάνει βόλτα στα περίχωρα όπως τα Φαλάσαρνα ή να ανεβεί μέχρι την ενδοχώρα, στα Εννιά Χωριά κ.λπ. Το απόγευμα να κατέβει στην πόλη και να απολαύσει την παρέλαση των αρμάτων και μετά να περιηγηθεί στα στενά της πόλης αφού εκείνη την μέρα θα λειτουργούν όλα τα καταστήματα και θα έχει στηθεί ένα μεγάλο πάρτι».
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κισάμου περιλαμβάνουν και το 27ο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 10-11 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει πολλά δρώμενα από τη Νεολαία Κισάμου και τον Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου.
Την Καθαρά Δευτέρα, τα καθιερωμένα Κούλουμα θα γίνουν στην παραλία που βρίσκεται κοντά στο Γήπεδο Καστελίου, όπου θα υπάρχει live μουσική από παραδοσιακά συγκροτήματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα