Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Οι 8 + 2 ομάδες του Αποκόρωνα στην Α’ κατηγορία

Την περασμένη Παρασκευή μετά την άρνηση του πρώτου επιλαχόντα από τη Β’ Χάλη Βαρυπέτρου η 18η θέση της Α’ κατηγορίας που είχε μείνει… ορφανή μετά την παραμονή του ΑΟ Παλαιόχωρας κατέληξε στην Δάφνη Αποκορώνου που αποδέχθηκε την πρό(σ)κληση αυτή.
Παρουσιάστηκε λοιπόν ένα μοναδικό φαινόμενο και οι 3 ομάδες που ανέβηκαν φέτος από την Β’ κατηγορία να προέρχονται από τον Αποκόρωνα και για τον λόγο αυτό σκεφτήκαμε να θυμηθούμε την παρουσία των εκπροσώπων της βορειοανατολικής επαρχίας των Χανίων στην μεγαλύτερη τοπική κατηγορία.

Ο “σκαπανέας” Τιτάν
Η ομάδα των Καλυβών αποτελεί τον σκαπανέα όχι μόνο διότι ήταν η πρώτη ομάδα που το 1982-83 ανέβηκε στην Α’ κατηγορία αλλά και γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ήταν η μοναδική από τον Αποκόρωνα που εμφανίστηκε στις διοργανώσεις της ΕΠΣΧ και συγκεκριμένα στην Β’ κατηγορία το 1965-66.

Η “συνεπής” Κορωνίδα
Η ομάδα του Βάμου ήταν η δεύτερη Αποκορωνιώτικη ομάδα που ανέβηκε στην μεγαλύτερη τοπική κατηγορία το 1985-86. Είναι δε η πιο συνεπής αφού από το 1978-79 που εμφανίστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα δεν έχει απουσιάσει ούτε μία χρονιά! Μετράει δηλαδή 41 παρουσίες από τις οποίες σχεδόν οι μισές (19) στην Α’

Η “θυσία” του Σαμψών
Το τρίτο σωματείο που εμφανίστηκε στην Α’ κατηγορία Χανίων ήταν ο σύλλογος του Στύλου το 1987-88. Πρόλαβε να κάνει δύο παρουσίες αφού η 3η στάθηκε “μοιραία”.
Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1999   κέρδισε την άνοδο όμως πάνω στο καταστατικό του ιδρύθηκε η ΑΕΔΑ ενώ από το 2011 υπάρχει η συνέχεια του με τον Νέο Σαμψών που αγωνίζεται σήμερα με πρωταγωνιστικούς στόχους στην Β’ κατηγορία

Ο Διαγόρας του Μαλαμαδάκη…
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εμφανίστηκε η ομάδα του Νιο Χωριού στα τοπικά πρωταθλήματα και η πρώτη περίοδος κύλησε με την αναστολή ουσιαστικά της λειτουργίας της στα τέλη της περιόδου 1987-88 αφού αρκετοί παίκτες της συνέχισαν στον γειτονικό Τιτάνα. Το 1992-93 ο Διαγόρας επανεμφανίζεται πολύ πιο δυνατός, κατακτάει δύο πρωταθλήματα σε Γ’ (94) και Β’ (95) έτσι το 1995-96 γίνεται η 4η ομάδα από τον Αποκόρωνα που φτάνει στην Α’ κατηγορία. Αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του τεράστιου επιθετικού Γιώργου Μαλαμαδάκη (πέτυχε σχεδόν 50 γκολ σε δύο σεζόν σε Β’ και Α’) και πραγματοποιεί αρκετά καλή πορεία όμως τελικά η δημιουργία της ΑΕΔΑ στην οποία συμμετέχει τον οδηγεί στις μικρότερες κατηγορίες. Αναλαμπή η κατάκτηση του τίτλου στη Γ’ το 2009-10, όμως τα τελευταία 4 χρόνια δεν δηλώνει καν συμμετοχή στις τοπικές κατηγορίες.

Η πρώτη ολοκληρωμένη Ενωση (ΑΕΔΑ)
Το καλοκαίρι του 1999 όπως προαναφέρουμε οι ομάδες του Αποκόρωνα και ειδικά οι Τιτάνας και Διαγόρας πάνω στο καταστατικό του Σαμψών (ΑΜ ΕΠΟ 3544) ίδρυσαν την ΑΕ Δυτικού Αποκόρωνα. Ηταν ουσιαστικά η πρώτη ολοκληρωμένη ένωση καθώς προσπάθειες συνεργασίας είχαν γίνει με μικρότερη επιτυχία από την δεκαετία του ’80. Που ξεκίνησε “φουριόζα” τερματίζοντας στην 6άδα τις δύο πρώτες χρονιές αλλά στη συνέχεια γνώρισε ένα υποβιβασμό (2005-06) και παρότι επανήρθε άμεσα είχε χάσει κάτι από την αρχική της δυναμική.

Η “φωτοβολίδα” του Ακρίτα
Το καλοκαίρι του 2007 πάνω στο καταστατικό των Νέων Περιβολίων δημιουργήθηκε ο Ακρίτας με επικεφαλής τον παλιό πρόεδρο της Κορωνίδας Μιχάλη Φλεμετάκη που κατέκτησε τον τίτλο και ανέβηκε στην Β’ αλλά τελικά ένα χρόνο μετά αναδείχθηκε πρωταθλητής στην… Α’. Διότι στο μεταξύ απορρόφησε την ΑΕΔΑ. Ξεκίνησε με έδρα το γήπεδο του Νιο Χωριού και κατέληξε στον Βάμο. Παρουσίασε πρωτόγνωρες επιτυχίες αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε “φωτοβολίδα” και το 2014 εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Κατάφερε πολλά: πήρε πρωτάθλημα και κύπελλο και εκπροσώπησε δύο συνεχόμενες χρονιές τον Αποκόρωνα στην Δ’ Εθνική όμως δεν είχε διάρκεια…

Ο “καρχαρίας” της Γεωργιούπολης
Στις αρχές της 2ης χιλιετίας έκανε την εμφάνιση του στα τοπικά πρωταθλήματα των Χανίων ο Αλμυρός Γεωργιούπολης που κέρδισε άμεσα την άνοδο στην Β’ και μετά από μία εξαετία το 2006-07 ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’. Πρόλαβε να κάνει 3 συμμετοχές στην μεγάλη τοπική κατηγορία, αλλά διοικητικά προβλήματα και κάποιο θέμα με το γήπεδο τον έφεραν το 2010-11 να μην δηλώνει καν συμμετοχή και το 2011-12 να κάνει την τελευταία του παρουσία στην Β’ κατηγορία. Πάντως ξεχώρισε και το σήμα με τον καρχαρία που εμφάνισε τα τελευταία χρόνια -πιο πριν είχε μία ασπίδα που έγραφε Αλμυρός Ο.Φ.Δ.Γεωργιούπολης.

Η “πρωτάρα” Δάφνη
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η ομάδα της Κρυονερίδας έγινε η 10η εκπρόσωπος του Αποκόρωνα στην μεγάλη τοπική κατηγορία. Με δικό της γήπεδο και δημιουργία Ακαδημίας τα τελευταία χρόνια έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι θα συνεχίζει αυτό το όμορφο ταξίδι που υπηρετεί με συνέπεια από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 με την αδιάλειπτη παρουσία στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

Η ιδιαίτερη περίπτωση των Απτερων
Μία ακόμα πρωτάρα ομάδα του Αποκόρωνα που θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στην Α’ κατηγορία φέτος είναι ο ΑΣ Απτερων. Μετράει μόλις 7 χρόνια παρουσίας στις διοργανώσεις της ΕΠΣΧ και κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο πέρυσι. Θυμίζουμε ότι η έδρα του (Μεγάλα Χωράφια) ανήκει στην επαρχία Αποκορώνου. Βέβαια λόγω “Καποδίστρια” (1997) βρέθηκε στο Δήμο Σούδας -μαζί με το Καλάμι- και στη συνέχεια ελέω “Καλλικράτη” (2010) αποτελεί κομμάτι του Δήμου Χανίων με τον οποίο ενώθηκε ο Δήμος Σούδας και όχι του Δήμου Αποκορώνου στον οποίο συνενώθηκαν όλοι οι άλλες περιοχές της επαρχίας. Αγωνιζόταν πάντα και στο γήπεδο Σούδας κάτι που ενισχύει τη λανθασμένη εντύπωση ότι είναι ομάδα των Χανίων και όχι του Αποκόρωνα.

Ο “Ρεθεμνιώτης” ΑΟ Ασή Γωνιάς
Η άλλη ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο ΑΟ Ασή Γωνιάς. Μόνο που εδώ λόγω πολύ μεγαλύτερης απόστασης της έδρας του από τα Χανιά σε σχέση με το Ρέθυμνο επέλεξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του να αποτελεί μέλος της ΕΠΣΡ και όχι της ΕΠΣΧ. Κάτι συνηθισμένο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πολύ σημαντική η παρουσία του στην γειτονική μας Ενωση με δύο πρωταθλήματα (2009, 2011) και ένα κύπελλο (2012), ενώ αγωνίσθηκε δύο χρονιές στην Δ’ Εθνική και συνολικά 15 στην Α’ ΕΠΣΡ. Τα δύο τελευταία χρόνια μετέχει στην Β’ ενώ το περυσινό καλοκαίρι αρνήθηκε να ανέβει παρότι τερμάτισε 2ος.

ΑΟ Βρυσσών: μία ομάδα “φάντασμα”
Εκτός από τις 10 ομάδες που έπαιξαν στην Α’ κατηγορία υπήρξαν άλλοι 5 σύλλογοι από τον Αποκόρωνα  που δεν έφτασαν τόσο ψηλά. Ο Κεραυνός Φρε και η Θύελλα Κάϊνας είχαν αξιοσημείωτη παρουσία σε Β’ και Γ’ κατηγορία ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπήρξε και η Φλόγα Παϊδοχωρίου. Επαιξε δύο χρονιές στη Γ’, σταμάτησε αλλά στις αρχές της επόμενης δεκαετίας  συγχωνεύτηκε με τον σύλλογο της Κάϊνας και ως Ενωση Θύελλας Φλόγας έκαναν άλλες 3 παρουσίες στο τοπικό και μάλιστα το 2000-01 κατέκτησαν τον τίτλο στη Γ’ και έπαιξαν τον επόμενο χρόνο Β’ . Ομως αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα τους.
Η 5η ομάδα τώρα ήταν ο ΑΟ Βρυσσών. Που έγινε μέλος της ΕΠΣΧ (ΑΜ ΕΠΟ 4078) και το 1984-85 τοποθετήθηκε στον 1ο όμιλο της Γ’ κατηγορίας. Δεν εμφανίστηκε όμως ποτέ στο γήπεδο εξού και οι -21 βαθμοί στην τελική κατάταξη! Πραγματικά θα θέλαμε κάποια στιγμή να μαθαίναμε κάτι για την ομάδα αυτή που δεν ξαναέκανε την εμφάνιση της σε διοργάνωση της ΕΠΣΧ.

Ακρίτας από το… 1978!
Το 1978-79 η Κορωνίδα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας. Ομως όπως φαίνεται σε σχετικό έγγραφο της ΕΠΣΧ αρχικά εμφανιζόταν ως… Ακρίτας. Ενα όνομα που τελικά δεν παρέμεινε αλλά επανεμφανίστηκε 29 χρόνια αργότερα και πέτυχε σημαντικές διακρίσεις αλλά και που έσβησε γρήγορα. Στο ίδιο έγγραφο βλέπουμε και τον Αστέρα Χαλέπας που έκανε προσπάθεια να επαναδραστηριοποιηθεί μετά την διάλυση από τη χούντα αλλά τελικά εμφανίστηκε στα γήπεδα μετά από άλλα 9 χρόνια (1987-88)

Πρώτη φορά 4 ομάδες στην Α’ Χανίων
Φυσικά μετά την άνοδο των 3 ομάδων του Αποκόρωνα για πρώτη φορά η επαρχία θα έχει 4 εκπροσώπους στην Α’ κατηγορία Χανίων. Αλλες 4 φορές από το 2008 έως το 2014 είχε 3 ομάδες όμως το 2010 είχε 3 στην Α’ και 1 στην  Δ’ Εθνική χωρίς να υπολογίζουμε τον ΑΟ Ασή Γωνιάς που επίσης έπαιξε στην εθνική κατηγορία τότε.

Οι 8 + 2 ομάδες του Αποκόρωνα στην Α’ κατηγορία
Ομάδα                 Συμ. Α’    Πρώτη συμ. Τελ.συμ. Καλ.θέση
Κορωνίδα Βάμου         19    85-86    18-19    4η:10
Τιτάν Καλυβών         18    82-83    18-19    7η:91
ΑΟ Ασή Γωνιάς*         15    99-00    15-16 1η:09&11
ΑΕ Δυτ. Αποκόρωνα     8    99-00    07-08    5η:01
Ακρίτας             4    08-09    13-14    1η:09
Διαγόρας Νιο Χωριού     4    95-96    98-99 9η:96&97
Αλμυρός Γεωργιούπολης     3    06-07    –    9η:07
Σαμψών Στύλου         2    87-88    90-91    16η:88
Δάφνη Κρυονερίδας     1    18-19    –    –
Απτερα Μεγ.Χωράφια     1    18-19    –    –

*Στην περίπτωση του ΑΟ Ασή Γωνιάς αναφερόμαστε στην Α’ κατηγορία ΕΠΣ Ρεθύμνου

ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΑΝ Α’
Κεραυνός Φρε         (20)
Θύελλα Κάϊνας         (18)
Ενωση Θύελλας Φλόγας     (3)
Φλόγα Παϊδοχωρίου     (2)
ΑΟ Βρυσσών         (1)

Σε παρένθεση οι συνολικές τους συμμετοχές σε Β’ και Γ’ κατηγορία


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα