Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι μαθητές του Λυκείου Νέας Κυδωνίας στα Καλάβρυτα για σκι!

Στo πλαίσιo του περιβαλλοντικού προγράμματος “Περιβάλλον & Αθλητισμός” του Γενικού Λυκείου Νέας Κυδωνιάς, διοργανώθηκε και φέτος μία αξέχαστη Αθλητική και Περιβαλλοντική δραστηριότητα στα Καλάβρυτα του Νομού Αχαΐας.
Είκοσι πέντε συμμετέχοντες μαθητές στο πρόγραμμα και δύο συνοδοί καθηγητές Κουρής Σπύρος και Θεοδώρου Παύλος έλαβαν μέρος στην συλλογική δράση που είχε ως θέμα την εκμάθηση χειμερινού σκι, την άσκηση στο βουνό και την επίσκεψη σε ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα του τόπου. Η δράση διήρκεσε τέσσερις ημέρες με τρεις διανυκτερεύσεις στον πολύ προσεγμένο ξενώνα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κλειτορίας – Ακράτας, με έδρα την όμορφη Κλειτορία.
Η ομάδα μας αναχώρησε στις 1 Φεβρουαρίου από το Λιμάνι της Σούδας με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά και κατόπιν με μισθωμένο λεωφορείο αναχώρησε για τα Καλάβρυτα, με τερματικό προορισμό το πολύ καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο. Πριν την άφιξη στον προορισμό μας κάναμε στάση για την ενοικίαση του απαραίτητου εξοπλισμού για χιονοδρομικό σκι (πέδιλα, μπότες και μπαστούνια) τα οποία κατόπιν συνεννόησης ήταν ήδη κανονισμένα και ρυθμισμένα για τον κάθε μαθητή ξεχωριστά σύμφωνα με το ύψος και το βάρος του σώματος.
Την πρώτη μέρα στο χιονοδρομικό κέντρο οι δραστηριότητές μας περιορίστηκαν κυρίως στην πίστα εκμάθησης, όπου με τη βοήθεια των συνοδών καθηγητών τα παιδιά διδάχθηκαν τις βασικές τεχνικές του χιονοδρομικού σκι. Οι πτώσεις στο χιόνι πολλές, όμως οι προσπάθειες των παιδιών αστείρευτες, και πολύ περισσότερο η χαρά τους, η οποία ήταν μόνιμα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους μιας και είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα σπορ που μέχρι τώρα μόνο στην τηλεόραση και στα social media το έβλεπαν. Στα διαλείμματα είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε κάποιο ζεστό ρόφημα στο Σουηδικό σαλέ το οποίο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την πίστα εκμάθησης. Στο τέλος της ημέρας αναχωρήσαμε για τον ξενώνα στην Κλειτορία, όπου οι μαθητές, οι συνοδοί και ο οδηγός του λεωφορείου τακτοποιήθηκαν στα δωμάτια τους και στην συνέχεια απολαύσαμε το δείπνο δίπλα στο τζάκι του εστιατορίου.
Την δεύτερη και τρίτη ημέρα στα Καλάβρυτα η ομάδα συνεχίζει με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες στο χιονοδρομικό σκι. Μας έγινε γνωστό από τους υπεύθυνους του κέντρου πως οι τρείς αυτές μέρες αποτέλεσαν ίσως και τις ιδανικότερες για χιονοδρομικές δραστηριότητες, δηλαδή ο καιρός ήταν με το μέρος μας. Μετά από επίπονες προπονήσεις, πολλές προσπάθειες αλλά και πτώσεις στο χιόνι, τα παιδιά αποδεικνύουν ότι μπορούν να γίνουν και καλοί σκιέρ!
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με κριτήριο τις δυνατότητές τους και ανάλογα ορίστηκαν οι κατάλληλες πίστες για αυτούς. Την τρίτη ημέρα οι περισσότεροι από τους μαθητές ήταν πλέον ικανοί να κατέβουν τις μπλε και κόκκινες πίστες που βρισκόταν από το πλάτωμα (εκεί όπου βρίσκεται το δεύτερο Σαλέ) και κάτω. Κατόρθωσαν να διανύσουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις στις πίστες και να ενισχύσουν τις σωματικές και ψυχικές τους ικανότητες. Αξιοσημείωτο καθίσταται και το γεγονός πως κάθε πτώση και δυσκολία που συνάντησε η τολμηρή μας ομάδα το αντιμετώπισε με ζήλο και επιμονή. Οι προσπάθειες τους βρήκαν γόνιμο έδαφος και η αυτοπεποίθηση τους ενδυναμώθηκε, έτσι ο βαθμός δυσκολίας των πιστών ανέβηκε και φυσικά τις φέραν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε ενθουσιασμό προκαλούσε και το υπέροχο τοπίο όπου τα κεντημένα με χιόνι βουνά, η ζεστασιά του ήλιου που τα περιέλουζε, τα ζεστά ροφήματα στα Σαλέ, η χαρά της δημιουργικότητας και των επιτυχιών ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας έκαναν την τελευταία ημέρα στο χιονοδρομικό κέντρο να αποτελέσει την αφορμή για την επόμενη επίσκεψη μας σ’ αυτόν τον μαγευτικό τόπο. Η βελτίωση των μαθητών την τελευταία μέρα των χιονοδρομικών δραστηριοτήτων έγινε αισθητή από κάποιους επαγγελματίες σκιέρ και δασκάλους που αναγνωρίσαν την άμεση αναβάθμιση του επιπέδου τους στο σκι και τους επιδοκίμασαν για την τόλμη και πρόοδο. Στο τέλος και των δύο αυτών ημερών, έπειτα από το δείπνο στον ξενώνα οι μαθητές με την συνοδεία των καθηγητών προβήκαν σε ξενάγηση στο χωριό της Κλειτορίας ενώ παράλληλα απολαύσαν ζεστά ροφήματα, παγωτά και γλυκά του κουταλιού στα πετρόκτιστα αναψυκτήρια της πλατείας.
Τέταρτη μέρα στα Καλάβρυτα και ο καιρός δεν επιτρέπει τις προγραμματισμένες δραστηριότητες στο χιονοδρομικό κέντρο. Έτσι η ομάδα δράττεται της ευκαιρίας για να ανακαλύψει περισσότερο αυτόν τον επίγειο παράδεισο με επισκέψεις στα ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα του τόπου. Επίσκεψη στο μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο Σπήλαιο των Λιμνών με τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες ανεκτίμητης αξίας, διέλευση του εντυπωσιακού Φαραγγιού του Βουραϊκού με τον ιστορικό Οδοντωτό Συρμό, επίσκεψη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, καθώς και στην Μονή της Αγίας Λαύρας και βόλτα στην πόλη των Καλαβρύτων. Το απόγευμα η ομάδα αναχώρησε για το λιμάνι του Πειραιά με τελικό προορισμό τα Χανιά. Ωστόσο με αφορμή τον άπλετο χρόνο που απέμενε πριν την αναχώρηση του πλοίου η ομάδα και οι υπεύθυνοι καθηγητές σε συνεργασία αποφάνθηκαν πως η κατάλληλη εκμετάλλευση του χρόνου αποτελούσε αδήριτη ανάγκη. Ετσι μας δόθηκε η ευκαιρία επίσκεψης στον εκτεταμένο χώρο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μέσο αυτής της πρωτοβουλίας τα παιδιά απέκτησαν μια εμπειρία σχετικά με τις απαράμιλλες ανέσεις που προσφέρει ο χώρος αυτός και τα οφέλη που προσφέρει ιδίως στην σταδιοδρομία των φοιτητών.
Απόρροια της ανεπανάληπτης εμπειρίας ήταν η ενίσχυση του αλληλοσεβασμού στις σχέσεις μεταξύ μαθητών και συνάμα καθηγητών, της υπευθυνότητας και της αμοιβαίας συνεργασίας. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες από τις αθλητικές δραστηριότητες στο βουνό καθώς και να διευρύνουμε περισσότερο την περιβαλλοντική συνείδηση. Ολοι όσοι συμμετείχαμε ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την οργάνωση παρόμοιων καινοτόμων δράσεων που συνδέουν το σχολείο με το περιβάλλον, την άθληση και την ψυχαγωγία.
Εν τέλει, αυτή η δραστηριότητα δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη της διεύθυνσης του σχολείου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.
Οι συνοδοί καθηγητές


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα