Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Οχι γεννήτριες πετρελαίου στον Αποκόρωνα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις ρυπογόνες γεννήτριες στον Αποκόρωνα. Το πρωί της Παρασκευής μέσω σχετικής ανακοίνωσης την αντίθεσή της με την  «εγκατάσταση εν κρυπτώ 40 κοντέινερ με γεννήτριες ρεύματος που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ντήζελ στις Βρύσες Αποκορώνου» εκφράζει  η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.

 

Αναλυτικά μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση αναφέρει « η εγκατάσταση εν κρυπτώ 40 κοντέινερ με γεννήτριες ρεύματος που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ντήζελ στις Βρύσες Αποκορώνου , έρχεται να αποδείξει γι’ άλλη μια φορά ότι η ΔΕΗ και η ελληνική κυβέρνηση παραμένουν δέσμιες του πετρελαϊκού λόμπι και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην κλιματική κρίση, αντί να στρέφονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που αφθονούν στον τόπο μας (ήλιος και άνεμος).
Την ώρα που η νεολαία κινητοποιείται σε πάνω από 100 χώρες του κόσμου απαιτώντας μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή και εγκατάλειψη των καυσίμων, την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση που στα λόγια συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις κι έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα:
• Υπογράφει με μεγάλες πολυεθνικές για έρευνες και εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στη θάλασσα γύρω από την Κρήτη, θυσιάζοντας το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, το μέλλον της διατροφής (αλιεύματα) και της τουριστικής οικονομίας της Κρήτης (φανταστείτε τι έχει να γίνει με ένα ατύχημα όπως στον Κόλπο του Μεξικού ή με μια πετρελαιοκηλίδα όπως στο Σαρωνικό πρόσφατα).
• Εγκαθιστά νέες γεννήτριες πετρελαίου στον Αποκόρωνα.
• Σχεδιάζει τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στο Πέρα Πλατάνι της Σούδας μαζί με νέες δεξαμενές.
Η υποκρισία και η διπλή γλώσσα περισσεύει στη χώρα μας από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ενώ σε όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν τα ορυκτά καύσιμα, ενώ στη Γερμανία συζητάνε για το κλείσιμο όλων των σταθμών άνθρακα και παράλληλα εγκαταλείπουν την πυρηνική ενέργεια, ενώ στην ίδια τη Νορβηγία, που επικαλούνται ως παράδειγμα εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα, αποφάσισαν πλέον να αποσύρουν όλες τις επενδύσεις τους στα ορυκτά καύσιμα, εδώ ΔΕΗ και κυβέρνηση επιμένουν στα ορυκτά καύσιμα.
Η χρήση ορυκτών καυσίμων (και το φυσικό αέριο που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν) παράγει αέρια του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαν κι αυτά που προκάλεσαν τις πρόσφατες καταστροφές και μας κόστισαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας.
Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται μυαλό δε βάζουμε και συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο. Αντί να συζητάμε για την αντικατάσταση του πετρελαϊκού σταθμού της Ξυλοκαμάρας που είναι επίσης δίπλα στα Χανιά με παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, σχεδιάζουν κάποιοι να προσθέσουν άλλα 120 MW στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στο Πέρα Πλατάνι κι άγνωστο πόσα επιπλέον με τις γεννήτριες στον Αποκόρωνα.
Ρωτάμε γι’ άλλη μια φορά: Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για να πάψουμε να στέλνουμε χρήματα του ελληνικού λαού σε άλλες χώρες από όπου εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Μήπως έφτασε η ώρα όλα αυτά τα χρήματα να αρχίσουμε να τα επενδύουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον ήλιο και στον άνεμο που δεν είναι εισαγόμενες και δε ρυπαίνουν, ξεκινώντας από τα δημόσια κτήρια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δημαρχεία με φωτοβολταϊκά στις στέγες, εξοικονομώντας έτσι χρήματα όχι μόνο από το εισαγόμενο πετρέλαιο που δε θα εισάγουμε αλλά και από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουμε για αυτά τα κτήρια; Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Γυμνασίου και ΕΠΑΛ Βρυσών που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια για δημόσιο όφελος χωρίς ρύπανση!»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα