Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καταστροφική κακοκαιρία στα νοτιοδυτικά των Χανίων (φωτ. – video)

Δεν πέρασαν 48 ώρες από την καταστροφή που προκάλεσε ανεμοστρόβιλος σε θερμοκήπια στην περιοχή του Κριού της Κουντούρας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου και οι ζημιές πολλαπλασιάσθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από την έντονη νεροποντή που άρχισε το απόγευμα της Κυριακής.


Τα πρώτα έντονα φαινόμενα αυτού του φθινοπώρου ήταν αρκετά για να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα εξαιτίας της υπερχείλισης όλων των ρεμάτων, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν θερμοκήπια.
Παράλληλα, πολλά ήταν τα σημεία του ορεινού οδικού επαρχιακού δικτύου της ίδιας δημοτικής περιφέρειας που σημειώθηκαν κατολισθήσεις με την έντονη βροχόπτωση η οποία είχες ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω στο οδόστρωμα πέτρες και λάσπες που καθιστούσαν επικίνδυνη την κυκλοφορία, ενώ ορισμένα χωριά όπως ο Βουτάς, η Σαρακήνα και η Σπίνα, είχαν αποκοπεί για αρκετές ώρες.
Κλειστά έμειναν χθες με απόφαση του δημάρχου Κισσάμου κ. Μυλωνάκη, το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο του Έλους, λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.
Από το χθεσινό μας οδοιπορικό στην πληγείσα περιοχή καταγράψαμε δηλώσεις επαγγελματιών και κατοίκων. Στο ίδιο μήκος εκφράστηκαν όλοι αποδίδοντας την καταστροφή στην αδιαφορία των αρμοδίων να καθαρίσουν τα ποτάμια.
Στην Κουντούρα συναντήσαμε και τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου κ. Αντώνιο Περράκη ο οποίος μας είπε: « Η νεροποντή που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και κράτησε περίπου δύο ώρες υπερχείλισε και τον μεγάλο ποταμό που κατεβαίνει από τα χωριά Βουτά, Μουστάκω και τον ορεινό όγκο του πρώην Δήμου Πελεκάνου είχε σκεπάσει την γέφυρα εδώ στον κεντρικό δρόμο από και προς την Κουνούρα και το ύψος του νερού ξεπερνούσε το μισό μέτρο. Αυτό το φαινόμενο είχε σαν αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των σπιτιών που βρίσκονται παρακείμενα στους ποταμούς και τα ρυάκια να έχουν πλημμυρίσει μαζί με ένα μεγάλο μέρος από τα θερμοκήπια. Η νεροποντή προκάλεσε ακόμα και μεγάλη ζημιά στην γεώτρηση της περιοχής».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Σε δήλωση προέβη και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής χθες στο περιθώριο της παρουσίασης της πρότασης Βολουδάκη για τον ΒΟΑΚ.. Αναλυτικά είπε: «Είχαμε μια ραγδαία βροχή στην ενδοχώρα. Από το μεσημέρι της Κυριακής βάλαμε μηχανήματα να δουλεύουν στο δρόμο Σφηνάρι- Κάμπος που έκλεισε πρώτα. Επεμβήκαμε σε όλο το οδικό δίκτυο. Η μεγαλύτερη ζημιά είναι στην Κουντούρα καθώς είχαμε έντονη βροχόπτωση στα ψηλά χωριά και το νερό κατέβηκε με μεγάλη ορμή αποκόπτοντας τους δρόμους. Έχουμε στείλει ότι μηχανήματα έχουμε στη διάθεση μας για να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την οδική κίνηση».
Ο κ. Καλογερής τόνισε πως οι περυσινές βροχοπτώσεις έχουν “εξασθενήσει” τα εδάφη με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές καταπτώσεις σε διάφορα σημεία του νομού αλλά και να παρουσιάζονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Με ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας έγινε γνωστό χθες ότι «διακόπτεται η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο Φουρνές – Μεσκλά – Θέρισος στο τμήμα εντός του οικισμού Μεσκλά πάνω από τη γέφυρα, λόγω εργασιών που πραγματοποιούνται μέσα στον ποταμό για την αποκατάσταση της κοίτης».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα