Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κίνδυνος νέων κατολισθήσεων σε περιοχές των Χανίων

Τουλάχιστον τρία πολύ επικίνδυνα σημεία στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Χανίων εντόπισαν κατά την πρώτη ημέρα της αυτοψίας τους οι 4 εξειδικευμένοι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών που βρέθηκαν στα Χανιά από την Αθήνα και που σήμερα θα συνεχίσουν τις αυτοψίες τους, ενώ τη συνδρομή των μηχανικών αναμένεται να ζητήσουν και οι πληγέντες Δήμοι για το δημοτικό δίκτυό τους.

Eιδικότερα με βάση τα πρώτα στοιχεία των αυτοψιών σε τρία σημεία του επαρχιακού δικτύου η κίνηση των οχημάτων δεν είναι ασφαλής και θα πρέπει γρήγορα να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις για την απομάκρυνση βράχων και χωμάτινων όγκων μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Τα πιο επικίνδυνα σημεία αφορούν:

• Τον δρόμο Τοπόλια-Έλος, πριν τη σήραγγα υπάρχει βράχος 10 τόνων που “κρέμεται” πάνω από το δρόμο. Χθες παρουσία των μηχανικών έγιναν ερευνητικές εργασίες και τοποθετήθηκε χώμα στο οδόστρωμα ώστε τα αυτοκίνητα να οδηγούνται πιο αριστερά από το επικίνδυνο σημείο (ένα πλάτεμα του δρόμου το επιτρέπει αυτό).

•Σφηνάρι- Εννιά Χωριά: Στο τμήμα του δρόμου στο ύψος της Μελισσιάς οι κατολισθήσεις συνεχίζονται και πάνω από το δρόμο “κρέμονται” κυριολεκτικά μεγάλοι βράχοι που κάνουν μη ασφαλή τη διέλευση του σε πολλά σημεία. Το τμήμα του δρόμου Ανω Σφηνάρι- Κεραμωτή- Αμυγδαλοκεφάλι θα ανοίξει το πιθανόν αύριο.

• Σκινές, Χλιαρός, Ανατολικό Σέλινο: Διαπιστώνεται ότι σε πολλά σημεία του κάθετου οδικού άξονα ο κίνδυνος για νέες κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλος. Οι μηχανικοί εκτιμούν πως παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν όταν περιοριστούν οι βροχές.

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο αντιπεριφερειάρχης Αποστόλης Βουλγαράκης που βρέθηκε χθες το μεσημέρι στα Τοπόλια για να δει από κοντά τις εργασίες τόνισε πως «ανοίξαμε το δρόμο Τοπόλια- Έλος. Η κίνηση δεν γίνεται με ασφάλεια 100%, βάλαμε προστατευτικά, σήμανση, τοποθετήσαμε και 3 Α (μαλακό χώμα) προκειμένου να μην κινδυνεύουν τα αυτοκίνητα που περνάνε από το σημείο αυτό. Τον βράχο αυτό θα τον βγάλουμε όταν περάσει ο χειμώνας.» Οι μηχανικοί του Υπουργείου πριν την αναχώρηση τους την Παρασκευή θα δώσουν εγγράφως τις προτάσεις τους στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για το τι έργα θα πρέπει να κάνουν στα δύσκολα σημεία.

ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ

«Το κλιμάκιο των μηχανικών του Υπουργείου μαζί με τους μηχανικούς της Π.Ε. ήλθε στην περιοχή μας στα Τοπόλια, στα Εννιά Χωριά, στο Σφηνάρι, στη Μελισσιά. Τα προβλήματα είναι τεράστια και οι ίδιοι οι μηχανικοί απόρησαν με το μέγεθος της καταστροφής» είπε στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, τονίζοντας πως ειδικά στο ύψος της Μελισσιάς θα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη γιατί ο δρόμος είναι σε απερίγραπτη κατάσταση. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα έχουμε ανοίξει έστω και προσωρινά το δρόμο προς τη Μελισσιά που παραμένει ακόμα αποκλεισμένο» είπε ο κ. Σταθάκης. «Έχω στείλει έγγραφο στο Υπουργείο Υποδομών και ζητάω βοήθεια και για το δημοτικό δίκτυο, την αποστολή δηλαδή μηχανικών για την καταγραφή και την επίβλεψη Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Κισάμου με ένα μόνιμο μηχανικό και ένα ειδικό συνεργάτη του δημάρχου δεν μπορεί να κάνει ούτε καταγραφή, ούτε επίβλεψη των έργων που πρέπει να γίνουν άμεσα» δήλωσε ο Δήμαρχος Κισάμου που έχει στείλει επίσης εγγράφως αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος από τους πόρους που προορίζονται για φυσικές καταστροφές. Σημειώνεται ότι το ΚΤΕΛ σήμερα αναμένεται να κάνει δρομολόγια στην περιοχή των Εννιά Χωριών προκειμένου οι μαθητές να μπορέσουν να πάνε στο Δημοτικό Σχολείο Έλους.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

«Κάθε μέρα στο δημοτικό δίκτυο εντοπίζουμε και νέες ζημιές. Θα υποβάλλουμε αίτημα οι μηχανικοί του Υπουργείου να ελέγξουν και το δικό μας, το δημοτικό δίκτυο» τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Πραγματογνωμοσύνη θα γίνει και για σπίτια στη γειτονιά “Δασκαλιανά” των Καράνου, ενώ ο δρόμος Ορθούνι- Καράνου παραμένει κλειστός, ενώ στα “Γιαννουκιανά” στο Ορθούνι η κίνηση γίνεται μέσω Χωστής. Σημειώνεται ότι η γέφυρα του Αλικιανού παραμένει κλειστή και η κίνηση των οχημάτων προς τα χωριά του Πλατανιά και το Ανατολικό Σέλινο γίνεται μέσω του δρόμου Φουρνές-Σκινές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα