Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Kινητοποίηση την 1η Νοεμβρίου ενάντια στην «Ελληνογερμανική Συνέλευση»

Την παραμονή της εθνικής επετείου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και μαζική προσέλευση συνάντηση – εκδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα με τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!».

Στην ομιλία του, με την οποία άνοιξε η εκδήλωση, ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Γιώργος Μαργαρίτης περιέγραψε το μεγαλείο της εθνικοαμυντικής και εθνικοαπελευθερωτικής Αντίστασης της Ελλάδας απέναντι στον Άξονα, ανέπτυξε το σχέδιο λεηλασίας της Ελλάδας από το Γ΄ Ράιχ, κατέρριψε τους μύθους που επικαλείται η σύγχρονη Γερμανία για να μην πληρώσει τις οφειλές της στην Ελλάδα και κατέληξε με τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να ματαιωθεί η επαίσχυντη «Ελληνογερμανική Συνέλευση» ή, αν πραγματοποιηθεί, οφείλουν να απέχουν απ’ αυτήν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι Δήμαρχοι και τα μέλη του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.

Στη συνέχεια ο Αριστομένης Συγγελάκης παρουσίασε, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, το νόημα του αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως απόδοση Δικαιοσύνης για την Αντίσταση και τη Θυσία της Ελλάδας αλλά και ως μήνυμα αποτροπής της επανεμφάνισης του φασισμού. Παράλληλα στηλίτευσε την αδιάλλακτη στάση των γερμανικών κυβερνήσεων και έκανε σαφή την αντίθεση του Εθνικού Συμβουλίου με την περιβόητη «Ελληνογερμανική Συνέλευση», η οποία αποτελεί μοχλό αποδυνάμωσης της διεκδίκσης των γερμανικών οφειλών και αποικιοποίησης της χώρας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, των Ενώσεων θυμάτων Ολοκαυτωμάτων και Συλλόγων από μαρτυρικά χωριά της Κρήτης.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτων, επισημαίνεται η «ξεκάθαρη δήλωση του Αντιδημάρχου Ανωγείων Βασίλη Σμπώκου, εκ μέρους του Δημάρχου Μανώλη Καλλέργη και του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι κανείς εκπρόσωπος του Δήμου Ανωγείων δεν θα παραστεί στην Ελληνογερμανική Συνέλευση. Σημαντική επίσης η σαφής δήλωση κατά της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» και υπέρ των κινητοποιήσεων για τη ματαίωση της του βουλευτή και π. υπουργού κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, του π. βουλευτή Μιχάλη Κριτσωτάκη και του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Λεονταράκη. Σημειώνουμε πως σε ό,τι αφορά στους βουλευτές του νομού Ηρακλείου ήδη έχουν τοποθετηθεί κατά της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» (κατά σειρά) οι Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ), Γιάννης Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλης Κεγκέρογλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη). Ευλόγως περιμένουμε την τοποθέτηση και των άλλων!

Αποφασιστικές και ουσιαστικές ήταν και οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων και Μαρτυρικών Χωριών της Κρήτης Πόπης Λιαδάκη (Δαμάστα), Βασιλικής Μπαμιάκη (Καλή Συκιά), Γιώργου Καρτσωνάκη (Σοκαρά), Ηλία Λουλούδη (Άγιος Βασίλειος Ρεθύμνου), Αριστομένη Συγγελάκη και Δημήτρη Χρηστάκη (Βιάννος), Στέλλας Παλαιολόγου και πολλών ακόμη ενεργών πολιτών.

Αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η πραγματοποίηση συγκέντρωσης έξω από τον κινηματογράφο Αστόρια, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2018 στις 4.30μμ. Θα ακολουθήσει διαδήλωση στο κέντρο του Ηρακλείου και στη συνέχεια ειρηνική, δημοκρατική παράσταση διαμαρτυρίας στη Χερσόνησο, στο ξενοδοχείο που φιλοξενεί την επαίσχυντη Συνέλευση.

Καλούμε τους πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΝΗΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ 

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα είπε με υπερηφάνεια ΟΧΙ στον πανίσχυρο τότε Άξονα. Ήταν βαθιά απόφαση του λαού να σταματήσει τον φασισμό, να υπερασπίσει την Πατρίδα. Το επανέλαβε πολλές φορές το ΟΧΙ ο λαός μας, στα βουνά της Αλβανίας, στη Μάχη της Κρήτης και σε όλη την Ελλάδα με τη μεγαλειώδη Εθνική μας Αντίσταση.

Στη διάρκεια της Κατοχής οι κατακτητές εκδικήθηκαν σκληρά το λαό μας για τη ανυπότακτη στάση του. Λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς τη χώρα, έφεραν πείνα και θάνατο, έστειλαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα στρατόπεδα του θανάτου κι ακόμα περισσότερους στους χώρους καταναγκαστικής εργασίας, εκτέλεσαν δεκάδες χιλιάδες, έκαψαν χωριά και συνοικίες, πολλές φορές μαζί με τους κατοίκους τους. «Τιμώρησαν» με την αλαζονεία του ισχυρού και του αφέντη ένα λαό, μια χώρα που δεν υποτάχθηκαν, που δεν γονάτισαν. Και ο λαός μας απάντησε με την Εθνική Αντίσταση, πολεμώντας με ηρωισμό τους κατακτητές από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της Κατοχής.

Ο ναζισμός ηττήθηκε, η Γερμανία ηττήθηκε. Και όμως το αίτημα για δικαιοσύνη ακόμα εκκρεμεί. Η Γερμανία, επί της ουσίας, δεν αναγνωρίζει τα εγκλήματα που ο στρατός της διέπραξε, τη λεηλασία από την οποία το κράτος της επωφελήθηκε, τη φοβερή καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα μας υπονομεύοντας το μέλλον της Ελλάδας. Ψελλίζει ένα «συγγνώμη» με σχεδόν ανάλογη αλαζονεία με εκείνη των τότε καιρών. Και με αυτή τη «συγγνώμη» θεωρεί ότι οι νεκροί ξεχάστηκαν, τα χωριά αναστήθηκαν, οι ζημιές επουλώθηκαν. Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση μας ζητά να συμβάλλουμε στην «θεραπεία του τραύματος» στις σχέσεις των χωρών μας, λες και το «τραύμα» το προκάλεσε ο δικός μας λαός, η δική μας χώρα, λες και τα θύματα είναι συνυπεύθυνα με τους θύτες για τα όσα φρικτά έγιναν.

Και δυστυχώς, σήμερα όπως και τότε, βρίσκονται συμπατριώτες μας πρόθυμοι να ξεσκονίσουν τα παπούτσια του ισχυρού, πρόθυμοι να του κάνουν τα χατήρια, να επιλέξουν τα δικά του επιχειρήματα σε βάρος του δίκιου του λαού μας. Με αντάλλαγμα το ίδιο όπως και τότε: κάποιες «δουλειές», κάποιες «επενδύσεις», κάποια «ωφελήματα» υπέρ των ολίγων προθύμων. Δεν ταιριάζει στο λαό μας αυτή η συναλλαγή, δεν ταιριάζει με την Ιστορία μας αυτή η υποτέλεια.

Ας αναλογιστούν, λοιπόν, πόσο βαθιά προσβάλλουν την ιστορία μας όσοι ενεργά μετέχουν στα γερμανικά σχέδια για την αναθεώρηση της ιστορίας (βλέπε περίπτωση του ανεκδιήγητου κ. Ρίχτερ και όχι μόνο), την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και την περαιτέρω λεηλασία της χώρας μας. Ας καταλάβουν ότι η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» όπως και το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» αποτελούν Δούρειους Ίππους για την προώθηση της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Ας καταλάβουν επιτέλους οι πρόθυμοι και όσοι τους ανέχονται ότι η περιβόητη «Ελληνογερμανική Συνέλευση» στοχεύει στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στη γερμανική οικονομική αυτοκρατορία και τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία. Την ενσωμάτωση και την αποικιοποίηση της χώρας μας υπηρετούν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός αναθεωρητισμός, η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα γερμανικά συμφέροντα, η οργάνωση της Εθνικής μας Οικονομίας και του Συστήματος Εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες της Γερμανίας, η προώθηση της γερμανικής κουλτούρας στην Ελλάδα, κ.α.

Ας αναρωτηθούν, τέλος, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει «Ελληνογερμανική Συνέλευση» και άλλες συναφείς πρωτοβουλίες ψευδεπίγραφης συμφιλίωσης ενώ οι δύο χώρες είναι ακόμη σε καθεστώς λήξης εμπόλεμης κατάστασης, με ευθύνη της Γερμανίας, που αρνείται να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα;

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον ιερό αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει ως οφείλει, σθεναρά και αποφασιστικά τις γερμανικές αποζημιώσεις και τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να στηρίξουν ομόθυμα τον δίκαιο αυτό αγώνα. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον γερμανικό λαό κι επιζητούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας αλλά υπογραμμίζουμε ότι η ειλικρινής φιλία των λαών στηρίζεται στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη δικαιοσύνη.

Χαιρετίζουμε το ψήφισμα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Αμιράς Βιάννου 14-16.9.2018), το ψήφισμα της Παγκρήτιας Συνάντησης Αγώνα στην Καλή Συκιά (6.10.2018) καθώς και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δήμων της Κρήτης, που δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο της περιβόητης «Ελληνογερμανική Συνέλευση» στη Χερσόνησο.

Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην αποικιοκρατική «Ελληνογερμανική Συνέλευση» και καλούμε το λαό του Ηρακλείου και όλης της Κρήτης να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις γερμανικές μεθοδεύσεις. Καλούμε σε ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1 Νοέμβρη και ώρα 4.30μμ, έξω από τον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡΙΑ (Πλ. Ελευθερίας) για να διαδηλώσουμε στο κέντρο του Ηρακλείου και στη συνέχεια να επισκεφθούμε το ξενοδοχείο στη Χερσόνησο όπου πραγματοποιείται η κατάπτυστη αυτή “Συνέλευση” για να επιδώσουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας με τις αντιδημοκρατικές και ανθελληνικές αυτές μεθοδεύσεις.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ! – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ «ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ»

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΩΣΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα