Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κόμβος Μουρνιών

» Eνας ασφυκτικός κλοιός, στην καθημερινότητα των κατοίκων της οικιστικής περιοχής Πασακάκι – Χαρακιά

Κύριε διευθυντά,
έχει χαρακτηρισθεί ως η σύγχρονη πύλη των Χανίων. Ένα έργο στα όρια της πόλης των Χανίων, είσοδος-έξοδος της πόλης, αποτελούμενο από δυο δρόμους, την οδό Ζυμβρακάκηδων και την οδό Μουρνιών, συνολικού μήκους και οι δυο μαζί περίπου 1.500 μέτρα και συνολικού κόστους περίπου 8 εκ. ευρώ. Και όμως εδώ και 20 χρόνια το έργο αυτό καρκινοβατεί και οι κάτοικοι της περιοχής αγκομαχούν στην καθημερινότητα τους. Τον Ιούνιο του 2010, στο φύλλο της 2ας Ιουνίου αυτής της εφημερίδας, ο αείμνηστος δημοσιογράφος Νίκος Γρυλλάκης έγραφε για το θέμα αυτό: «Η περίπτωση της οικιστικής ανάπτυξης και της χωροταξικής συγκρότησης της σημαντικότερης πύλης των Χανίων, του τμήματος μεταξύ της Γογονή και της Αγίας Μαρίνας, αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο δείγμα της διοικητικής ανικανότητας, της κρατικής αδιαφορίας και της τοπικής ανευθυνότητας». Από τότε μέχρι σήμερα, αλλά και πολύ πιο πριν, έχουν γραφτεί πολλά και από τους δημοσιογράφους αυτής της εφημερίδας και από εμάς τους κατοίκους αυτής της περιοχής. Δήμαρχοι ήλθαν και παρήλθαν, Nομάρχες το ίδιο, αλλά και Αντιπεριφερειάρχες και πρόεδροι και δ/ντές του ΟΑΚ, όλων δηλαδή των συναρμόδιων θεσμικών Αρχών, όμως το έργο παραμένει σε αναμονή της ολοκλήρωσης του και οι κάτοικοι στα όρια της υπομονής και της απόγνωσης για την αδιαφορία όλων για την καθημερινότητα και τις ανάγκες διαβίωσης τους, οικιστικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές. Δεν θα κάνω καμιά άλλη αναφορά στο ιστορικό αυτού του έργου και την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης του, γιατί έχουν γραφεί πολλά στη μακραίωνα διαδρομή του. Και γιατί θέλω να ελπίζω ότι, από τη στιγμή που δημοπρατήθηκε το 2016 και άρχισε σταδιακά η υλοποίηση του, παρά τις πολλές καθυστερήσεις, θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί το 2019 και έχει κατασκευασθεί μόνο η οδός Ζυμβρακάκηδων που παραμένει κλειστή, θέλω λοιπόν να ελπίζω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και η οδός Μουρνιών. Θα ήθελα όμως να καταθέσω κάποιες σκέψεις που έχουν σχέση με την ευρύτερη ολοκλήρωση αυτού του έργου και αφορούν καθοριστικά την ποιότητα της ζωής αλλά και τις οικονομικές δραστηριότητες των ανθρώπων που μένουμε στην περιοχή αυτή. Με βάση το οικιστικό σχέδιο της περιοχής προβλέπονται τρεις μικροί κάθετοι δρόμοι μεταξύ των δύο υπό κατασκευή οδών, Ζυμβρακάκηδων και Μουρνιών, οι οποίοι έχουν βέβαια διανοιχτεί από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες που έκτισαν τις κατοικίες τους, οι οποίοι όμως έχουν παραμείνει χωματόδρομοι παρά το ότι ονοματοδοτήθηκαν. Αυτοί οι δρομίσκοι λοιπόν είναι λογικό να ασφαλτοστρωθούν τώρα μαζί με την ολοκλήρωση των δυο κεντρικών οδών του έργου, της οδού Μουρνιών και της οδού Ζυμβρακάκηδων.
Επίσης με βάση το οικιστικό σχέδιο της περιοχής στο σημείο που ενώνεται η οδός Ζυμβρακάκηδων με την οδό Μουρνιών υπάρχει μια μικρή έκταση που έχει δεσμευτεί από τις ιδιοκτησίες μας, η οποία έχει χαρακτηρισθεί για πάρκο ή παιδική χαρά. Και ακριβώς δίπλα που διέρχεται ένας χάνδακας όμβριων υδάτων, προβλέπεται η επιχωμάτωση του και η κατασκευή πεζόδρομου καθώς ο χάνδακας με την κατασκευή των κεντρικών αγωγών όμβριων υδάτων των δύο κεντρικών οδών έχει χαρακτηρισθεί ανενεργός. Οι παραπάνω είναι μικρές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους, που προβλέπονται στο οικιστικό σχέδιο της περιοχής, είναι, όμως καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζούμε στην περιοχή.
Σκεφθείτε ότι σήμερα που είναι κλειστή η οδός Ζυμβρακάκηδων αυτή χρησιμοποιείται από μικρούς και μεγάλους για το παιχνίδι και τον απογεματινό περίπατο.
Ειδικά σήμερα με τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει στην κοινωνία μας η επιδημία και η κλιματική αλλαγή, η σημασία του ελεύθερου δημόσιου χώρου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Ας πάρουν λοιπόν τις αποφάσεις τους οι αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί να αντιμετωπίσουν και τις μικρές αυτές παρεμβάσεις τώρα, σαν ένα ενιαίο σύνολο της ολοκλήρωσης του έργου και να μην υποβάλουν τους κατοίκους σε νέους αγώνες δρόμου και ταλαιπωρίες για την ολοκλήρωση τους.
Ας διδαχτούμε επιτέλους από φωτεινά παραδείγματα, ιστορικές μορφές της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο αείμνηστος δήμαρχος Ανωγείων, ο Γιώργης Κλάδος, που σε πολύ δύσκολους καιρούς, με σχέδιο, όραμα, πολιτική ηθική και επίκεντρο την ολιστική διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, δημιούργησαν ανάπτυξη, πολιτισμό και προκοπή στις τοπικές κοινωνίες τους και καταξιώθηκαν στη μακρόχρονη αυτοδιοικητική διαδρομή τους.

Μάρω Αγγελάκη,
κάτοικος της περιοχής


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα