Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Μάχη” με τον χρόνο για την αποκατάσταση ζημιών στον Πλατανιά

Με τον χρόνο… αντίπαλο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Δήμος Πλατανιά στο ζήτημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών που υπέστη τον περασμένο Φεβρουάριο. Χθες το Δ.Σ. προχώρησε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού προκειμένου να εντάξει σε αυτόν τα 33 εκατομμύρια που έχουν δεσμευτεί για τον Δήμο. Τα χρήματα μοιράσθηκαν σε 22 κωδικούς που αφορούν μελέτες αλλά και μεγάλα έργα αποκατάστασης.

Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε πως παρότι από το Μάρτιο μέχρι και προχθές έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υποδομών να αναλάβει με τους μηχανικούς την ευθύνη της παραλαβής των μελετών και της επίβλεψης των έργων δεν έχει πάρει καμία απάντηση! «Κατόπιν αυτών θα προχωρήσουμε όπως μπορούμε με τις δυνάμεις που έχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως έχουν επισημανθεί πάνω από 200 σημεία στο Δήμο όπου υπάρχουν ανάγκη για έργα. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει έτοιμες τρεις μελέτες των 5-6 εκατομμυρίων και θα προχωρήσει στην απευθείας διαπραγμάτευση για την υλοποίησή τους και ακολουθούν οι μελέτες για τα μεγάλα έργα των πολλών εκατομμυρίων που απαιτούν σύνθετες και δύσκολες μελέτες.
Από τη μεριά του ο Μανώλης Ντουντουλάκης στάθηκε στο θέμα της διαχείρισης των χρημάτων. «Οι αναθέσεις θα γίνουν αλλά ποιος θα παρακολουθεί τα έργα. Η τεχνική μας υπηρεσία είναι καλή αλλά τα έργα που απαιτούνται είναι τεράστια και η υπηρεσία μας δεν τα έχει διαχειριστεί ποτέ ξανά. Προτείνουμε λοιπόν η διαχείριση να γίνει με τον ΟΑΚ, με τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, ενώ προτείνουμε να συσταθεί μια επιτροπή από αιρετούς που θα παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των έργων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντουντουλάκης συμπληρώνοντας πως «μέσα στην ατυχία των καταστροφών που υπέστη ο Δήμος μας είναι μια ευκαιρία να απορροφήσουμε πολλά χρήματα και να γίνουν σημαντικά έργα».
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο Δημήτρης Ανθούσης ανέφερε πως από τα 33 εκατομμύρια ευρώ ο Δήμος είναι σε θέση να απορροφήσει τα 11 εκ. Και ότι μέχρι στιγμής «έχουμε πλημμυρίσει από υποσχέσεις, συμπάθειες και όχι από τα αναγκαία έργα. Από θέση ευθύνης θα ψηφίσουμε να δεχθούμε αυτή τη χρηματοδότηση αλλά αποτελεί μια “σταγόνα στον ωκεανό” για τις ανάγκες του Δήμου μας. Μπροστά στο κατώφλι του χειμώνα χρειάζεται σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που δεν υπάρχει!».Τέλος ο κ. Ανθούσης κατήγγειλε τις παρατάξεις των Γ. Μαλανδράκη και Μ. Ντουντουλάκη ότι στο προηγούμενο Δ.Σ. όπου συγκροτούνταν τα Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων «προχώρησαν χέρι-χέρι, σε αγαστή συνεργασία και απέκλεισαν τη δική μας παράταξη από τις επιτροπές για να μην ακούγεται η ενοχλητική για αυτούς φωνή μας. Οι εργαζόμενοι και ο λαός ας βγάζουν τα συμπεράσματα τους, οι μέχρι χθες αντιπαραθέσεις τους ήταν απλά για τη νομή της εξουσίας».
Το Δ.Σ. Πλατανιά εξέλεξε και τους αντιπροσώπους του για τη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Εκτός του Γ. Μαλανδράκη που εκλέγεται “εξ οφίτσιο” η παράταξη του εξέλεξε τους Γιάννη Δαράκη και Χάρη Μπομπολάκη, ενώ από την αντιπολίτευση εκλέχθηκε ο Μανώλης Ντουντουλάκης με αναπληρωματικό τον Κώστας Πατεράκη.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση του κ. Δ. Ανθούση αναφορικά με το φράγμα Βαλσαμιώτη ο κ. Μαλανδράκης σημείωσε ότι με βάση την ενημέρωση που έχει το φράγμα δεν θέλει να το παραλάβει ούτε ο ΟΑΚ, ούτε οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων καθώς δεν έχει αντιμετωπισθεί το θέμα των διαρροών του, ενώ αντίθετα το Υπουργείο έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε το έργο να παραληφθεί και να βρεθεί διαχειριστής του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα