Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μείζον θέμα το κυκλοφοριακό για τους κατοίκους της Πάνω Σούδας

  • Προβληματικοί δρόμοι, έλλειψη χώρων στάθμευσης

 

Το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, αλλά και η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου είναι, σύμφωνα με κατοίκους της Πάνω Σούδας, τα πιο σημαντικά προβλήματα στην περιοχή.

Oλοι όσοι μίλησαν χθες στο πλαίσιο των ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων” σε συνοικίες και γειτονιές της πόλης, συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση χώρων για στάθμευση των οχημάτων. Παράλληλα, παρά τα όποια “μπαλώματα” στο οδικό δίκτυο, οι δρόμοι παραμένουν σε… χάλια κατάσταση με τις λακκούβες και τις “παγίδες” για τους οδηγούς να υπάρχουν σχεδόν παντού.
Οπως μας λέει ο κ. Νίκος ο οποίος είναι κάτοικος στην ευρύτερη περιοχή, «το βασικότερο πρόβλημα είναι το κυκλοφοριακό».
Ο ίδιος διαπιστώνει ότι «η στάθμευση των αυτοκινήτων είναι ανέφικτη. Η εικόνα μιλάει μόνη της. Το σημείο είναι κομβικό. Το θέμα του πάρκινγκ είναι μείζον θέμα για την περιοχή. Πρέπει να βρεθεί ένας χώρος, κατά την άποψή μου, να μπορούν οι άνθρωποι να παρκάρουν».
Ακόμα, θεωρεί πολύ σημαντικό θέμα την έλλειψη φαναριού στον κόμβο στην παλιά εθνική οδό.
Το κυκλοφοριακό είναι και για τον κ. Μανώλη το πιο σημαντικό πρόβλημα το οποίο, τελευταία έχει επιδεινωθεί.
«Στην παρούσα φάση με τα έργα που γίνονται στην πλατεία, δημιουργούνται πάρα πολλά μποτιλιαρίσματα με τα αυτοκίνητα», αναφέρει.
Οσο για τις λακκούβες, αρκετές, όπως λέει ο ίδιος, έχουν αποκατασταθεί.
Ο κ. Γιώργος θεωρεί με τη σειρά του πιο σοβαρά προβλήματα το κυκλοφοριακό και την έλλειψη πάρκινγκ.
«Δεν αφήνει το Λιμενικό να βάλουμε τα αυτοκίνητα στις προβλήτες. Τα βάζουμε εδώ και εκεί. Κυνηγάει η Τροχαία. Που θα παρκάρουμε; Στα ταβάνια των σπιτιών; Δεν γίνεται», σημειώνει.
Οσο για τη διασταύρωση στην παλιά εθνική οδό, σημειώνει ότι «κανονικά πρέπει να γίνει κυκλικός κόμβος. Και να γίνει ένας σωστός κόμβος».
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα αναφέρει και ο κ. Χαράλαμπος και εξηγεί ότι με την ανάπλαση της πλατείας, «υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με το κυκλοφοριακό που έχει επιδεινωθεί. Ευελπιστούμε όταν φτιαχτεί η πλατεία να υπάρξει και κάποια βελτίωση και να διαμορφωθούν κάποιες θέσεις πάρκινγκ για να αποφορτιστεί ο δρόμος από τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα το θέμα της οδοποιίας, της σήμανσης και του φωτισμού. Οπως σημειώνει, ο φωτισμός δεν είναι επαρκής ενώ η οδοποιία έχει προβλήματα.
Για να συμπληρώσει: «Θέλουμε άμα φτιαχτούν όλα αυτά και ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας, να έχουμε συνεχής αστυνόμευση και ο κόσμος να ξέρει πού μπορεί να παρκάρει και πότε μπορει να παρκάρει».
«Ολη η λεωφόρος από το λιμάνι μέχρι τη λεωφόρο Καραμανλή έχει προβλήματα», αναφέρει ο κ. Νικόλαος και εξηγεί:
«Υπάρχουν λακκούβες. Πεζοδρόμια δεν έχουμε. Τα δέντρα τώρα τα κόβουνε», αλλά «το κλάδεμα πρέπει να γίνεται πιο χαμηλά. Την πλατεία μας, τη φτιάχνουν. Ας ελπίσουμε το έργο να τελειώσει σύντομα. Επίσης, έχουμε κάποια θέματα με τη σήμανση. Αλλες ταμπέλες είναι μουτζουρουμένες, άλλες είναι σπασμένες, άλλες είναι παλιές. Τώρα, βλέπω και βάζουν ορισμένες ταμπέλες».
«Το πρώτο πρόβλημα είναι το πάρκινγκ, το δεύτερο είναι το κυκλοφοριακό», αναφέρει ο κ. Κώστας.
«Εχουμε κακούς δρόμους. Η λεωφόρος Σούδας είναι ο χειρότερος δρόμος. Οπως κατεβαίνεις για να μπεις στη Σούδα από την εθνική, ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες και δεν τον έχουν πειράξει πέντε χρόνια τώρα», εξηγεί.
Την ανάγκη διαμόρφωσης χώρων στάθμευσης τονίζει ο κ. Σταύρος.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, η πύλη του νομού που είναι το λιμάνι εδώ στη Σούδα να βρίσκεται σε αυτά τα χάλια», ανέφερε ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είχαν πει πριν αρχίσουν την πλατεία, θα φτιάξουν πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα. Δεν έγινε τίποτα».
Οσο για τον παραλιακό δρόμο, επισήμανε ότι «ήδη έχει χαλάσει στο σημείο όπου βγαίνουν οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια».
Στη Σούδα κατοικεί και ο γνωστός ζωγράφος Γιώργος Αυγέρος ο οποίος αναφέρεται στο θέμα της καθαριότητας επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνον θέμα του Δήμου, αλλά και των πολιτών όταν «δεν κλείνουν τους κάδους» και «τους αφήνουν να ξεχειλίζουν».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «φοβερό» το κυκλοφοριακό πρόβλημα και εξηγεί:
«Είναι πρόβλημα και για εμάς τους κατοίκους. Πολλές φορές δεν έχουν πού να αφήσουν τα αυτοκίνητα αυτοί που ταξιδεύουν. Φοβούνται να τα αφήσουν μέσα στο λιμάνι. Φοβούνται το Λιμενικό το οποίο είναι απρόβλεπτο. Κάποιες φορές τους γράφει, κάποιες φορές δεν τους γράφει. Οπότε φοβούνται και τα αφήνουν εδώ στις γειτονιές. Και ξαφνικά δεν έχουμε που να αφήσουμε εμείς τα αυτοκίνητα. Και γυρίζουμε γύρω γύρω».
Για την αναμόρφωση της πλατείας, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η πλατεία γίνεται προσπάθεια να αναμορφωθεί, να φτιαχτεί. Εχω μάθει όμως ότι το ΚΑΦΑΟ μάλλον δεν θα φύγει. Αλλά θα είναι ντροπή να γίνει μια πλατεία σύγχρονη και να είναι τα ΚΑΦΑΟ εκεί μπροστά».

 

Ιστορική μνήμη

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ τρεις από τους συνομιλητές μας αναφέρθηκαν στην ιστορική μνήμη και έθεσαν με αφορμή την ανάπλαση της πλατείας και το θέμα της επανατοποθέτησης του αγάλματος του Υπατου Αρμοστή της Κρητικής Πολιτείας από το 1898 έως το 1906 πρίγκιπα Γεώργιου «για να θυμίζει την ιστορία» ή και του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο ζωγράφος Γιώργος Αυγέρος μεταξύ άλλων, πρότεινε επανοποθέτηση του αγάλματος τονίζοντας: «Είναι θέμα μνήμης. Είναι πράγματα τα οποία δεν πρέπει να χαθούν από τη μνήμη γιατί ένας λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι αναγκασμένος να τη ξαναζήσει».
Ο ίδιος κάνοντας ένα βήμα παραπέρα πρότεινε την τοποθέτηση, δίπλα, και του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς «όλα εκείνη την εποχή συνέβησαν εδώ, οπότε γιατί να χαθεί αυτή η ιστορία».
Ο κ. Σταύρος Μυριδάκης έθεσε το θέμα διαμόρφωσης μνημείου που να συμβολίζει κάτι από την ιστορία του τόπου μας δεδομένου ότι η Σούδα αποτελεί πύλη εισόδου και αναφέρθηκε είτε στο άγαλμα του πρίγκηπα Γεώργιου, είτε σε ενδεχόμενο μνημείο για τον Ειρηναίο.
«Εγω δεν το πρόλαβα το άγαλμα. Αλλά είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Δεν μπορείς την ιστορία σου να την πετάξεις, να τη σβήσεις», είπε με τη σειρά του ο κ. Κώστας.

 

Τα “Χανιώτικα νέα” ανοίγουν τον “φάκελο” γειτονιές της πόλης, και μέσα από μια σειρά ρεπορτάζ, δίνουν τον λόγο στους πολίτες, καταγράφοντας  προβλήματα  που ζητούν λύση


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα