Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μουσικές, χοροί και χαμόγελα στην Άνοιξη της Κοραή

Χοροί, τραγούδια, μουσικές, πολλά χαμόγελα αλλά ακόμα περισσότερες δημιουργίες στην “Άνοιξη της Κοραή” στην καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια εκδήλωση που οργανώνουν τα σχολικά συγκροτήματα της οδού Κοραή. Μια εκδήλωση που αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο που βρέθηκε στον ιστορικό δρόμο των Χανίων και χειροκρότησε τα παιδιά που χόρευαν και τραγουδούσαν, είδε τις ενδιαφέρουσες κατασκευές και τα πειράματα τους και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του κάθε σχολείου. Στις δράσεις πήραν μέρος το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, το 3ο Δ.Σ., το 3ο και το 4ο Νηπιαγωγείο Χανίων, το 2ο Γυμνάσιο, ενώ συμμετείχε και το ΕΚΦΕ Χανίων.

 

«Μοναδική εμπειρία»

Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Χανίων Σ. Μιχελάκης (δεξιά) και Δ. Παπακωνσταντής.

Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Χανίων Σ. Μιχελάκης (δεξιά) και Δ. Παπακωνσταντής.

Πολιτιστικές αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις παρουσίασαν οι μαθητές του 2ου Λυκείου
Χανίων.
«Η Κοραή έχει το εξής χαρακτηριστικό συγκεντρώνει όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. Μπορείς να ξεκινήσεις και να τελειώσεις όλη τη μαθητική σου διαδρομή σε αυτόν τον δρόμο. Είναι μια εμπειρία που ποτέ δεν θα είναι ίδια, θα είναι πάντα ιδιαίτερη και μοναδική» τόνισε ο μαθητής Σπύρος Μιχελάκης, ενώ ο Δημήτρης Παπακωνσταντής επισήμανε πως «η Κοραή μας ενώνει όλους και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε όλοι μια οικογένεια».
«Συμμετέχουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις γιατί θεωρούμαι ότι τα σχολεία πρέπει να συνεργάζονται. Πρέπει να σπάσουμε κάποια κατεστημένα που υπάρχουν και να ενωθούν οι μαθητές σε αυτό που λέμε μαθητική ζωή» τόνισε η διευθύντρια του 2ου Λυκείου Χανίων κ. Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου που καλοσώρισε τους 25 μαθητές και τους 3 καθηγητές από σχολείο της Ιταλίας με το οποίο συνεργάζεται το 2ο Λύκειο Χανίων.
Οι μαθητές επίσης παρουσίασαν πειράματα χημείας και βιολογίας.

 

«Μαθητές και εκπαιδευτικοί πιο κοντά»

 

Η μαθήτρια Γ. Φραγκεδάκη στο σημείο όπου παρουσιάστηκε ένα από τα πειράματα του σχολείου.
Η μαθήτρια Γ. Φραγκεδάκη στο σημείο όπου παρουσιάστηκε ένα από τα πειράματα του σχολείου.

Σημαντική η παρουσία του 3ου δημοτικού σχολείου στις δράσεις με πειράματα, κατασκευές, ένα μικρό λαογραφικό μουσείο κ.α. Ο κ. Νίκος Αποστόλιδης εκπαιδευτικός του σχολείου αναφέρθηκε στην ιδέα της “Άνοιξης της Κοραή”. «Μια μέρα καθώς προχωρούσα στο δρόμο και βλέποντας να μην υπάρχει ψυχή σε αυτόν και όλα τα παιδιά να είναι στα σχολεία τους σκέφτηκα ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και ακόμα και εμείς οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές δεν ανταλλάσσαμε ούτε μια καλημέρα μεταξύ μας παρότι τα σχολεία μας ήταν δίπλα-δίπλα. Για αυτό και πρότεινα στον τότε διευθυντή την πραγματοποίηση μιας δράσης που όλα τα σχολεία και οι άνθρωποι τους θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης.
Η διευθύντρια του σχολείου κ. Χ. Τερεζάκη τόνισε πως οι δράσεις των σχολείων «δεν είναι μια απλή επίδειξη εκθεμάτων στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο η αλλά η αθέατη δουλειά των παιδιών που γίνεται στη πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την αγωγή υγείας. Είναι μια τεράστια ευκαιρία να καταλάβουν και τα παιδιά ότι αυτά που κάνουμε στο σχολείο δεν είναι υποτιμημένα αλλά η ουσία της ζωής και οι γονείς να δουν τα παιδιά τους σε άλλους ρόλους». Στις προτάσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου είναι να τοποθετηθούν περισσότερα παγκάκια καθώς και υπαίθριες βιβλιοθήκες , καλύτερος φωτισμός, ενίσχυση του πρασίνου και άλλες παρεμβάσεις στην Κοραή που θα την κάνουν ακόμα πιο όμορφη. Παράλληλα θα καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση στον Δήμο Χανίων για τη σύνδεση του δρόμου με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και τον Κήπο!
Για τις δουλειές των μαθητών μίλησε η μαθήτρια μαθήτρια της ΣΤ΄ Γεωργία Φραγκεδάκη. «Παρουσιάσαμε στον κόσμο κατασκευές και πειράματα που κάνουμε όλη τη διάρκεια της χρόνιας. Είναι πραγματικά μια πολύ δημιουργική δράση όλο αυτό που γίνεται στην Κοραή και αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί» είπε η μαθήτρια.
«Καλύτερη γνωριμία»

 

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Δ. Καπενεκάκη και Κ. Ζερβουδάκης.
Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Δ. Καπενεκάκη και Κ. Ζερβουδάκης.

Ένα δείγμα της εκπαιδευτικής δουλειάς που γίνεται στο 2ο Γυμνάσιο παρουσίασαν οι μαθητές του με πειράματα, περιβαλλοντικές δραστηριότητες και παιγνίδια.
«Είμαστε χαρούμενοι για τις δράσεις αυτές που γίνονται στο πεζόδρομο μας. Αποτελούν μια πολύ σημαντική ευκαιρία να έλθουμε σε επαφή με τα άλλα παιδιά και να γνωριστούμε καλύτερα αλλά και να δείξουμε ορισμένα από τα πολύ σπουδαία πράγματα που κάνουμε στο σχολείο μας» είπε η
Δάφνη Καπενεκάκη, ενώ ο Κυριάκος Ζερβουδάκης υπογράμμισε ότι «μπορέσαμε να παρουσιάσουμε πολλά και ενδιαφέροντα πειράματα αλλά και πολλά άλλα πράγματα που κάνουμε στο σχολείο μας».
«Αυτές οι εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία σε όλα τα σχολεία να βρεθούν στον ίδιο χώρο να γνωριστούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μεταξύ τους ενώ παράλληλα δίνουν μια ζωντάνια στο δρόμο» τόνισε η υποδιευθύντρια του 2ου Γυμνασίου κ.Μαρία Παπαγιαννάκη.

 

Επαγγελματική εκπαίδευση

 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του τομέα γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί του τομέα γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων.

Τη συμμετοχή του 1ου ΕΠΑΛ χαρακτήρισε η παρουσίαση του γεωπονικού τομέα με μια κυψέλη παρατήρησης που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων όσων βρέθηκαν χθες στην Κοραή. «Στο σχολείο μας έχουμε τα τμήματα ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου και τεχνολογίας τροφίμων και ποτών . Οι μαθητές μας μπορούν να εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ή να πάρουν απολυτήριο Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας. Παρουσιάζουμε στην “Ανοιξη της Κοραή” μια κυψέλη παρατήρησης ώστε να δουν όλοι από κοντά πως λειτουργεί η κοινωνία των μελισσών» δήλωσεη εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνα Αποστολίδου.

«Επέλεξα το συγκεκριμένο τομέα, τον γεωπονικό, γιατί μου αρέσει να ασχολούμαι με τη φύση. Πιστεύω ότι είναι ένας τομέας που σου δίνει προοπτική και σε βοηθάει να βρεις εργασία» τόνισε ο Νεκτάριος Μαυρίγιαννης, ενώ ο Ιάσονας Ψυλλάκης σημείωσε πως «η γεωπονία έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σίγουρα μόνο κέρδη έχουμε από τη φοίτηση μας σε αυτόν τον τομέα».

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα