Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα παράταση για τον πολεοδομικό σχεδιασμό

Η μεγάλη περιπέτεια… του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού των Χανίων συνεχίζεται, αφού χθες το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε -ομόφωνα- την 5η παράταση για την αναθεώρηση και επέκταση του ΓΠΣ στις Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε.) Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Σούδας, την 6η παράταση της μελέτης για το ΓΠΣ Ακρωτηρίου και την… 7η παράταση για το ΓΠΣ της Ν. Κυδωνίας!
Την αισιοδοξία του ότι σε μια τριετία θα έχουμε Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, δήλωσε ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης, εισπράττοντας πάντως τη δυσπιστία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα, την επικαιροποίηση παλαιών μελετών που δεν υλοποιήθηκαν για έργα που αφορούν στο παλιό λιμάνι ζήτησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ψηφίσθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ
«Είναι στην άμεση προτεραιότητά μας το ΓΠΣ. Έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές και θα συνεδριάζουν συχνά για να εξετάζουν τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει κυρίως φορείς», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Χαζιράκης, συμπληρώνοντας πως από τον Οκτώβριο του 2018 δεν έχει γίνει κάποιο βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του ΓΠΣ, δηλώνοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι δεν θα απαιτηθούν νέες παρατάσεις.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης. «Είναι σαν ανέκδοτο το ΓΠΣ όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στις διαδικασίες… Είναι λυπηρό να ξεκινάει μια μελέτη και να ολοκληρώνεται μετά από 15 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ενώ απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο τον ρώτησε αν είναι βέβαιος ότι αυτή η παράταση θα είναι και η τελευταία.
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Λουτσέτης. «Όλοι διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στην αδυναμία συντονισμού τριών επιτροπών (επιτροπή παρακολούθησης, κοινή επιτροπή παρακολούθησης ειδική επιστημονική επιτροπή)», σημείωσε συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως «χωρίς ΓΠΣ εκτός σχεδίου είναι πιο εύκολο να ανεγείρονται πεντάστερα ξενοδοχεία από ό,τι εντός σχεδίου». Κατέληξε λέγοντας πως η “Λαϊκή Συσπείρωση” θα ψηφίσει την παράταση ζητώντας παράλληλα από τη Δημοτική Αρχή να δεσμευτεί πως θα ξεπερασθούν οι αγκυλώσεις.
Στις προσπάθειες για Ενιαίο ΓΠΣ από την εποχή των “Καποδιστριακών” Δήμων στάθηκε ο Άρης Παπαδογιάννης λέγοντας πως «την εποχή εκείνη που ήμουν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν κατορθώσαμε παρ’ όλη την προσπάθεια και του ΤΕΕ τότε και του αείμνηστου Αντώνη Πιτταριδάκη να πείσουμε κάποιους δημάρχους ότι θα έλθει ο “Καλλικράτης” και ότι θα έπρεπε να δούμε συνολικά το ΓΠΣ». Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε πως «δεν χρειάζεται μόνο πολιτική βούληση, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει… Θα πρέπει να πιέσετε, ώστε οι επιτροπές να δουλέψουν ασταμάτητα για να έχουμε αποτέλεσμα».
Στη δική του πενταετία αναφορικά με το ΓΠΣ αναφέρθηκε ο Τάσος Βάμβουκας. «Επί της δικής μας διοίκησης προχώρησε πάρα πολύ το ΓΠΣ, ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος και έφτασε στη “Β1” φάση και εντάξαμε και τα Κεραμειά που ήταν απ’ έξω μέχρι τότε», είπε χαρακτηριστικά.
«Το κεντρικό κράτος δείχνει μεγάλη αυστηρότητα για την εκπόνηση των ΓΠΣ την ίδια ώρα που επικρατεί μια φοβερή αυθαιρεσία. Μόνο στον κόλπο των Χανίων υπήρχαν δεκάδες ρέματα που τώρα έχουν εξαφανιστεί, πάρα πολλά αυθαίρετα και αυθαίρετες εγκαταστάσεις… Φοβόμαστε ότι θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία και θα ξεκινήσει το πολιτικό παιγνίδι της καθυστέρησης. Αν καθυστερήσουμε και πάλι όταν θα είναι έτοιμες οι μελέτες θα έχουν περάσει τόσα χρόνια που θα θέλουν επικαιροποίηση. Φαύλος κύκλος δηλαδή», ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Σαρρή.
Στη δική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε για «αυστηρές διαδικασίες από το κεντρικό κράτος» στην εκπόνηση των ΓΠΣ εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «σε τρία χρόνια από τώρα με ρεαλιστικές προσεγγίσεις θα έχουμε την ολοκλήρωση του ΓΠΣ». Τόνισε πως αυτό μπορεί να ακούγεται “ουτοπικό” αλλά αυτές τις διαδικασίες επιβάλλει η νομοθεσία.
Τελικά όλες οι παρατάξεις ψήφισαν την παράταση στην εκπόνηση του ΓΠΣ με την ελπίδα ότι θα είναι η τελευταία.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Το Δ.Σ. ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Χανίων και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ώστε να κατατεθούν προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” μια σειρά από μελέτες. Οι μελέτες αυτές όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΛΤΧ Μανώλης Κοτσιφάκης αφορούν σε:
•Συντήρηση λιμενικών υποδομών για τις σπηλαιώσεις (σ.σ. ένα θέμα που είχαν θίξει τα “Χ.ν.” σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις 8 Νοεμβρίου). Τον Ιανουάριο του 2014 έγινε μια καταγραφή των σπηλαιώσεων αυτών αλλά επειδή έχουν περάσει έκτοτε 5 χρόνια οι σπηλαιώσεις έχουν προχωρήσει και απαιτούνται εργασίες για την αντιμετώπισή τους.
•Μελέτη προστασίας για τον κυματοθραύστη εκτός του λιμανιού. (υπήρχε παλαιά μελέτη για την οποία υπάρχει ανάγκη για επικαιροποίηση).
•Τροποποίηση λιμενικής ζώνης. Η οριοθετημένη χερσαία λιμενική ζώνη δεν περιλαμβάνει τη Νέα Χώρα και το κομμάτι της Αγ. Κυριακής
•Νομιμοποίηση υποδομών (αφορά σε προβλήτες και άλλες κατασκευές) και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Την επισήμανση ότι αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να εκπονούνται μελέτες για τις οποίες πληρώνουν οι δημότες, αυτές να μην εφαρμόζονται και στη συνέχεια να πρέπει να δοθούν και άλλα χρήματα για την επικαιροποίησή τους, έκανε ο Γ. Σαρρής.

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Το Δ.Σ. ενέκρινε τις νέες Σχολικές Επιτροπές (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) ψηφίζοντας ομόφωνα τη σύνθεσή τους αφού σε αυτές εκπροσωπούνται όλες οι δημοτικές ομάδες. Οι πρόεδροι των Επιτροπών παραμένουν οι ίδιοι, ενώ οι πολίτες που συμμετέχουν είναι υποψήφιοι δημ. Σύμβουλοι των παρατάξεων που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
• Πρόεδρος Νίκος Βλαζάκης, αναπληρώτρια Χρυσούλα Χατζηδάκη.
• Αντιπρόεδρος Γιάννης Χατζάκης αναπληρωτής Νεκτάριος Ψαρουδάκης.
• Μέλος Σημανδηράκης Γιάννης αναπληρωτής Μιχαηλάκης Στέλιος
• Μέλος Ζερβουδάκη Ελένη αναπληρωτής Γιαννακάκης Γιάννης.
• Μέλος Μανιουδάκης Αριστοτέλης αναπληρώτρια Τσοντάκη Νεκταρία (παράταξη Σημανδηράκη)
• Μέλος Πετράκης Νεκτάριος με αναπληρώτρια την Άννα Νεμπαυλάκη (παράταξη Σημανδηράκη)
• Μέλος Πολιτοπούλου Άννα με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Σβουράκη (Παράταξη Παπαδογιάννη)
• Μέλος Φατζικη Δήμητρα με αναπληρώτρια την Θωμαή Δήμου (παράταξη Αρχοντάκη).
• Μέλος Θυμάκης Αντώνης με αναπληρώτρια την Κατσιφαράκη Θηρεσία (παράταξη Βάμβουκα)
• Μέλος Κληρονόμου Κωνσταντίνα με αναπληρώτρια Χριστοφορίδου Συρμαλού (παράταξη Σαρρή).
• Μέλος Παπαντωνάκης Νίκος με αναπληρώτρια Χαραλαμπάκη Αργυρώ (παράταξη Βουρλάκη).
• Μέλος Μπολιουδάκης Αριστείδης με αναπληρωτή τη Χριστοφή Αγγελική (διευθυντές σχολείων)
• Μέλος Τσισμενάκης Ιωάννης με αναπληρώτρια Μιχαήλ Μαρία (διευθυντές Σχολείων)
• Μέλος Κεχαγιόγλου Βασιλική με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αρβανίτη (διευθυντές Σχολείων).
• Μέλος Μπροκαλάκης Κωνσταντίνος με αναπληρώτρια τη Βλοντάκη Ελένη (εκπρόσωπος Ένωσης Γονέων).

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
• Πρόεδρος Βαρδάκης Αντώνης με αναπληρωτή τον Γιώργο Ξανθουδάκη.
• Αντιπρόεδρος Γιακουμογιαννάκης Μύρων με αναπληρώτρια τη Χατζηδάκη Χρυσούλα.
• Μέλος Σημαντηράκης Γιάννης με αναπληρωτή τον Μιχάλη Καλογριδάκη.
• Μέλος Ζερβουδάκη Ελένη με αναπληρωτή τον Γιάννη Γιαννακάκη.
• Μέλος Ζαχαριάς Ανδρέας με αναπληρωτή τον Παπαδάκη Γιώργο (παράταξη Σημανδηράκη)
• Μέλος Πατσιά Αλέκα (παράταξη Βάμβουκα) με αναπληρωτή τον Γιάννη Χατζάκη.
• Μέλος Αγγελάκης Εμμανουήλ με αναπληρώτρια την Κατσικανδαράκη Αφρ. (παράταξη Παπαδογιάννη)
• Μέλος Τσιβουράκης Κωνσταντίνος με αναπληρώτρια την Αρωλιθιανάκη Μαρίζα (παράταξη Αρχοντάκη).
• Μέλος Μπαρνιαδάκης Σπύρος με αναπληρωτή τον Στιβανάκη Δημήτρη (παράταξη Σαρρή).
• Μέλος Λουτσέτης Χαράλαμπος με αναπληρώτρια την Νικήτα Ιωάννα (παράταξη Βουρλάκη)
• Μέλος Παπαμηνά Μαργαρίτα με αναπληρώτρια την Θεοδώρα Κιντή (παράταξη Ρίζου)
• Μέλος Μαράκη Μαρία με αναπληρωτή τον Λιλικάκη Νεκτάριο (διευθυντές σχολείων).
• Μέλος Ανδρεαδάκης Γιώργος με αναπληρωτή τον Μανώλη Παπαδάκη (διευθυντές σχολείων).
• Μέλος Λιουδάκη Στυλιανή με αναπληρωτή τον Μιχάλη Μπαλτζάκη (εκπρόσωποι μαθητών)
• Μέλος Βλοντάκη Ελένη με αναπληρωτή τον Κώστα Μπροκαλάκη (Ενωση γονέων).
Νωρίτερα, ψήφισμα καταγγελίας της πράξης αγνώστου να ρίξει φόλα σε ζώα σε πάρκο της Νέας Χώρας με αποτέλεσμα να θανατωθεί ένας μεγάλος αριθμός τετράποδων εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Το ψήφισμα κατέθεσε ομάδα πολιτών από την περιοχή και έγινε δεκτό ομόφωνα από το Δ.Σ. Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα οι πολίτες θα προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά αγνώστων προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σε βάρος κάθε υπεύθυνου.

Παιδικός Σταθμός στο παλιό Νοσοκομείο
Το Δ.Σ. αποφάσισε για τον ορισμό κριτικής επιτροπής για το αρχιτεκτονικό έργο της κατασκευής Παιδικού – Βρεφονηπιακού Σταθμού και Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Δημοτ. Αρχή Βάμβουκα και συνεχίζεται και αφορά στην κατασκευή στο υπάρχον οικόπεδο όπισθεν των ΤΟΜΥ σταθμού για 48 βρέφη και 62 νήπια και ΚΗΦΗ για 25 ηλικιωμένους. Τη διαφωνία του για τη μη συμμετοχή στην επιτροπή εκπροσώπου από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης δήλωσε ο Α. Παπαδογιάννης.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, σε τρεις μήνες αναμένεται να παραληφθούν από τον Δήμο Χανίων τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων και θα είναι δύο διθέσια και ένα επταθέσιο, που θα μπορεί να φιλοξενεί και θέση ΑμΕΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα