Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οδοιπορικό στo φαράγγι της Αράδαινας

Τα Σφακιά βρίσκονται στα νοτιοανατολικά του νομού Χανίων και ονομάσθηκαν έτσι από τη λέξη “Σφαξ”, δηλαδή χάσμα της γης, που σημαίνει τόπος φαραγγιών. Το πιο διάσημο φαράγγι της περιοχής είναι η Σαμαριά , ενώ άλλα φαράγγια της πρώην επαρχίας, λιγότερα γνωστά και πιο μικρά, είναι της Ίμβρου, της Ασφένδου, του Καλλικράτη, της Τρυπητής και της Αράδαινας στο οποίο βρεθήκαμε το Σαββατοκύριακο.
Aνηφορίζοντας, λοιπόν, το πρωί της Κυριακής με το αυτοκίνητό μας τον κεντρικό δρόμο από τη Χώρα Σφακίων για την Αράδαινα, σταματήσαμε να θαυμάσουμε την απόκρημνη περιοχή με τη θαυμάσια μικρή παραλία του Ίλιγγα  και να ξεκουραστούμε λίγο σε ταβέρνα της περιοχής. Άνθρωποι φιλόξενοι και εξυπηρετικοί οι οικοδεσπότες, μας υποδέχθηκαν με χαρά και μας μετέφεραν για διευκόλυνση μας  με το αυτοκίνητό τους στην Αράδαινα για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό στο εγκαταλελειμμένο από το 1950 χωριό και το άγριο στη συνέχεια αλλά πανέμορφο φαράγγι της περιοχής που καταλήγει στην παραλία Μάρμαρα των Σφακίων.

ΑΡΑΔΑΙΝΑ
Το χωριό είναι κτισμένο στη δυτική πλευρά του φαραγγιού. Την ονομασία αυτή την πήρε από την αρχαία πόλη Αραδήν και είχε μόνιμο πληθυσμό μέχρι και το 1950. Από τότε και μετά η Αράδαινα παραμένει εγκαταλελειμμένη… Η κεντρική εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Μιχαήλ Αρχάγγελο. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω είναι το χωριό Αϊ Γιάννης το οποίο και σήμερα έχει μόνιμο πληθυσμό. Η επικοινωνία των κατοίκων της περιοχής από και προς την Αράδαινα μέχρι και τον Νοέμβριο του 1986 γινόταν με μονοπάτι ελικοειδές στις πλαγιές του φαραγγιού. Τον Δεκέμβριο, όμως, του ίδιου έτους εγκαινιάσθηκε η γέφυρα, δωρεάν των αδερφών Βαρδινογιάννη που κατάγονται από τον Αϊ Γιάννη.

ΦΑΡΑΓΓΙ
Μια αληθινή ομορφιά της φύσης με την αγριάδα των απόκρημνων πλαγιών και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα που διαθέτει το γεωμορφολογικό περιβάλλον του περιπετειώδους φαραγγιού, κάνει φωτογράφους όλους τους επισκέπτες. Κι ενώ η φετινή τουριστική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της, συναντήσαμε αρκετούς ξένους να το διασχίζουν. Η αρχή του μονοπατιού ξεκινά μέσα από το εγκαταλελειμμένο χωριό της Αράδαινας που καταλήγει στην παραλία Μάρμαρα. Το μήκος του φαραγγιού  είναι 4,5 χιλιόμετρα τα οποία σε πολλές περιοχές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθόσον δεν υπάρχει υποδομή και ότι κι αν  έχει γίνει μέχρι σήμερα, η φθορά του χρόνου τα καθιστά επικίνδυνα. Ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο του φαραγγιού είναι οι σκάλες που έχουν τοποθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια δίχως να παρέχουν στοιχειώδη προστασία. Εναλλακτική λύση για τους περιπατητές, βέβαια, που θέλουν να αποφύγουν το σημείο αυτό, αποτελεί ένα ανηφορικό στην αρχή μονοπάτι που δίνει τη δυνατότητα αποφυγής του κινδύνου από τις σκάλες, αλλά και αυτό παραμένει χωρίς συντήρηση.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ
Σε απάντηση του ερωτήματός που θέσαμε στον δήμαρχο Σφακίων κ. Ιωάννη Ζερβό για την επικίνδυνη διέλευση του φαραγγιού, μας είπε ότι « ο Δήμος Σφακίων έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες των αναγκαίων επεμβάσεων που επιβάλλονται να γίνουν κατά μήκος του και ευελπιστούμε πώς στην επόμενη περίοδο θα υπάρχει ασφαλής προσβασιμότητα»,  για να καταλήξει τονίζοντας: «Δρομολογούμε επίσης διαδικασίες για ανάπλαση του εγκαταλελειμμένου οικισμού της Αράδαινας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα