Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ως “παραμυθία” πολύτεχνης παιδικής έκφρασης

«Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις.»
Hans Christian Andersen, 1805-1875,
Δανός συγγραφέας παραμυθιών


Η «παραμυθία» είναι η παρηγοριά και με την ετυμολογία της λέξης συνδέεται άρρηκτα η διαχρονική αξιακή λειτουργία των παραμυθιών σε κάθε  χώρα, σε κάθε πολιτισμό. Τα παραμύθια είναι ιστορίες που  παρηγορούν ταξιδεύουν, μεταγγίζουν δύναμη και ελπίδα.
Το παραμύθι «Αστρογέννητος» είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τα 50 παιδιά  της Παιδικής χορωδίας του Δήμου Χανίων που ακτινοβολεί ελπίδα με  μια  υψηλής αισθητικής ποιότητας ερμηνεία και  μοναδικά εναρμονισμένη  συλλογικότητα. Η παράσταση   επιστρατεύει χορό, κίνηση, τραγούδι, διαλόγους, αφήγηση video art, μουσική με πιάνο  σε ένα πρωτότυπο λιμπρέτο της Αρίστης Συντιχάκη με μουσική Νίκου Περάκη και διεύθυνση χορωδίας του ίδιου. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η αξιοθαύμαστη πειθαρχία του συντονισμού του συνόλου, σε κάθε στιγμή έκφρασης της παράστασης,  που μεταγγίζει εντυπωσιακά ένα ακόμη σπουδαίο  μήνυμα: Αυτό του  αισθητικού πλουραλισμού της δυναμικής  μιας  ομάδας  που έχει συνδεθεί ουσιαστικά    και που γνωρίζει πώς να αξιοποιεί ιδανικά  τη διαφορετικότητα κάθε μέλους της.
Πίσω από αυτό, προφανώς υπάρχουν άπειρες ώρες ενδυνάμωσης και άσκησης  της ομάδας μέσω των συντελεστών καλλιτεχνών που είναι υπεύθυνοι για κάθε τομέα της τέχνης και που έχουν καταφέρει αυτό το θαυμαστό συλλογικό  αποτέλεσμα πρώτιστα μέσα από τη δική τους στάση.  Και επίσης άπειρες ώρες υποστήριξης και εμψύχωσης από τους γονείς των παιδιών,   νέους γονείς συνειδητοποιημένους για την αξία της τέχνης στη ζωή των παιδιών, μέσα από αυτή τη συνθήκη που δεν περιορίζεται απλά σε μια  τεχνοκρατική διαδικασία απόδοσης ενός μουσικού έργου.  Γονείς που αγόγγυστα αναλαμβάνουν έκτακτες μετακινήσεις, πολύωρες πρόβες και όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, αλλά σαφώς δεν είναι.
Το θαύμα της παιδικής χορωδίας Χανίων συνίσταται σε  ένα πολυδιάστατο αξεπέραστο κράμα εργατικότητας, ήθους, σεμνότητας, σεβασμού,  δυναμικής αισθητικής  αλληλεπίδρασης τεχνών,  αντιλήψεων γονέων ,  στάσεων  καλλιτεχνών, συμπεριφορών παιδιών διαφόρων ηλικιών. Γι αυτό και εκπληρώνει αποτελεσματικά  την επιδιωκόμενη αισθητική καλλιέργεια στους συμμετέχοντες  και αποδέκτες, αλλά ταυτόχρονα και πολλούς άλλους στόχους παιδαγωγικά αξιακούς. Το θαύμα αυτό αναμφισβήτητα σηματοδοτεί  μια καλή πρακτική που αξίζει υποστήριξης και προβολής εκτός Χανίων,  εντός και εκτός Κρήτης, εκτός Ελλάδας.
Το χορωδιακό θαύμα έχει επίσης ανάλογα ποιοτικά συστατικά στην ομάδα των εφήβων που μεγαλουργεί αντίστοιχα με την ερμηνεία της  σε άλλο έργο  πατώντας πάντα στην εμπειρία, αλλά  και τον σεβασμό που αποδίδουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας οι δάσκαλοι και οι συντελεστές, εμψυχωτές τους. (Οι επικείμενες παραστάσεις τις εφηβικής στις 6 & 7 Ιουλίου στις 20:00 & 22:00 κάθε μέρα στο Βενιζέλειο Ωδείο. Στη Φορτέτζα 26 Αυγούστου Αστρογέννητος & 27 Love me do – Beatles στις 21:00. Στις 2 & 4 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα στην  Τάφρο) ς
Η Λαμπρινή Μποβιάτσου, μητέρα αγοριού που συμμετέχει στον «Αστρογέννητο », αλλά και  δημιουργός των εικόνων  που πλαισίωσαν σκηνογραφικά την ερμηνεία του έργου, μιλώντας για την εμπειρία συμμετοχής   της μέσα από το διττό της ρόλο αναφέρει:
«Το έργο «Αστρογέννητος», αυτή η συναρπαστική ιστορία  αυτοπραγμάτωσης, σε μουσική του Νίκου Περάκη και λιμπρέτο της Αρίστης Συντυχάκη, ξεκίνησε το ταξίδι της τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ένα ταξίδι άκρως δημιουργικό για όλους τους συντελεστές, καθώς καλούμασταν να δώσουμε σάρκα και οστά σε μία εξ ολοκλήρου καινούρια ιστορία.  Οι πιο τρανοί και θαρραλέοι ταξιδευτές ήταν βεβαίως τα ίδια τα παιδιά, τα μικρά παιδιά της παιδικής χορωδίας του Δήμου Χανίων. Με απρόσμενο για την ηλικία τους επαγγελματισμό, πέτυχαν να απογειώσουν το όλο εγχείρημα, χαρίζοντας χτυποκάρδια και συγκίνηση στο κοινό και κάνοντας το καλύτερο δώρο στους ίδιους τους γονείς τους που με θυσίες και υπομονή τα στήριξαν σε όλη τη διαδρομή.
Οι εικόνες μου, που έντυσαν σκηνογραφικά την παράσταση είναι εφτά σε αριθμό και δημιουργήθηκαν ειδικά για το έργο. Με σαφείς σουρεαλιστικές αναφορές στη χρωματική παλέτα και στο ονειρικό-αινιγματικό περιβάλλον τους, αποτέλεσαν τη βάση για το βίντεο που δημιουργήσαμε από κοινού με τον Γιάννη Γιαννικάκη. «Η ανέμη» μας εισάγει στον παραμυθένιο κόσμο του Αστρογέννητου. Το «Μυστικό», σηματοδοτεί την αποκάλυψη της αλήθειας μέσα στα νέφη του ονείρου, ενός ονείρου  που σηματοδοτείται από «Το όνειρο του δάσους». Το «Σμαραγδένιο νησί» μας προϊδεάζει για το μυθικό τόπο που βρίσκονται κρυμμένες οι αδερφές-πουλιά του Αστρογέννητου, το κρυμμένο βασίλειο που βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία της Λάμιας. «Ο κόσμος της Λάμιας», συμβολίζει το υπόγειο, το υποχθόνιο ψυχικό τοπίο της σκοτεινής κυρίας της ιστορίας. Το «Σκοτεινό δάσος», φιλοξενεί την άνιση μάχη των σκοτεινών δυνάμεων με το ανυπέρβλητο γαλάζιο φως του Αστρογέννητου. Το «μακρινό τοπίο» δεν είναι άλλο από το εσωτερικό του σμαραγδένιου νησιού, με την νεραϊδοσπηλιά του, τα νεραϊδοβουνά του, τις νεραϊδοκοιλάδες του και εκεί, ψηλά, στο βάθος, το μαγεμένο κάστρο του.
Τα έργα μου κυριολεκτικά μεταμορφώθηκαν και ζωντάνεψαν, μέσα από την κίνηση που τους δόθηκε από την επεξεργασία του βίντεο αλλά και την κίνηση και τις μαγικές φωνές των μικρών(όμως μεγάλων) ηθοποιών που σαν όνειρο εισχωρούσαν εντός τους. Αισθάνομαι ιδιαιτέρως τυχερή για αυτήν την εμπειρία και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, μικρούς και μεγάλους!!!»
Αξίζει να επισημανθεί  ότι η  πολύτεχνη έκφραση της παιδικής χορωδίας του Δήμου Χανίων εκπληρώνει,  αλλά καταφέρνει ταυτόχρονα και να υπερβεί, θα έλεγε κανείς,  την αποστολή των παραμυθιών. Ενώ ακολουθεί το παραδοσιακό μοτίβο των χαρακτήρων ενός παραμυθιού, καθηλώνει   τους  θεατές με  την ευρηματική απλότητα των  εκφραστικών μέσων  που επιστρατεύονται για να δώσουν ζωή στην πλοκή του.  Τα μέσα επενδύουν στην αφοπλιστική ζωντάνια  της παιδικής ιδιοσυγκρασίας και έκφρασης, αλλά επίσης αξιοποιούν ευρηματικά  το μαγικό διάλογο διαφόρων μορφών τέχνης, με κυρίαρχη την τέρψη  της  μουσικής από τα πιάνα του Νίκου Περάκη και της   Αφροδίτης Μητσοτάκη, ενδυναμώνοντας έτσι  θαυμαστά τη μοναδική ερμηνεία των μικρών πρωταγωνιστών.
Η απάντηση για το πώς ο «Αστρογέννητος» παίρνει πνοή και ζωντανεύει δίνεται επίσης χαρακτηριστικά στην επικοινωνιακή ταυτότητα που πλαισιώνει το  έργο:
«Τα παραμύθια είναι κάτι περισσότερο από αληθινά και ανασαίνουν κάθε φορά που οι λέξεις και οι ιστορίες τους ταξιδεύουν από χείλη σε χείλη. Ανασαίνουν κάθε φορά που χτυποκάρδια χαράς, αγωνίας, λύπης συγκινούν ψυχές μικρών και μεγάλων. Οι ήρωες τους ξυπνούν όσα κοιμούνται μέσα μας και τα ζωντανεύουν γιατί μιλάνε στην καρδιά μας, γιατί λένε αλήθειες. Ο” Αστρογέννητος” με συνοδοιπόρους τα παιδιά της «Παιδικής χορωδίας του Δήμου Χανίων, νεράιδες και ξωτικά, σ’ ένα ταξίδι ζωής ψάχνουν να βρουν αλήθειες κι αγωνίζονται το δίκιο ξανά να βασιλέψει. Μουσικές, τραγούδια και παιδιά με αστείρευτο κέφι, με αξιοθαύμαστο πείσμα και κουράγιο μπροστά στις δυσκολίες του εγχειρήματος ,δίνουν πνοή στον “Αστρογέννητο” και στήνουν μια υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση.
Σαν άριστοι ταξιδευτές τα παιδιά, δοκιμάζουν, γνωρίζουν τα όριά τους, μαζεύουν εμπειρίες και φωτίζουν το δρόμο της αγάπης, της αλήθειας, της καλοσύνης, σαν τον μόνο άξιο να ταξιδευτεί. Μιμητές τους ας γίνουμε όλοι!!!»

Αναλυτικότερα στις διευθύνσεις :
https://www.chania.gr/katoikoi/municipality-press-releases/mousikotheatrikiparastasi06062019.html

Σήμερα, “ο Αστρογέννητος συναντά τους Beatles” από την Παιδική Χορωδία του Δήμου Χανίων


https://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=2037
Παιδική Χορωδία Δήμου Χανίων
Συντελεστές:
Λιμπρέτο: Αρίστη Συντυχάκη
Μουσική: Νίκος Περάκης
Σκηνοθεσία/Κίνηση :Μαρία Μυρωτή – Μαρία Παϊζη
Σκηνικά/Κοστούμια :Λαμπρινή Μποβιάτσου
Video Projections :Λαμπρινή Μποβιάτσου-Γιάννης Γιαννικάκης
Φωτισμός:Γιάννης Γιαννικάκης
Ήχος: Μανώλης  Παπαδάκης
Πλήκτρα: Αφροδίτη Μητσοτάκη
Πιάνο/Διεύθυνση: Νίκος Περάκης
Είσοδος ελεύθερη με κουτί εθελοντικής εισφοράς
Συνδιοργάνωση :Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ,
Επιμέλεια Συντονισμός: Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδικής Χορωδίας Δ. Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα