Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πανελλήνια Σχολικά 2019

Από τις 20 ως τις 22 Απρίλη, όπως κάθε χρόνο μια βδομάδα πριν το Πάσχα, διεξήχθησαν τα Πανελλήνια Σχολικά Ομαδικά και Ατομικά Πρωταθλήματα Σκάκι 2019.


Οι αγώνες έγιναν στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου με διοργανώτρια την ΕΣΟ και την ΠΣ Περιστερίου.  Πήραν μέρος περίπου 1200 παιδιά από κάθε γωνιά της χώρας και ήταν μια πραγματική γιορτή για το σκάκι. Οπωσδήποτε ο μειωμένος χρόνος του rapid κάνει πολλούς ανθρώπους του αθλήματος να υποτιμούν το σχολικό σκάκι. Ωστόσο τα παιδιά το απολαμβάνουν και το χαίρονται, ενώ το σκάκι διαδίδεται και αποκτά πλατιά βάση.
Από την Κρήτη πήραν μέρος 115 παιδιά, συμμετοχή ασφαλώς εντυπωσιακή! Κάθε περιοχή και κάθε σωματείο της Κρήτης είχε την εκπροσώπησή του. Έπαιξαν παιδιά από τους  4 νομούς της Κρήτης με αρκετή συμμετοχή από την επαρχία: Από το λύκειο  Κολυμπαρίου (συμμετείχαν και στο Ομαδικό), μια πολυπληθής αποστολή από τα Ανώγεια, σκακιστές από τον Αποκόρωνα, από την ύπαιθρο του Λασιθίου, από τις Μοίρες και από την Κίσαμο.
Εντυπωσιακότερες όμως είναι οι επιτυχίες των παιδιών αυτών καθώς τα παιδιά από τα σωματεία της Κρήτης πήραν 19 (!) μετάλλια, ενώ ακόμη 10 ανέβηκαν στο βάθρο καθώς η ΕΣΟ (ορθώς λόγω της τεράστιας συμμετοχής) βράβευσε με διπλώματα και τις θέσεις 4-5-6.

ΑΤΟΜΙΚΟ
Τα αποτελέσματα των μαθητών από τα Χανιά και οι διακρίσεις μαθητών από την υπόλοιπη   Κρήτη είχαν ως ακολούθως:

ΝΗΠΙΑ
Ο Φώτης Καζάκος (Χανιά) ξεχώρισε αναμφίβολα. Έπαιξε στις «πάνω» σκακιέρες όλο το τουρνουά, τελικά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με 7/9 β. και επιβεβαιώνει συνέχεια το ταλέντο του. Πολύ καλή και η παρουσία του Φρέντυ Τενεκετζή (Χανιά) με 5,5/9 και την 14η θέση της κατάταξης και του Νίκου Ριτζάκη ( Χανιά)με 5/9.  Έπαιξαν ακόμη με επιτυχία οι: Μιχάλης Ζωγράφος (Χανιά), Ηρακλής Σχετάκης (Χανιά) και Βασίλης Τζατζιμάκης (Χανιά).

Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Πολλές καλές συμμετοχές από το νησί. Ο Δημήτρης Λάτος (Χανιά) τα πήγε θαυμάσια και με  6,5/9 β. κατετάγη 7ος. Είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα μας απασχολήσει ευχάριστα. Ο Αντώνης Καλαϊτζάκης (Ηράκλειο) και ο Νίκος Καϊσερλής (Ηράκλειο) είχαν επίσης πολύ καλή συγκομιδή βαθμών με 6/9. Τους ακολούθησε ο Γιάννης Αρχοντάκης (Χανιά)  με 5/9β., ο οποίος έπαιξε ψηλά ως τους τελευταίους γύρους. Με τους ίδιους βαθμούς ο Κώστας Αναγνωστόπουλος (Άγ. Νικόλαος), ο Μανώλης Χωραφάς (Άγ. Νικόλαος), ο Γιώργος Παριωτάκης (Ηράκλειο) και ο Κώστας Σηφάκης (Ηράκλειο). Έπαιξαν ακόμη (κατά σειρά κατάταξης) οι Ανδρέας Κακαουνάκης (Κίσαμος) και ο Στάθης Λαγουδιανάκης (Άγ. Νικόλαος).
Στα κορίτσια πολύ καλή η εμφάνιση της Κατερίνας Τσαφαράκη (Χανιά) που ανέβηκε στο βάθρο της 5ης θέσης με 5,5/9β.

Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Ο Γιώργος Σπυριδάκης (Χανιά) ήταν εξαίρετος! Με 8/9β. έκανε ένα σπουδαίο τουρνουά και πήρε το αργυρό μετάλλιο. Με 6,5/9 β. πήγαν εξαιρετικά καλά και ο Θόδωρος Τζατζιμάκης (Χανιά) όπως και ο Λάμπρος Χατζηδάκης (Αποκόρωνας).
Καλή η παρουσία και του Αλέξανδρου Λειβαδιτάκης (Χανιά).
Στα κορίτσια το βάθρο και οι καλές σειρές κατάταξης έλαμψαν από τις Κρητικοπούλες! Η Έλενα Ψαριανού (Χανιά) κατέκτησε το κύπελλο της πρώτης θέσης με 6,5/9 β. Η Έλενα διακρίνεται από τα νήπια και της αξίζουν συγχαρητήρια! Στα μετάλλια της έκανε παρέα η χάλκινη Χριστίνα Παναγιωτάκη (Ηράκλειο) με 6/9. Στην 6η θέση του βάθρου  με τους ίδιους βαθμούς η Ιωάννα Χρυσού (Ρέθυμνο). Στην 7η θέση η Βίβιαν Κοντογιάννη (Ηράκλειο) και στην 9η η Μιχαέλα Βιανιτάκη (Ηράκλειο).

Γ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Στα αγόρια ο Ραφαέλ Σαράφης (Χανιά) με 7,5/9 πήρε το χάλκινο μετάλλιο επιβεβαιώνοντας το ταλέντο του. Με τους ίδιους βαθμούς ο Παντελής Γκόγκας (Χανιά) ήταν άτυχος γιατί τα κριτήρια τον κατέταξαν 5ο με μόλις μία ήττα! Πολύ ψηλά και ο Αντώνης Διδασκάλου (Ρέθυμνο) με 7/9 β. Ο Γιώργος Στράλης (Χανιά), ο Στάθης Κωνστανταράκης (Χανιά) και ο Μανώλης Λειβαδιτάκης (Χανιά) έκαναν ένα πολύ καλό τουρνουά με 6/9 β.
Στα κορίτσια τα πήγαμε πάλι περίφημα με 4 συμμετοχές, όλες από τα Χανιά. Η Ευγενία Πλατσάκη (Χανιά) ήταν για μια ακόμη φορά πρώτη με 6,5/9β. Την ακολούθησε με 6/9β. η  Έλλη Βακάλη (Χανιά). Για να φτάσει μάλιστα στο αργυρό μετάλλιο η Βακάλη έπρεπε να αντιμετωπίσει εκτός από τους αντιπάλους στη σκακιέρα και έναν υψηλό πυρετό που την ταλαιπώρησε όλο το διήμερο. Διπλό μπράβο λοιπόν! Την ακολούθησαν η Τέρψη Σγουρού (Χανιά) ανέβηκε στο βάθρο της 6ης θέσης με 5/9, ενώ με τους ίδιους βαθμούς 8η κατετάγη η  Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη (Χανιά).

Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Στην κορυφή της γενικής κατάταξης ένα κορίτσι από τα Χανιά! Η Χρυσή Χασουράκη με 8/9β. πήρε δύο κύπελλα. Τόσο αυτό της γενικής όσο και αυτό των κοριτσιών. Η επιτυχία της είναι μεγαλύτερη, αν προσθέσουμε το γεγονός ότι η Δ΄ Δημοτικού ήταν επίσης πολυπληθής κατηγορία (182 συμμετοχές). Την ακολούθησαν τρία αγόρια με 7,5 β. Ανάμεσά τους ο  Γιάννης Κυριακογιαννάκης (Χανιά), ο οποίος, αν και ισοβάθμησε στην πρώτη(!) θέση των αγοριών, έμεινε χωρίς μετάλλιο γιατί η επικράτηση της Χασουράκη τον κατέταξε 4ο. Έτσι κι αλλιώς του αξίζουν συγχαρητήρια!
Ακολούθησαν πολλές εξαιρετικές παρουσίες από το νησί: ο Εμμανουήλ Μαυρίδης (Χανιά) με 7β., ο Μανώλης Καλαϊτζάκης (Ηράκλειο) και ο Κυριάκος Λεβάκης (Χανιά) με 6,5β., ο Βασίλης Πιτσώκος (Ηράκλειο), ο Αρίσταρχος Γιαλύτης (Κριτσά Λασιθίου), ο Εμμανουήλ Τζανετής (Ηράκλειο) και ο  Γιάννης Μπενάκης (Χανιά) με 6β.
Στα κορίτσια την Χρυσή Χασουράκη (Χανιά) ακολούθησε στο αργυρό μετάλλιο η Κατερίνα Κοζύρη (Άγ. Νικόλαος) συγκροτώντας δίδυμο κορυφής! Ακολούθησαν σε καλές θέσεις η Καλλιόπη Ορφανουδάκη (Άγ. Νικόλαος)και η Σοφία Κλεοβούλου (Χανιά).

Ε΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Άλλη μια πρωτιά για ένα παιδί από τα Χανιά. Ο Γιώργος Αντωνιουδάκης πήρε το κύπελλο με 7,5/9β. Πολύ καλή η παρουσία του Γιώργου Μακρή (Ηράκλειο) και του  Γιάννη Θεοδωρογλάκη (Χανιά) με 5,5β. Πολύ καλό τουρνουά τον  Γιώργο Μητάκο (Χανιά) και τον Άρη Μελετίου (Χανιά). Θετική η παρουσία του Αντώνη Λάτου (Χανιά).
Στα κορίτσια η ταλαντούχα Ασημένια Τσαπάκη (Ηράκλειο) πήρε το χάλκινο μετάλλιο με 6,5/9. Σε πολύ καλές θέσεις και η Γεωργία Σκαράκη (Χανιά) όπως κι η Μαρία Νταγιαντά (Ανώγεια).

ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Στα αγόρια δεν είχαμε κάποιο μετάλλιο, είχαμε όμως 3 πολύ καλές συμμετοχές. Ο Παναγιώτης Μπατσάκης (Κίσαμος) και ο Μανόλης Ροδιτάκης (Ηράκλειο) με 5,5β. και ο Μιχάλης Χριστοδουλάκης (Χανιά) με 5β. είχαν πολύ θετική παρουσία.
Στα κορίτσια η Αντωνία Καραβιτάκη (Χανιά) πήρε το κύπελλο της α΄ θέσης με 6,5/9β.

Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Στα αγόρια την καλύτερη εμφάνιση έκανε ο Αθανάσιος Μαυρίδης (Χανιά) που κατετάγη 5ος με 6,5/9β. Για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ανταγωνιστικός και δυνατός ο  Στέλιος Τσομπανάκης (Χανιά) με θετική συγκομιδή 5,5 β.

Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Παραδοσιακά ανταγωνιστική κατηγορία με ικανότατους σκακιστές. Ο Γιώργος Παπιδάκης (Ηράκλειο) με 6,5/9 πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Στο βάθρο ανέβηκε και ο ικανότατος Παναγιώτης Τζαγκαράκης (Χανιά) που κατετάγη 5ος. Μισό βαθμό πιο πίσω ο Κυριάκος Φυντριλάκης (Χανιά). Καλή παρουσία από τον Καλανδράνη Θανάση (Χανιά).
Στα κορίτσια η Ευαγγελία Καραβιτάκη (Χανιά) επιβεβαίωσε ακόμη μια φορά ότι είναι η καλύτερη της φουρνιάς της και πήρε άνετα το κύπελλο της α΄ θέσης.

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Πολλές και ποιοτικές συμμετοχές και στην Γ΄ Γυμνασίου. Ο Αρθούρος Μπαϊραμιάν (Χανιά) κατετάγη 7ος με 6/9β. , επίδοση που τον τιμάει. Εξαιρετικός και ο Γιάννης Βουλγαράκης (Χανιά) που με τους ίδιους βαθμούς 6/9 πήρε την 9η θέση. Καλή παρουσία  ο Γιώργος Παπαδημητράκης (Χανιά) με 5/9.
Στα κορίτσια το βάθρο γέμισε Κρήτη! Η  Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (Χανιά) ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με 6/9 και πήρε το αργυρό μετάλλιο. Στο χάλκινο μετάλλιο η Νεφέλη Ματθαιάκη (Ηράκλειο) και αμέσως μετά ισόβαθμη η Αριάδνη Κουτσουράκη (Ηράκλειο).

ΛΥΚΕΙΑ
Στα λύκεια η συμμετοχή της Κρήτης ήταν σχετικά μεγάλη.
Στα αγόρια ο εξαίρετος Νίκος Γεωργακόπουλος (Χανιά) πήρε ακόμη ένα μετάλλιο, το χάλκινο, με 7/9. Τις συμμετοχές έκλεισαν 4 παιδιά από το λύκειο Κολυμβαρίου: Αντώνης Μουτσόπουλος, Κώστας Γεωργιάδης, Ηλίας Σαραντολάκης και Ραφαήλ Σαραντολάκης.
Στα κορίτσια είχαμε δύο πολύ καλές συμμετοχές από τα Ανώγεια η Δέσποινα Σαλούστρου «είδε» βάθρο και κατετάγη 6η ενώ μία θέση πιο κάτω 7η η Βαλέρια Μιρζάκ.

ΟΜΑΔΙΚΟ
Στα αρνητικά της παρουσίας των Κρητών σκακιστών φέτος ήταν η ισχνή παρουσία σχολικών ομάδων από το νησί στο ομαδικό. Για διάφορους λόγους μόνο δύο ομάδες της Κρήτης κατάφεραν να ταξιδέψουν και να αγωνιστούν. Ας δούμε κατά κατηγορία τους νικητές και τις χανιώτικες συμμετοχές.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ
Το 5ο ΔΣ κατετάγη στις θέσεις 14-18. Συγκέντρωσε 7/12 βαθμούς με 3 νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες. Για το χανιώτικο σχολείο αγωνίστηκαν οι Ραφαέλ Σαράφης, Παντελής Γκόγκας, Γιώργος Στράλης και η Αντωνία Καραβιτάκη.
Στα μετάλλια ήταν κατά σειρά:
1) Ευρωπαϊκό πρότυπο Α, 2) Σχολή Μωραΐτη, 3) 2ο Κοζάνης

ΓΥΜΝΑΣΙΑ
Δεν υπήρχε συμμετοχή από Κρήτη.
Στα μετάλλια ήταν κατά σειρά:
1) Ιωνίδειος Πειραιά , 2)Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη 3)Εκπαιδευτήρια Πάνου Πατρών

ΛΥΚΕΙΑ
Ένα λύκειο από την χανιώτικη ύπαιθρο, το Λύκειο Κολυμβαρίου, εκπροσώπησε το νησί. Τερμάτισε στην 8η θέση και την αξία της την έχει και μόνο η παρουσία της στους Πανελλήνιους. Πήραν μέρος οι Αντώνης Μουτσόπουλος, Κώστας Γεωργιάδης, Ηλίας Σαραντολάκης, Ραφαήλ Σαραντολάκης και η Μυρτώ Παρδαλάκη.
Στα μετάλλια ήταν κατά σειρά:
1) Ιωνίδειος Πειραιά , 2)ΓΕΛ Ναυπάκτου, 3) Πειραματικό Πανεπιστημίου Πατρών


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα