Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιδότοπος

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Μεγάλη Δευτέρα – Μεγάλη Μαχαίρα! Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Κρίση/ Μεγάλη Τετάρτη – Ο Χριστός εχάθη!/ Μεγάλη Πέμπτη – Ο Χριστός ευρέθη!/ Μεγάλη Παρασκευή – Ο Χριστός στο καρφί!/ Μεγάλο Σαββάτο – Ο Χριστός στον τάφο!/ Μεγάλη Κυριακή – Ο Χριστός θ’ αναστηθεί!”.
Το τραγουδάκι που έμαθα όταν ήμουν μικρός στον νου μου, ενώ διάβαζα τις ωραίες εργασίες και θαύμαζα τις υπέροχες ζωγραφιές των παιδιών της Δ1 τάξης του 10ου Δημ. Σχολείου Χανίων για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τι καλύτερο από το να επιστρέφουμε στην πατρίδα των παιδικών μας χρόνων, εμείς οι μεγάλοι! Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των παππούδων και των γιαγιάδων, καλά μου τεταρτάκια του Δεκάτου! Κι εσάς και τη δασκάλα σας την κυρία Μαρίνα Φλεμετάκη που ανταποκρίθηκε, για άλλη μια φορά, σε πρότασή μου για παιδότοπο…
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Για μένα η σημαντικότερη μέρα της Μ. Εβδομάδας είναι η Μ. Παρασκευή. Θυμάμαι τα προηγούμενα χρόνια που γιορτάζαμε το Πάσχα στο ορεινό χωριό του πατέρα μου, τους Ραφταναίους. Εκεί ήταν όλοι οι παππούδες και οι προπαππούδες μου.
Τη Μ. Παρασκευή στις 11 το πρωί γινόταν ο στολισμός του επιταφίου. Τον στολίζαμε με διάφορα ευωδιαστά, όμορφα λουλούδια όπως: εκατόφυλλα τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, τουλίπες, καμπανούλες, μαργαρίτες και άλλα είδη ανθέων. Τα λουλούδια έδιναν στον ξύλινο, σκαλιστό επιτάφιο της εκκλησίας ιδιαίτερη ομορφιά και τον ζωντάνευαν με τα ζεστά χρώματά τους και τις υπέροχες, μεθυστικές μυρωδιές τους. Καθώς ήταν η πιο πένθιμη μέρα του χρόνου, στην έξοδο του επιταφίου, όλοι φορούσαν σκουρόχρωμα, επίσημα ρούχα… Θυμάμαι ότι και ο παππούς μου μού είχε πει πως ακόμα και η φύση συμμετέχει στα πάθη του Χριστού γιατί συνήθως τη Μ. Παρασκευή βρέχει, ενώ την Κυριακή του Πάσχα έχει λιακάδα!!!…..
Νεφέλη Νίκου

Εγώ πάντα πάω στο χωριό μου όταν η γιαγιά μου βράζει τα αυγά και τα βάφει. Εγώ και η οικογένειά μου ψάχνουμε τα κρυμμένα αυγά που έκρυψε η γιαγιά μου. Οποιος βρει τα περισσότερα κερδίζει ένα δώρο. Μετά τα τσουγκρίζουμε. Εχει πολλή πλάκα. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η μέρα!
Βαγγέλης Βλαμάκης

 

[…].Η γιαγιά μου η Ευδοκία κατάγεται από τη Σαμοθράκη. Τα έθιμα εκεί ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου. Για την ψυχή του Λαζάρου οι γυναίκες ζυμώνουν ειδικά κουλούρια τα “λαζαράκια”. «Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις», έλεγαν. Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία για να πάρουν βάγια που τα τοποθετούν στα εικονίσματα για να τους φυλάνε όλο τον χρόνο. Τα παιδιά τραγουδούν «Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό και ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό». Την Μεγάλη Τρίτη φτιάχνουν οι νοικοκυρές τα κουλουράκια. Τη Μ. Τετάρτη γίνεται το πλύσιμο και το καθάρισμα του σπιτιού ενώ τη Μ. Πέμπτη βάφουν τα αυγά με χρώματα από φυτά. Για να κάνουν σχέδια βάζουν λουλούδια πάνω στα αυγά και τα δένουν με λεπτή κάλτσα. Το βράδυ στην εκκλησία διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια και γίνεται η Σταύρωση του Χριστού. Οι κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον Επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας «Οποιος το λέει σώζεται, όποιος το ακούει αγιάζει\ και όποιος το καλοαφουγκραστεί παράδεισο λαβαίνει.\ Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα,\ σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται»…

Ευδοκία Κακατσάκη

Σήμερα η γιαγιά μου μού λέει:
ΠΑΣΧΑΛΗ ΞΥΠΝΑ!
Γιατί γιαγιά;
Γιατί είναι Μεγάλη Πέμπτη.
Μα γιαγιά το βράδυ είναι τα δώδεκα ευαγγέλια!
Πασχάλης
Μαλτεζάκης

Το Πάσχα φτιάχνουμε τα “λαζαράκια” και πάμε στον επιτάφιο, βλέπουμε τον τάφο του Χριστού, περνάμε από κάτω και μετά πάμε στα σπίτια μας. Το Πάσχα γίνονται διάφορα πανηγύρια όπου αγοράζουμε διάφορα πράγματα, πάμε στην εκκλησία, φιλάμε τις εικόνες, ανάβουμε κερί και κάνουμε προσευχές. Τα πανηγύρια είναι για διασκέδαση και για χαρά. Το Πάσχα κάνουμε τραπέζι με την οικογένειά μας, παίζουμε με τα ξαδέρφια μας διάφορα παιχνίδια και βρίσκουμε τα κρυμμένα σοκολατένια αυγά που έκρυψε ο πασχαλινός λαγός στην αυλή μας ή μες στο σπίτι.
Ραφαέλα
Παπαδογεωργάκη

 

Ήρθε το Πάσχα!!!
Ήρθε το Πάσχα!!!

Όλοι τρέχουν στην εκκλησιά,
τον Χριστούλη τους να δουν,
τους Αγίους ν’ ακουμπήσουν
και να τους προσκυνήσουν.

Μια φωλίτσα ονειρική,
ξεπροβάλει από κει
και είναι μέσα η Παναγιά μας,
που τον γιο της μας πενθεί.

Ηρθε το Πάσχα!!!
Ηρθε το Πάσχα!!!

Άντα Παριωτάκη

Εγώ πάντα περιμένω το Πάσχα για να βάψω τα αυγά κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, μπλε αλλά συνηθίζω να τα βάφω κόκκινα. Θυμήθηκα όταν ήμουν μικρός, νήπιο, όταν βάφαμε τα αυγά, τους βάζαμε ένα περίεργο φύλλο και από πάνω ένα καλσόν για να μη φύγει το φύλλο και μετά τα βάφαμε…
Κώστας Αμαραντίδης
Η Μεγαλοβδομάδα είναι μια ιδιαίτερη βδομάδα για τους νονούς και τις νονές. Όλες αυτές τις μέρες ψάχνουν να βρουν τι δώρο θα κάνουν στα φιλιοτσάκια τους. Το πιο σημαντικό είναι η λαμπάδα. Συνήθως ρωτάνε τα φιλιοτσάκια τους τι λαμπάδα θέλουν και το πρώτο που θα κοιτάξουν είναι το παιχνίδι.
Ευτυχία Κατσαφράκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα