Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρωτοφανείς σε έκταση και όγκο οι χιονοστιβάδες στα Λευκά Ορη

Στα εξήντα πέντε χρόνια που έχω επαφή με τα Λευκά Ορη, αλλά νομίζω και για δεκαετίες ή και εκατονταετίες ακόμη, δεν θα έχει υπάρξει τόσο όγκος χιονιού στα Λευκά μας Ορη ή τόσου πλήθους έκτασης και όγκου χιονοστιβάδων. Πριν μερικά χρόνια χιόνισε αρκετά μέσα στην πόλη μας και μπορεί τώρα να μην έγινε αυτό αλλά στα βουνά μας η κατάσταση είναι πρωτοφανής.
Oι μεγαλύτερες χιονοστιβάδες που έγιναν ως τώρα γνωστές: Στις Γούρνες Αποκορώνου σε υψομ. περ. 1000 μέτρων (από Ραμνή – Καρές) τρεις χιονοστιβάδες, η μεγαλύτερη από ανατολική πλευρά κορυφής Σπαθί προς Αγιο Παύλο πάχους χιονιού γύρω στα τριάντα μέτρα.

3
Στην περιοχή Τραγόκουρτα από Ψυχρό Πηγάδι Κεραμειών σε υψομ. περ. 1.400 μ. και μήκους χιλιομέτρου και ίδιου πάχους. Πραγματικά ωσάν παγετώνας των Αλπεων. Και στην ίδια περιοχή άλλη στον Θυμόλακα σαν παγετώνας και αυτή. Στην τοποθεσία Κακοπέρατο και στα 14 χιλιομ. ορεινού δρόμου από Θέρισο, όμοια τεράστια, που έχει καλύψει και μαλλόν καταστρέψει τον εκεί δασικό οικίσκο και δεξαμενή.

2
Στην κορυφή Κάστρο Ασκύφου Σφακίων. Στο Ψηλάφι Ομαλού. Στις Χώσες Αποκορώνου. Απ’ ό,τι γνωρίζω μέχρις της ώρας δεν έφτασαν ορειβάτες ως τις μέσα κορφές στη Λιβάδα, Πάχνες κ.λπ. όπου η κατάσταση θα είναι ανάλογη.
Στις Γούρνες πέφτουν σχεδόν κάθε χρόνο χιονοστιβάδες αλλά όχι τόσου όγκου. Θα είναι σχεδόν 25 χρόνια που ομάδα Γάλλων έμπειρων χιονοδρόμων διέσχισε τα Λευκά Ορη και στην περιοχή Αμμουτσερά Ανώπολης χιονοστιβάδα που “έκοψαν”, σκότωσε έναν νεαρό αθλητή χιονοδρόμο και τραυμάτισε άλλον.

Η μεταφορά των δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί με ελικόπτερο και την πραγματοποίησαν έμπειρα μέλη του Ορειβατικού Χανίων με πολύωρη τιτάνια προσπάθεια.

Οι φωτογραφίες δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν την πραγματικότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα