Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σαν σήμερα – 15 Ιουνίου

1215: Ο Ιωάννης ο Ακτήμων υπογράφει τη Magna Carta, το μεγάλο χάρτη για τις αγγλικές ελευθερίες, με την οποία παραχωρεί μέρος των εξουσιών του στους ευγενείς. Περιλαμβάνει 63 άρθρα, που θεσπίζουν τους κανόνες της λειτουργίας του αγγλικού πολιτεύματος.

1667: Ο γιατρός του Λουδοβίκου του 14ου, Ζαν Μπατίστ Ντενίς, πραγματοποιεί μετάγγιση αίματος από πρόβατο σ’ ένα 15χρονο αγόρι (350 ml). Το αγόρι μετά από λίγο πεθαίνει και ο γιατρός κατηγορείται για φόνο. Θεωρείται η πρώτη καταγεγραμμένη μετάγγιση αίματος.

1878: Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί, μετά τη συμφωνία με τους Οθωμανούς που την κατείχαν από το 1530.

1954: Ιδρύεται στη Βασιλεία της Ελβετίας η UEFA (Union of European Football Associations), με πρωτοβουλία των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Ιταλίας, Γαλλίας και Βελγίου.

1977: Διεξάγονται στην Ισπανία οι πρώτες ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές τα τελευταία 41 χρόνια, δύο χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα, Φρανσίσκο Φράνκο. Νικήτρια ανακηρύσσεται η Δημοκρατική Ενωση Κέντρου του Αντόλφο Σουάρεθ Γκονζάλες.

1995: Δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6,1 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττουν το Αίγιο, με αποτέλεσμα 31 άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν. Τα μισά σπίτια της πόλης κρίνονται ακατοίκητα. Για πρώτη φορά μετέχει αποτελεσματικά στις προσπάθειες διάσωσης η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής (ΕΜΑΚ).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα