Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στάχτες το πευκοδάσος του Αποκόρωνα – Πολίτες στο νοσοκομείο λόγω καπνών (video)

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου στον Αποκόρωνα που έχει πάρει διαστάσεις. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  από όλη την Κρήτη ενώ επιχειρούν και τα δύο  Πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν στο νησί.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά έχει κάψει δασικές εκτάσεις  και κινείται προς τα ανατολικά παράλληλα με την εθνική προς την πλευρά του κοσμικού κέντρου “Έσπερος” ενώ απειλεί και το χωριό Βρύσες.

Λόγω του καπνού σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο 7 άτομα (6 στο Γ.Ν. Χανίων και ένα άτομο στο Γ.Ν. Ρεθύμνου), μεταξύ των οποίων μία έγκυος γυναίκα και τρία παιδιά και ένας 16χρονος.

Αυτή την στιγμή στον Αποκόρωνα επιχειρούν 25 οχήματα από όλη την Κρήτη με 65 υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ στο έργο κατάσβεσης συνδράμουν και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Παράλληλα, σε διαρκή επικοινωνία βρίσκεται με την διοίκηση της Πυροσβεστικής και τον Δήμαρχο Αποκορώνου ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.

Λόγο για εμπρησμό έκανε μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης. “Πρόκειται για εμπρησμό, αφού ακούστηκαν εκρήξεις σε τέσσερα, πέντε σημεία.” μας είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Τα μέτωπα είναι πολλά. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον Αγιο Φανούριο, πέρασε στις παρυφές του Νίππους, το Καλαμίτσι και εισήλθε στις Βρύσσες, στις αυλές των σπιτιών. Αυτή την ώρα κατευθύνεται μέσα από το ρέμα, στην Γεωργιούπολη».
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου σημείωσε ότι καθυστέρησαν «απελπιστικά» – τουλάχιστον μία ώρα από την στιγμή που δόθηκε το σήμα – να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Οι καιρικές συνθήκες βέβαια, 40 βαθμοί και άνεμοι, ευνοούσαν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, πρόσθεσε.
Είναι έγκλημα αυτό που γίνεται. Κάποιοι να εγκληματούν σε βάρος ανθρώπων και περιουσιών, κατέληξε, υπογραμμίζοντας τον αγώνα που έδιναν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Νωρίτερα,  φλόγες είχαν πλησιάσει στα σπίτια και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κάποια από αυτά έχουν υποστεί ζημιές.  Σε ένα μέρος των Βρυσών έχει ζητηθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική.
Από τον Αγιο Φανούριο μέχρι τις Βρύσες το πευκοδάσος έχει αποτεφρωθεί.
Οδηγοί με τα αυτοκίνητά τους είναι εγκλωβισμένοι στο ύψος των Αγίων Πάντων αφού λόγω της πυρκαγιάς, έχει διακοπει η κυκλοφορία. 
Εντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων των γύρω χωριών, αλλά σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Λιμαντζάκη, προς το παρόν δεν κινδυνεύουν. Καπνοί φτάνουν μέχρι τον Φρε και την Λιτσάρδα, χωριά με αρκετούς τουρίστες οι οποίοι έχουν ανησυχήσει.
Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Λιμαντζάκης, τα αυτοκίνητα που κατευθύνονται προς Ρέθυμνο, θα πρέπει να μετακινούνται μέσω Καλυβών, Βάμου, Καλαμιτσίου και να βγαίνουν Γεωργιούπολη και το αντίστοιχο όσα μετακινούνται από Ρέθυμνο για να βγουν Καλάμι, θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια διαδρομή
Στο μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Αποκορώνου. Ιδιαίτερα, σε επιφυλακή είναι η υπηρεσία ύδρευσης που εδρεύει στον Βάμο για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην υδροδότηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα