Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θεωρία των “παιγνίων” και ο κόμπος του κόμβου των Μουρνιών

Τά ’μαθες συμπολίτη μου τα νέα μας τα μαντάτα; Κόλλησε πάλι ο κόμβος των Μουρνιών! Καθώς, Ο.Α.Κ. και δήμος διαφωνούν για τη σήμανση στη στράτα!

• Ο πολύπαθος κόμβος των Μουρνιών που εκτελείται εντός πόλης μέσω της οδού Ζυμβρακάκηδων και εκτός πόλης στο δρόμο προς Μουρνιές, υποτίθεται ότι είναι ένα έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας για τα Χανιά. Για την πόλη ειδικότερα , καθώς τα Χανιά είναι η μόνη πόλη της Ελλάδας που δεν συνδέεται με το Εθνικό Δίκτυο.
• Τώρα θα πείτε, γιατί μήπως έχουμε εθνικό δίκτυο; Εχουμε Β.Ο.Α.Κ.;
Ο οποίος μάλιστα είναι -λέει- ενταγμένος -τρομάρα μας καθημερινή- στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών;
• Δεν έχουμε αλλά, λέμε τώρα, ας είχαμε τουλάχιστον τον κόμβο που θα αποσυμφορούσε σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό της πόλης.
• Κόλλησε λοιπόν ξανά. Και αυτή τη φορά δεν φταίει ο εργολάβος που από το 2014 είχε ετοιμαστεί να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια καθώς η υπεσχημένη χρηματοδότηση δεν υπήρχε. Δεν φταίνε οι απαλλοτριώσεις, που ούτε κι αυτές έχουν ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμεί δίκη του δήμου Χανίων που θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο αλλά ελπίζουμε(;) σε αίσια έκβασή της.
• Φταίει το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης(Ο.Α.Κ.) και Δήμου Χανίων.
• Βλέπετε, λένε τα ζωάκια της στήλης, είναι και μια “πονηρή” πολιτικά εποχή. Καθώς με την αλλαγή κυβέρνησης αναμένονται και αλλαγές σε μια σειρά οργανισμών. Επίσης αλλαγές έχουν ήδη γίνει και σε δήμους και περιφέρειες.

Ο κόμπος του κόμβου
• Το παράδοξο με τον δικό μας δήμο Χανίων είναι ότι  άλλαξε μεν δήμαρχο αλλά δεν άλλαξε τον βασικότερο αντιδήμαρχο – υπεύθυνο για τα έργα υποδομών της πόλης. Την ώρα που η πόλη βοούσε και το έδειξε και στην κάλπη ότι πάσχει ανιάτως ο τομέας τεχνικών έργων του δήμου Χανίων.
• Ετσι, όταν πρόκειται για συνεχιζόμενα έργα, αυτά τα “πιστώνεται” έμμεσα και άμεσα ο απελθών δήμαρχος ο οποίος και με δικές του δηλώσεις και διά του πρώην και νυν αντιδημάρχου τεχνικών έργων φροντίζει να μας το υπενθυμίζει. Κουβέντα για τον νέο δήμαρχο. (Αλλά για τα πολλά τέτοια παράδοξα που δοξάζουν την προηγούμενη δημοτική αρχή την οποία σφοδρά πολέμησε η νυν προεκλογικά θα γράψουμε σε άλλο σημείωμα).
• Ο ΟΑΚ, λοιπόν, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε επίσημα ότι το έργο του κόμβου των Μουρνιών έχει σταματήσει(ουσιαστικά) με ευθύνη του δήμου Χανίων. Γράφει «Προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες στο εκτός σχεδίου πόλης τμήματος του έργου για το οποίο έχουν συντελεστεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, απαιτείται η έγκριση της σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης και σήμανσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Οπως προκύπτει, η έγκριση δεν μπορεί να δοθεί, δεδομένου ότι η σχετική απόφαση του Δήμου Χανίων που τη συνοδεύει δεν λήφθηκε νομότυπα. Ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. έχει εγκαίρως αποστείλει (από 18-1-2019) προς τον Δήμο Χανίων τα αναγκαία έγγραφα που απαιτούνται για τη λήψη της σχετικής απόφασης».
• Και τι απαντά ο δήμος Χανίων δια του αντιδημάρχου τεχνικών έργων;
Επί λέξει από ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης: «Κατά την άποψή μας πρόκειται για μία ατυχής (σ.σ. ατύχησε η κλίση του σιγμόληκτου) ανακοίνωση του ΟΑΚ και έχει να κάνει το περισσότερο με το πώς αντιλαμβάνεται και πώς ερμηνεύει κάθε υπηρεσία που έχει αρμοδιότητες ή συναρμοδιότητες στην διάρκεια κατασκευής ενός έργου». Και παρακάτω: Μετά από επιμονή του ΟΑΚ πήραμε την απόφαση για να βοηθήσουμε και κατά τον Ιούλιο ήρθε έγγραφο της αποκεντρωμένης, αναφέρει ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο δήμος να πάρει απόφαση αλλά η απόφαση πρέπει να παρθεί από την Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση και στη δεύτερή του παράγραφο αναφέρει ότι ο δήμος θα έπρεπε εκτός από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να το έχει περάσει από την επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων, από την επιτροπή ποιότητας ζωής και από το τοπικό Χανίων. (σ.σ. Τοπική κοινότητα εννοεί). Και σ’ αυτό οι υπηρεσίες του δήμου έχουν αντίρρηση γιατί θεωρούν ότι ένα έργο που είναι υπερτοπικού χαρακτήρα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν υποχρεάται (σ.σ.!) και δεν είναι στις αρμοδιότητες ενός τοπικού συμβουλίου να παίρνει αποφάσεις. Αλλά υπάρχει άλλη νομική οδός για να προχωρήσει το έργο την οποία θα προτείνει ο δήμος στον ΟΑΚ την ερχόμενη εβδομάδα σε προγραμματισμένη συνάντηση».
• Αν και… καθυστερημένο κουτάβι ο Ραν ταν πλαν επισημαίνει:
– Συγνώμη, τι μας τσαμπουνάτε; Οτι κάθε υπηρεσία ερμηνεύει διαφορετικά; Οτι πήρατε μια απόφαση που κατά την αποκεντρωμένη δεν είναι νομότυπη αλλά δεν σπεύσατε επειγόντως από τον Γενάρη να την κάνετε σύννομη περνώντας την από τις απαραίτητες επιτροπές ώστε η αποκεντρωμένη να δώσει το πράσινο φως για την συνέχιση των εργασιών του κόμβου Μουρνιών; Τι μας λέτε; Οτι δεν πήγατε άμεσα αυτοπροσώπως στον ΟΑΚ (ή ο ΟΑΚ σε σας γιατί κι αυτός έχει συνευθύνη) να το συζητήσετε από το Γενάρη να στείλετε τις ρημαδοαποφάσεις στην αποκεντρωμένη για να συνεχίσει το έργο αλλά αφήσατε να χαθούν μέχρι σήμερα 10 μήνες; Και ότι τούτη την εβδομάδα θα πείτε την νομική σας άποψη στον ΟΑΚ; Και γιατί δεν την λέγατε από τον Γενάρη; Και επίσης ο ΟΑΚ γιατί άφησε τόσο χρόνο να περάσει χωρίς να πιέσει το δήμο έστω με ανακοίνωση όπως έπραξε τώρα; Τίνος είναι ο κόμβος των Μουρνιών; Του ΟΑΚ; Του Δήμου Χανίων;
• Δηλαδή ο… κόμπος του κόμβου των Μουρνιών είναι ένα blame game?(ποιος φταίει;). Και ο δήμαρχος Χανίων γιατί δεν παρεμβαίνει να ακούσουμε την άποψή του (και όχι την άποψη του αντιδημάρχου που χειρίστηκε -ατυχώς όπως αποδεικνύεται- το θέμα); Την ώρα μάλιστα που ο χρόνος τρέχει και το έργο έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης το 2019;
• Τι στο καλό. Οι δικές μας υπηρεσίες, οι δικοί μας άνθρωποι δοκιμάζουν τις αντοχές μας, των πολιτών  με την… θεωρία των παιγνίων;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα