Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βάμος – Κήπος των Ηρώων

Στο πάρκο απέναντι από το Γυμνάσιο Βάμου βρίσκεται ο Κήπος των Ηρώων.
Οπως σημειώνει η Ειρήνη Καλαιτζάκη, η οποία μας έστειλε και το φωτογραφικό υλικό, το μνημείο δημιουργήθηκε αρχές της δεκαετίας του ’60 στην εποχή που Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Βάμου ήταν ο Ιωάννης Κλωνάρης.
Ο ίδιος είχε διατελέσει και Τοπικός Έφορος Προσκόπων. Βρίσκεται απέναντι από το κτήριο του σημερινού Γυμνασίου – Λυκείου μέσα στο πευκόφυτο άλσος που ονομάζεται Κήπος των Ηρώων.
Αποτελούνταν από μεγάλες τσιμεντένιες βάσεις όπου πάνω είχαν τοποθετηθεί μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα όλων των Αποκορωνιωτών που πολέμησαν στους απελευθερωτικούς αγώνες εναντίον των Τούρκων. Διασώζεται σε καλή κατάσταση μια μόνο βάση με τα ονόματα και άλλη μια σε άσχημη κατάσταση με αναφορά στην πολιορκία του Βάμου 3-18 Μαΐου 1896. Οι άλλες καταστράφηκαν με τον χρόνο και κάποια τμήματά τους φυλάσσονται στον χώρο του Γυμνασίου καθώς ευαισθητοποιημένοι μαθητές του τα συνέλεξαν και τα διέσωσαν.

 

Την πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας, μάς θυμίζουν τα μνημεία πεσόντων και οι προτομές που συναντάμε σε κάθε περιοχή του Νομού. Αυτά τα μνημεία παρουσιά- ζει η στήλη “Μνημεία του Νομού Χανίων”, με τη βοήθεια του επί σειρά ετών συνεργάτη μας, Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος μας παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα