Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βόλτα στα… κατάλευκα Χανιά (φωτ.)

Θυμάστε τα χιόνια στους τρούλους του τεμένους στο λιμάνι; Τη χιονοσκέπαστη Αγορά, το λευκό πέπλο στους κεντρικούς δρόμους; Τις κατάλευκες γειτονιές και συνοικίες της πόλης, τις παραλίες που έστω και για λίγο άλλαξαν χρώμα; Λίγοι -όπως είναι φυσικό στη νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης ζούμε!- οι χιονιάδες που ζήσαμε αλλά τόσο ξεχωριστοί. Τις καιρικές συνθήκες αυτές που τα Χανιά μεταμορφώθηκαν σε πόλη της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης θυμόμαστε και πάλι μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το ρεπορτάζ των “Χ.Ν.” τις ημέρες εκείνες…

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2002
Η… πρωτοχρονιά του χιονάνθρωπου


Μαζί με το ευρώ (που μπήκε στη ζωή μας εκείνες τις ημέρες) τα Χανιά αισθάνθηκαν πολύ καλά και τους χιονιάδες τον Ιανουάριο του 2002. Το χιόνι κατεβαίνει και στον κάμπο των Χανίων κάτι που δεν δυσαρέστησε κατοίκους στο Βαρύπετρο που έφτιαξαν στη μέση του δρόμου ένα χιονάνθρωπο. Αφθονο το χιονόνερο και μέσα στην πόλη, ενώ με βάση τα ρεπορτάζ της εποχής ο αγιασμός των υδάτων έγινε εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας.
Το χιόνι δεν κρατήθηκε πολύ στο κέντρο της πόλης και στις περιαστικές περιοχές έμεινε όμως για πολλές μέρες στα ημιορεινά και στα ορεινά. Διασώσεις ορειβατών στο Πέτρα Σελί, απομάκρυνση επισκεπτών από τον Ομαλό με ελικόπτερο, μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή, σπασίματα δέντρων, αποκλεισμός χωριών, στα μεγάλα προβλήματα που καταγράφηκαν εκείνες τις ημέρες από τη δημοσιογραφική ομάδα των “Χ.Ν.”. Το επόμενο διάστημα οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες επαναλαμβάνονται το ίδιο σφοδρές στα ορεινά κυρίως του Νομού. Ηταν ένας χειμώνας που αισθανθήκαμε το χιόνι και το κρύο κάτι παραπάνω από… καλά!
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2004
Η πόλη έγινε… Ομαλός!


Και στο παρελθόν έχουμε διαβάσει για φοβερές κακοκαιρίες όπου το χιόνι έπεσε… ακόμα και στο λιμάνι. Εκείνον όμως τον Φεβρουάριο στις 13, ημέρα Παρασκευή το χιόνι όχι μόνο κάλυψε το Ενετικό λιμάνι αλλά έμεινε κιόλας μέχρι και την επόμενη ημέρα! «Παρέες έπαιζαν χιονοπόλεμο στην πλατεία Συντριβανίου» έγραφαν τότε τα “Χ.Ν.”. Οσοι έζησαν τις ημέρες εκείνες θυμούνται ότι δεν χρειάστηκε να ανέβουν στον Ομαλό ή στα Ασκύφου για να δουν το χιόνι αφού οι πολικές συνθήκες είχαν μεταφερθεί στην πόλη.
Το βράδυ της Παρασκευής εκείνης οι δρόμοι μέσα στην πόλη ήταν κυριολεκτικά αδιάβατοι για αυτοκίνητα που δεν είχαν αλυσίδες(!), ενώ όσοι τα είχαν παρκάρει από το πρωί σε εξωτερικό χώρο και πήγαιναν να τα πάρουν λίγες ώρες μετά, δυσκολεύονταν να τα εντοπίσουν κάτω από βουνά χιονιού.
«Σε όλη την πόλη χιόνιζε διαρκώς από τη 1:30 το μεσημέρι μέχρι τις 4, με αποτέλεσμα οι δρόμοι των Χανίων να θυμίζουν… Μόσχα» γράφαμε τότε στο ρεπορτάζ και τα λεγόμενα αποδεικνύονταν από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Η κίνηση και στις παραθαλάσσιες συνοικίες της πόλης όπως η Χαλέπα και η Ν. Χώρα ήταν προβληματική λόγω… χιονιού, ενώ δεν έλειψαν και τα πολλά τροχαία ατυχήματα (ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές) αφού οι περισσότεροι οδηγοί δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2017

Συνθήκες… Αλπικές


Πέρασαν δύο χρόνια από τότε και πόσοι από όσους έζησαν εκείνο το πρωινό της Κυριακής 7 Ιανουαρίου ξέχασαν τη σφοδρή χιονόπτωση! Χρυσή Ακτή, Νέα Χώρα, παραλία Πλατανιά, Ακρωτήρι αλλά και η πόλη και οι γειτονιές έγιναν κατάλευκες για λίγη ώρα καθώς το χιόνι δεν κράτησε πολύ. Ακολούθησε ισχυρή βροχόπτωση που περιόρισε την παρουσία του χιονιού ωστόσο αυτό δεν προβλημάτισε τους Χανιώτες και τους επισκέπτες που έσπευσαν να το απολαύσουν στις αυλές και στους δρόμους μπροστά στα σπίτια τους!
Για άλλη μια φορά τα πάρκα, οι πλατείες και το λιμάνι, δέχθηκαν μικρούς και μεγάλους για να παίξουν με το χιόνι, ενώ το αλπικό τοπίο στο παραλιακό μέτωπο έδωσε την ευκαιρία στους φίλους της φωτογραφίας να τραβήξουν μοναδικά στιγμιότυπα.
Οσο για τα υπόλοιπα… τα σχολεία έμειναν κλειστά την επόμενη ημέρα, γειτονιές έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω ζημιών, ενώ η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει για την μεταφορά μια εγκύου γυναίκας από τη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, χρειάσθηκε να αναβληθούν πτήσεις από το αεροδρόμιο Χανίων αλλά και παράλληλα είχαμε αρκετά τροχαία ατυχήματα ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα