Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ζωή σε… συνθήκες κορωνοϊού και στα Χανιά

Σε… συνθήκες κορωνοϊού κυλά η ζωή στα Χανιά, καθώς συνεχίζονται τα μέτρα αποτροπής της φονικής πανδημίας. Οι δρόμοι της πόλης παραμένουν άδειοι ενώ οικονομική δραστηριότητα καταγράφεται ουσιαστικά μονάχα στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ.

Χθες ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα, «σε θετική κατεύθυνση αλλά πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο» σχολιάζουν για τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων περιμένουν την εξειδίκευση των μέτρων ζητώντας τη διεύρυνσή τους χρονικά αλλά και ποσοτικά ώστε να περιλαμβάνουν και άλλες κατηγορίες.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης επισήμανε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για το σύνολο των εργαζομένων ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν. «Θα πιέσουμε την κυβέρνηση τα μέτρα που θα πάρει να πιάσουν και άλλες ομάδες εργαζομένων και να είναι ενισχυμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Μανωλικάκη είναι πολλές οι καταγγελίες για αντεργατικές πρακτικές από μεριάς εργοδοτών, ενώ την ίδια ώρα η Επιθεώρηση Εργασίας έχει “κατεβάσει ρολά”.
«Τα μέτρα είναι πολύ θετικά, αλλά ζητάμε και άλλα μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα βιοπορισμού για πολύ κόσμο» τόνισε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Ν. Χανίων κ. Μανώλης Μπαμιάκης. Ο κ. Μπαμιάκης υπογράμμισε πως όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα πολλές κατηγορίες εργαζομένων φαίνονταν να μένουν εκτός, κάτι που άλλαξε με τις παρεμβάσεις των ομοσπονδιών στους Υπουργούς.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα του επισιτισμού ο οποίος επλήγη πρώτος ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου κ. Σήφης Αποστολάκης τόνισε πως οι εργαζόμενοι και στο συγκεκριμένο κλάδο βιώνουν πολύ δύσκολες ώρες. «To κράτος με το κλείσιμο του “Εργάνη” έχει λύσει τα χέρια των εργοδοτών και ακούσαμε τον κ. Βρούτση να λέει ότι θέλει από τους εργαζόμενους ανοχή. Δηλαδή πάλι εμείς θα πληρώσουμε το μάρμαρο, εμείς θα σηκώσουμε το βάρος ;», διερωτάται.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Την ίδια ώρα, αιτήματα πραγματικής στήριξης των εργαζομένων χθες στα Χανιά, από μέλη αριστερών συλλογικοτήτων.
Να “παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις”, “μέτρα πραγματικής στήριξης των εργαζομένων”, “μέτρα ασφαλείας και κανονικό ωράριο εργασίας για όσους εργάζονται στις επιχειρήσεις που είναι ανοικτές”, διεκδίκησαν μέλη συλλογικότητων στα Χανιά που πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες σε διάφορα σημεία.
Φορώντας μάσκες, με αποστάσεις ο ένας από τον άλλο μέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ (οργανώσεις που μετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) άνοιξαν πανό στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Χανίων ζητώντας να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις εργαζομένων. Στη συνέχεια διαμαρτυρία έγινε σε super market της αλυσίδας Σκλαβενίτης.
Εν τω μεταξύ, ανεπαρκή κρίνει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης, καταθέτοντας αναλυτικές προτάσεις στην κυβέρνηση.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ν’ ακολουθούν τις υποδείξεων τον γιατρών μένοντας σπίτι, καλεί του συνταξιούχους η ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ Χανίων, σημειώνοντας όμως ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διότι ένα μεγάλο μέρος της σύνταξης μας πήγε στην ενίσχυση της υγειονομικής μας περίθαλψης όπως οι κρατήσεις του 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που όχι μόνο δεν την βελτίωσαν αλλά σήμερα παρακολουθούμε την κατάρευση της».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα