Νέα έρευνα υπέδειξε ότι η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προέρχεται από τα έντερα.

Αν και οι ειδικοί ονομάζουν τα ευρήματα προκαταρκτικά, Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε στελεχιαία βαγοτομή ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση σε σχέση με άλλους που δεν έκαναν εγχείρηση. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η νόσος ενδεχομένως αρχίζει στο έντερο και εξαπλώνεται στον εγκέφαλο μέσω του  πνευμονογαστρικού νεύρου, που βοηθά στον έλεγχο διαδικασιών όπως ο καρδιακός παλμός και η πέψη.

Η  Dr. Karin Wirdefeldt, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με άλλες έρευνες στον τομέα  και οι ενδείξεις είναι σπάνιες. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Οι ερευνητές συνέκριναν 9.430 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε βαγοτομή με περισσότερους από 377.000 του γενικού πληθυσμού, σε περίοδο 40 ετών.

Σε όσους υποβλήθηκαν σε υπερεκλεκτική βαγοτομή, η διαφορά στα ποσοστά της νόσου Πάρκινσον  δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Αυτό άλλαξε σε όσους υποβλήθηκαν σε στελεχιαία βαγοτομή.

Οι 19 άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε στελεχιαία βαγοτομή τουλάχιστον 5 χρόνια πριν, ήταν 40% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με όσους δεν υποβλήθηκαν σε εγχείρηση και παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια.

Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για άλλους παράγοντες, όπως διαβήτη, αρθρίτιδα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Φάνηκε σχέση αλλά όχι αιτιατή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

 

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;