Εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει αν συσσωρεύονται πλάκες βήτα αμυλειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο-σημάδι ότι ενδεχομένως μπορεί να εμφανίσει κάποιος νόσο του Alzheimer.

Ερευνητική ομάδα ανέπτυξε απλή εξέταση αίματος που μπορεί ενδεχομένως να καταστήσει πιθανή την εξέταση για τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, κατά το τσεκ απ ρουτίνας.

Ο Randall Bateman, του Washington University στο St Louis, που αναφέρθηκε στο τεστ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Alzheimer Αssociation στο Λονδίνο, δήλωσε ότι αυτού του είδους η εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλές χιλιάδες ασθενών ώστε να εντοπιστούν όσοι έχουν κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και να αρχίσουν θεραπείες πριν την απώλεια μνήμης και τη βλάβη στον εγκέφαλο.

Ο Bateman δήλωσε ότι η εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο με αυτόν των ετήσιων τσεκ απ για τη χοληστερόλη.

Το τεστ μετρά τις σχετικές ποσότητες μεταξύ διαφόρων μορφών βήτα αμυλοειδούς, σημάδι για τον αν είναι πιθανό να συσσωρεύονται πλάκες στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν το τεστ συγκρίνοντας ποσοστά ειδών βήτα αμυλοειδούς στο αίμα 41 ανθρώπων, με PET scans, δείχνοντας τι ποσότητες αμυλεοιδούς είχαν συσσωρευτεί στον εγκέφαλο.

Θεωρητικά, η εξέταση αίματος θα μπορούσε να καθησυχάσει ανθρώπους ότι δεν έχουν κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης και εντοπίζοντας άλλους που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από περαιτέρω εξετάσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι πλάκες αμυλοειδούς αρχίζουν να εμφανίζονται 15-20 χρόνια πριν τα συμπτώματα της νόσου γίνουν εμφανή, και το να φανεί κάποιος θετικός δεν θα σημαίνει ότι πρόκειται σίγουρα να εμφανίσει την πάθηση.

Πηγές:
Συνέδριο Alzheimer Αssociation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις