Το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σκοτώνουν σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η έρευνα υπολόγισε ότι 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2015 από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ το άσθμα προκάλεσε ακόμα 400.000 θανάτους.

Ενώ το άσθμα είναι πιο συχνό, η ΧΑΠ είναι πολύ πιο θανατηφόρος. Αν και οι δυο νόσοι μπορούν να αντιμετωπιστούν, πολλοί άνθρωποι παραμένουν αδιάγνωστοι ή υποδιαγνωσμένοι.

Επιπλέον, σε πολλές χώρες η αγωγή μπορεί ενδεχομένως να βρίσκεται σε ανεπαρκή επίπεδα.

Ο ερευνητής Theo Vos, καθηγητής στο University of Washington, του Seattle, δήλωσε ότι αν και μεγάλο μέρος τους είτε μπορεί να προληφθεί είτε να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις, αυτές οι νόσοι έχουν λάβει λιγότερη προσοχή από άλλες μη μεταδοτικές νόσους, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο καρκίνος ή ο διαβήτης.

Tο κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι κύριες αιτίες ΧΑΠ, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Τα αίτια του άσθματος είναι λιγότερο σαφή, αλλά εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν αλλεργιογόνα και κάπνισμα.

Ο Vos και η ομάδα του δήλωσαν ότι, γενικά οι νόσοι έχουν γίνει λιγότερο συχνές και λιγότερο μοιραίες από το 1990, σύμφωνα με τα ποσοστά. Ωστόσο, οι απόλυτοι αριθμοί των περιστατικών παγκοσμίως έχουν αυξηθεί, επειδή υπάρχουν περισσότεροι και γηραιότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ΧΑΠ χτυπά περισσότερο τις εξής χώρες: Ινδία, Νεπάλ, Λεσότο και Παπούα Νέα γουινέα. Το άσθμα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο βάρος για το Αφγανιστάν, τη δημοκρατία κεντρικής Αφρικής, τα Φίτζι, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Λεσότο και τη Σουαζιλάνδη.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine.

Πηγές:
The Lancet Respiratory Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024