Επιστήμονες ανέπτυξαν καινοτόμο καταγραφέα παρόμοιο με τον καταγραφέα δεδομένων πτήσης στο αεροπλάνο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρά αντικειμενικά την ικανότητα των χειρουργών σε ρομποτική εγχείρηση προστάτη.

Ο καταγραφές dVLogger αναπτύχθηκε από την Intuitive Surgical, με βάση στις ΗΠΑ, και είναι παρόμοιος με το μαύρο κουτί στις πτήσεις. Θα μπορούσε να αξιολογήσει την ικανότητα του χειρουργού στην πραγματοποίηση μιας εγχείρησης.

Ο dVLogger καταγράφει τις κινήσεις του χειρουργού ‘’αιχμαλωτίζοντας’’ το πού βρίσκονται τα εργαλεία και το πώς τα κινεί ο χειρουργός, δήλωσε ο ερευνητής Andrew Hung, του University of Southern California. 

Για να μετρηθεί η ικανότητα του καταγραφέα αναλύθηκαν 4 βασικά βήματα εγχείρησης προστάτη. Καταγράφηκαν στοιχεία από 100 διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν από καινούργιους και έμπειρους χειρουργούς.

Τα αποτελέσματα, που θα δημοσιευτούν στο The Journal of Urology, έδειξαν ότι εξαιρετικοί χειρουργοί θα μπορούσαν να εντοπιστούν μετρώντας το χρόνο ως την ολοκλήρωση των σταδίων της εγχείρησης, την απόσταση των εργαλείων και το ταξίδι της κάμερας καθώς και τη συχνότητα των κινήσεων της.

Ο Hung δήλωσε ότι τώρα έχουμε μια ευκαιρία να βάλουμε στο μικροσκόπιο την επιδεξιότητα του χειρουργού και να διαπιστώσουμε το ρόλο που παίζει στο αποτέλεσμα του ασθενή.

Σημείωσε ότι η δημιουργία βιώσιμης αντικειμενικής μεθόδου αξιολόγησης της ικανότητας του χειρουργού είναι τρόπος να βοηθηθεί η εξασφάλιση της ασφάλειας του ασθενή.

Πηγές:
keckmedicine.org.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας