Αγωγή κατά της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) υπέβαλε η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί  200.000 ευρώ, θεωρώντας υβριστική την παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ για χορήγηση πτυχίων από 18 Ιδιωτικά Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια.

Τα εν λόγω σχολεία, λειτουργούσαν υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, αλλά έρευνα που έγινε το 2005 κατέδειξε περιπτώσεις παρατυπιών στη διαδικασία έκδοσης απολυτηρίων.

Οι παρατυπίες αφορούσαν τα έτη από 2004 έως και 2008, αλλά το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ πίεσε να ακυρωθούν όλα τα πτυχία που εκδόθηκαν, παρότι που δεν αποδείχθηκε πως είχαν χορηγηθεί παράτυπα στο σύνολό τους.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πτυχίων, που κατείχαν οι απόφοιτοι των εν λόγω σχολών δεν είχαν ποτέ ανακληθεί», επισημαίνεται στην αγωγή της ΠΟΕΔΗΝ.

Σημειώνεται πως οι απόφοιτοι των σχολών αυτών έχουν προσληφθεί σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και νοσοκομεία.

Το 2007, υπήρξε διάταξη με την οποία έπαψαν να ισχύουν τα πτυχία των επίμαχων ετών, εκτός εάν οι απόφοιτοι έδιναν ειδικές εξετάσεις.

Το 2016, ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση γενίκευσε τη διάταξη, υποχρεώνοντας το σύνολο των αποφοίτων να δώσουν εξετάσεις και να πιστοποιήσουν την επάρκειά τους.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επιρρίπτει την ευθύνη στην ΟΙΕΛΕ για τη δυσμενή αυτή διάταξη, η οποία – όπως αναφέρει – αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Ελέγχθηκαν

Η γνησιότητα των πτυχίων – σημειώνει – έχει ελεγχθεί από τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων, τα οποία τα διαβίβασαν στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας επιστολές επιβεβαίωσης της γνησιότητάς τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως με τη διαδικασία που επιβάλλεται, καλούνται άριστοι και πεπειραμένοι επαγγελματίες Υγείας να δώσουν εκ νέου εξετάσεις, χρόνια έως και δεκαετίες μετά την κτήση των απολυτηρίων.

Κάνει λόγο για πρόκληση αναστάτωσης στα νοσοκομεία, καθώς πρόκειται να απολυθούν 5.000 άνθρωποι που υπηρετούν σήμερα σε αυτά.

Στοιχεία

Την οργή της Ομοσπονδίας προκάλεσε η πρόσφατη δημοσίευση ανοικτής επιστολής από την ΟΙΕΛΕ, με την οποία αμφισβητούνται τα στοιχεία και αφήνονται αιχμές για τα επιχειρήματα της ΠΟΕΔΗΝ.

Το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ εκτιμά πως ο αριθμός των παράνομων τίτλων είναι περίπου 2.450, εκ των οποίων οι μισοί κάτοχοι έχουν διοριστεί στο Δημόσιο και ακόμη λιγότεροι στις υπηρεσίες Υγείας.

Η ΟΙΕΛΕ σημειώνει πως πρόκειται για από απόπειρα φθηνού εντυπωσιασμού από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ.

Μόχθησαν 

Τονίζει πως με τα πτυχία αυτά μοριοδοτήθηκαν με το ανώτατο όριο στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (1.000 μόρια) και διορίστηκαν στο Δημόσιο, «…καταλαμβάνοντας τη θέση χιλιάδων παιδιών που μόχθησαν για το πτυχίο τους, παιδιών που προέρχονται από οικογένειες φτωχών, μη προνομιούχων, ανέργων»…

Από την πλευρά του, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως οι εναγόμενοι προβαίνουν σε  υβριστικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Η αγωγή αναμένεται να εκδικαστεί  στις 16 Νοεμβρίου.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]