Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη βόρεια Ελλάδα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει καταγράψει την αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για εννέα παιδιά Ρομά που έχουν νοσηλευτεί σε ένα δεκαήμερο στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Τα παιδιά εμφάνισαν επιπλοκές της ιλαράς. Τα πέντε προέρχονται από τοπικό καταυλισμό, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της νόσου, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη είναι μηδενική.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει συνολικά τέσσερις θανάτους και 2.916 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, με τα 97 να έχουν εμφανιστεί την τελευταία εβδομάδα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, στη χώρα μας νοσούν καθημερινά περίπου 14 άνθρωποι.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών.

Οι περισσότεροι δεν έχουν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως – μέχρι τώρα – έχουν νοσήσει από ιλαρά 200 εργαζόμενοι νοσοκομείων, εκ των οποίων οι 20 με σοβαρά συμπτώματα.

Παρότι οι εργαζόμενοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου προσβολής από τη νόσο, δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας αποφυγής μετάδοσης της νόσου.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων στο προσωπικό.

Πληρώνουν

Δεν διαθέτουν εμβόλια για τον εμβολιασμό του προσωπικού, ενώ για να γίνει έλεγχος αντισωμάτων, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα ιδιωτικά εργαστήρια πληρώνοντας από την τσέπη τους 30 έως 50 ευρώ!

Οι ειδικοί συνιστούν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;