Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κιλκίς, η Γουμένισσα και η Ευρωπός

Κιλκίς, η Γουμένισσα και η Ευρωπός

Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πάικου, η Γουμένισσα είναι μια γραφική κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με στοιχεία μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Kοντά στη σύγχρονη κωμόπολη του Ευρωπού, νοτιοανατολικά της Γουμένισσας, βρίσκεται η αρχαία Ευρωπός.

Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πάικου, η Γουμένισσα είναι μια γραφική κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με στοιχεία μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Η ιστορική έδρα του Δήμου Παιονίας (η Παιονία ήταν χώρα της Μακεδονίας περί τον Αξιό, την οποία κατοικούσαν οι Παίονες, αρχαιότατος λαός ελληνοθρακικής πιθανώς εθνότητας) εμφανίστηκε πρώτη φορά ως οικιστικό σύνολο το 15ο αιώνα, μετά τη συνένωση τεσσάρων μικρών οικισμών της περιοχής.

Οι κάτοικοι της Γουμένισσας, με δυναμική παρουσία στην Επανάσταση του 1821 και το Μακεδονικό Αγώνα, έχουν μακρά παράδοση στη σηροτροφία, τη μουσική (φημισμένα είναι τα «Χάλκινα της Γουμένισσας»), την αμπελουργία και την παραγωγή ποιοτικού κρασιού και τσίπουρου.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Γουμένισσας τραβούν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1862-1864) και, κυρίως, η μονή της Παναγίας, άλλοτε μετόχι της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, που αποτέλεσε θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής επί Τουρκοκρατίας. Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει τον παλαιό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (σημαντικό λατρευτικό κέντρο, με την εικόνα της Παναγίας Γουμένισσας και περίτεχνο τέμπλο), το παρεκκλήσι της Αγίας Ζώνης, αρχονταρίκι και καταλύματα της αδελφότητας.

Το πανηγύρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

Στην ευρύτερη περιοχή της Γουμένισσας, σε πλαγιές του Πάικου, βρίσκονται το μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, μετόχι της μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, πάνω από το χωριό Πεντάλοφο, και το μοναστήρι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, κοντά στο χωριό Γρίβα.

Η μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Εξάλλου, κοντά στη σύγχρονη κωμόπολη του Ευρωπού, νοτιοανατολικά της Γουμένισσας, βρίσκεται η αρχαία Ευρωπός, μια από τις πλέον αναπτυγμένες πόλεις της Βοττιαίας, που προσαρτήθηκε στο κράτος των Aργεαδών Mακεδόνων στα τέλη του 6ου αιώνα π.X.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ευρωπού

Eπιγραφές μαρτυρούν την ύπαρξη ιερού της Άρτεμης, ενώ από τις πηγές γνωρίζουμε ότι η πόλη είχε τον 5ο αιώνα π.X. ισχυρό τείχος.

Εύρημα από την αρχαία Ευρωπό

Το εντυπωσιακότερο από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της αρχαίας πόλης (επιτύμβιες στήλες, επιγραφές, νομίσματα κ.ά.) είναι ο γνωστός αρχαϊκός κούρος (άγαλμα νέου του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ., έργο κυκλαδικού εργαστηρίου), που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Κιλκίς.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος

in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024