Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε τραγική κατάσταση οι υγειονομικές δομές στις τουριστικές περιοχές

Σε τραγική κατάσταση οι υγειονομικές δομές στις τουριστικές περιοχές

Παρωχημένης τεχνολογίας ιατρικός εξοπλισμός, απουσία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, υποτυπώδης παρουσία του ΕΚΑΒ και νησιά χωρίς ούτε μια κλίνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, συνθέτουν το σκηνικό που αποτυπώνεται στην έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ

Ως «τραγική» περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας.

Παρωχημένης τεχνολογίας ιατρικός εξοπλισμός, απουσία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, υποτυπώδης παρουσία του ΕΚΑΒ και νησιά χωρίς ούτε μια κλίνη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, συνθέτουν το σκηνικό που αποτυπώνεται στην έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα τα στοιχεία, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αδυνατούν να παράσχουν τη στοιχειώδη υγειονομική φροντίδα τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους τουρίστες με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.

«Στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα Ιδιωτικά διαγνωστικά Κέντρα. Τα ακτινολογικά μηχανήματα σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι χαλασμένα, δεν διαθέτουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε ακτινογραφία», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει ότι «ανύπαρκτη είναι και η φύλαξη στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές βίαιες επιθέσεις και τραυματισμένους γιατρούς, νοσηλευτές από άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Καινούργια ιατρικά μηχανήματα πανάκριβα σκουριάζουν στα Κέντρα Υγείας παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Η καθαριότητα των Κέντρων Υγείας ανύπαρκτη λόγω έλλειψης μπάτζετ για να συναφθούν συμβάσεις εργασίας. Καθαρίζουν οι νοσηλευτές και οι γιατροί όσο μπορούν. Ο ιματισμός πλένεται σε πλυντήρια που αγόρασαν με έρανο ή έφεραν από το σπίτι τους οι εργαζόμενοι (π.χ. Θεσπρωτικό)». 

Ενδεικτικά, στη Ναύπακτο το Ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες, λόγω μη αποκατάστασης της βλάβης στο ακτινολογικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών. Το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργούσε με δύο παρασκευάστριες που είχαν οργανική θέση στο Κέντρο Υγείας οι οποίες όμως έχουν αποχωρήσει. Η μία συνταξιοδοτήθηκε εδώ και 7 χρόνια περίπου και η άλλη παραιτήθηκε, οπότε τώρα λειτουργεί με μία μόνο παρασκευάστρια αποσπασμένη από Νοσοκομείο της Πάτρας με συνέπεια τις ημέρες που λαμβάνει άδεια, το τμήμα να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.

Στο Αιγαίο, στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει καρδιολόγος και ορθοπεδικός, στη Πάρο επίσης δεν υπάρχει καρδιολόγος εδώ και έξι μήνες, αλλά ούτε και μικροβιολόγος και παρασκευαστής εδώ και δύο χρόνια. Στη Μήλο, ένας μόνο γενικός γιατρός καλύπτει τις εφημερίες, στην Ίο το Κέντρο Υγείας έχει ένα άτομο πλήρωμα ασθενοφόρου, ένα γενικό γιατρό και τρία άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά δεν υπάρχει ακτινολόγος και μικροβιολόγος. Στη Σίφνο δεν υπάρχει παιδίατρος ενώ στο νησί κατοικούν 500 παιδιά, η νοσηλεύτρια εκτελεί και χρέη γραμματέως και τους καλοκαιρινούς μήνες οι δύο γιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των μονίμων κατοίκων και των τουριστών.

Στη Σαντορίνη υπηρετούσαν τρεις χειρουργοί εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν, τρεις γυναικολόγοι εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν και κανένας νεφρολόγος, ενώ ο μοναδικός Οφθαλμίατρος παραιτήθηκε στις 18/10/2016. Υπηρετεί ένας Παιδίατρος και σε βασικές ειδικότητες δύο γιατροί. Στη Μύκονο, παρά τα καθημερινά τροχαία ατυχήματα του καλοκαιρινούς μήνες δεν υπάρχει γενικός χειρουργός, ενώ στη Σάμο οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο όταν χρειαστούν γαστροσκόπηση, μεταφέρονται με το ασθενοφόρο του νοσοκομείου σε ιδιωτικά κέντρα που κανένα δεν έχει σύμβαση με ΕΟΠΥΥ. Ακόμα δεν υπάρχει ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος και παιδίατρος, ενώ το ένα ασθενοφόρο δε μπορεί να καλύψει όλες τις βάρδιες.

Στη Ρόδο μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει Μονάδα Νεογνών με αποτέλεσμα συνεχείς αεροδιακομιδές σε Ηράκλειο και Αθήνα. Στην Κέρκυρα υπάρχουν λόγω υποχρηματοδότησης ελλείψεις σε αντιδραστήρια (βασικές εξετάσεις), χρηστικά υλικά και συντηρήσεις ιατρο-τεχνολογικού-μηχανολογικού εξοπλισμού. Δύο ασθενοφόρα καλούντα καθημερινά να καλύψουν τις ανάγκες όλου του νησιού. Στην Κεφαλλονιά, το νοσοκομείο στο Ληξούρι έχει μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας μέσω της έλλειψης προσωπικού, ενώ το νοσοκομείο στο Αργοστόλι δεν έχει Αιματολόγο, Γαστρεντερολόγο, ΩΡΛ, ούτε Ψυχίατρο.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης ότι λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων, τα ασθενοφόρα αναγκάζονται και οδηγούν οι γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό ή διοικητικό προσωπικό.

«Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στα οποία υπάρχουν τομείς του ΕΚΑΒ δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα (11 διασώστες) στελέχωσης ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση», σημειώνεται στην έρευνα των εργαζομένων και υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο λήγουν οι συμβάσεις 26 διασωστών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ στα νησιά.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ την κατάσταση επιτείνει και η παρουσία των χιλιάδων προσφύγων που λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης τους στις δομές φιλοξενίας επισκέπτονται συχνότερα τις υγειονομικές δομές. Ωστόσο, η συνεννόηση δεν είναι εύκολη καθώς δεν υπάρχουν πάντα διερμηνείς, αν και η παρουσία τους επιβάλλεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτει την πρόσληψή τους με κοινοτικά κονδύλια.

Ανύπαρκτες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νησιά

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει επίσης ότι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νησιά είναι ανύπαρκτες.  Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα και το καλοκαίρι τα επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι και τη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά μεταφέρονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην ηπειρωτική Ελλάδα για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Στα νησιά των  Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ, ενώ στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου έξι κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με τέσσερις κλίνες, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής η ΜΕΘ είναι πλήρως εξοπλισμένη αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Η Ήπειρος με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ και η Κρήτη με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024