«Κεφαλονιά – Νησί για όλους»: Το πνεύμα του «Κλεισθένη»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 12:10

«Κεφαλονιά – Νησί για όλους»: Το πνεύμα του «Κλεισθένη»

Ο Νέος Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναφέρεται εν συντομία ως «Κλεισθένης Ι», επιφέρει πραγματικά σημαντικές αλλαγές σε όλα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα. Εκτός από την απλή αναλογική που είναι το πιο σημαντικό νέο στοιχείο του Νόμου, είναι χρήσιμο να αναφερθούμε και στο πνεύμα του νομοθέτη που έφτιαξε το Νόμο, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Το πνεύμα του Νόμου λοιπόν είναι η κατεύθυνση που είχε στο νου του ο νομοθέτης και οι αλλαγές που ήθελε πραγματικά να επιφέρει στην κοινωνία με την εφαρμογή του. Το πνεύμα αυτό για τον «Κλεισθένη», κατά τη γνώμη μας, ήταν να δώσει περισσότερη δύναμη στην ψήφο του λαού, να «αναγκάσει» τις παρατάξεις επιτέλους να συνεννοηθούν για το καλό του τόπου τους και να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που ζουν στα χωριά (τοπικές κοινότητες) να ασχοληθούν με τον τόπο τους αποκλειστικά. Χωρίς να απαιτείται να ενταχθούν σε κάποιο κεντρικό ψηφοδέλτιο.

Ο Κλεισθένης είναι σίγουρο ότι δεν έχει ακόμη γίνει κατανοητός ως Νόμος από όλους τους πολίτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει επιφέρει δομικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον τρόπο εκλογής των αιρετών. Σιγά σιγά όμως το πνεύμα του Νόμου αρχίζει να γίνεται κατανοητό και να έχει αποτελέσματα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι εμφανίζονται στην Κεφαλονιά ανεξάρτητοι συνδυασμοί, χωρίς εξάρτηση δηλαδή από κάποιον κεντρικό Δημοτικό συνδυασμό, για τα συμβούλια κοινοτήτων (τοπικά συμβούλια). Ήδη έχουν πέσει στην αντίληψή μας τρεις ανακοινώσεις συνδυασμών που εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στις εκλογές για συμβούλια κοινοτήτων ως ανεξάρτητοι συνδυασμοί . «Ληξούρι - Αναγέννηση» για την κοινότητα Ληξουρίου, «Ενωτικός Ανεξάρτητος Συνδυασμός» για την κοινότητα Βαλεριάνου και ο «Φάρος», για την κοινότητα Αργοστολίου. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τους οποίους εμείς δεν γνωρίζουμε ακόμη.

Η Δημοτική Κίνηση για το Δήμο Αργοστολίου «Κεφαλονιά, νησί για όλους» είχε εδώ και μήνες μιλήσει για την αναγκαιότητα ανεξαρτητοποίησης των ψηφοδελτίων των τοπικών κοινοτήτων από τα κεντρικά ψηφοδέλτια για τους Δήμους. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με το πνεύμα του νέου Νόμου.

Ως Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά – Νησί για όλους», χαιρετίζουμε τη δημιουργία ανεξάρτητων συνδυασμών για τα συμβούλια κοινοτήτων. Ανεξάρτητα εάν συμφωνούμε ή όχι με τα προγράμματα αυτών των συνδυασμών (έχει πέσει στην αντίληψή μας μόνο το πρόγραμμα του ανεξάρτητου συνδυασμού Φάρος για το συμβούλιο κοινότητας Αργοστολίου που είναι πολύ αξιόλογο) θεωρούμε ότι είναι δείγμα υγείας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτρέπεται σε ανθρώπους που ζουν στην περιφέρεια του Δήμου να ασχοληθούν πραγματικά με τον τόπο τους, χωρίς καμία δέσμευση από κάποιον κεντρικό συνδυασμό. Είναι η μόνη λύση για να έχουμε στο μέλλον πραγματικά ανεξάρτητες και διεκδικητικές τοπικές κοινότητες. Οι εποχές αλλάζουν, οι Νόμοι αλλάζουν και μια νέα εποχή φαίνεται ότι θα ανατείλει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όσοι παραμείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν έχοντας κατά νου τον «Καλλικράτη» στην εποχή του «Κλεισθένη» απλά θα ξεπερασθούν από τις εξελίξεις. Αυτό φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει.

Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά – Νησί για όλους»

www.nisigiaolous.gr

www.facebook.com/nisigiaolous




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ