Ρόδη Κράτσα: «Στόχος η επιτυχής απορρόφηση του υπάρχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ και ο προγραμματισμός για το επόμενο» (video)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 09:18

Ρόδη Κράτσα: «Στόχος η επιτυχής απορρόφηση του υπάρχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ και ο προγραμματισμός για το επόμενο» (video)

Συνέντευξη Τύπου απο την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα, αναφορικά με την υλοποίηση και τον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ.

Το παρών στην συνέντευξη Τύπου έδωσαν και μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής, καθώς και ο Διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής, Κώστας Ασπιώτης.

Η κα Κράτσα τόνισε πως: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να δείξουμε ετοιμότητα τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ποσότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το ευχάριστο είναι πώς και οι τρεις νέοι Δήμοι της Κεφαλονιάς, αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το θέμα του ΕΣΠΑ».

Ο κ. Κουρής όταν πήρε τον λόγο τόνισε πως η σημερινή συνάντηση με τους φορείς της Κεφαλονιάς ήταν μία πρωτοβουλία που πήρε η κα Κράτσα και είχε να γίνει 9 χρόνια στην Κεφαλονιά! Όπως τόνισε και αναφορικά με τον προγραμματισμό για το ΕΣΠΑ 2021-2027, «ο Υπουργός είχε δώσει εντολή από πέρσι τον Οκτώβριο και εν συνεχεία τον Μάρτιο να κατατεθούν προτάσεις, ωστόσο δεν έγινε τίποτε. Εμείς τώρα ζητάμε παράταση για να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας».

Όπως τονίστηκε από την κα Κράτσα: «Πρέπει να γίνει η απορρόφηση κονδυλίων του υπάρχοντος προγράμματος και εν συνεχεία θα κοιτάξουμε το επόμενο. Στον πρωτογενή τομέα δυστυχώς δεν έχει κινηθεί καμία απολύτως διαδικασία. Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις και να ανοίξουμε νέους δρόμους».

Ο κ. Ασπιώτης τόνισε πως: «Η στόχευση είναι η επιτυχής απορρόφηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, ώστε να μην χαθούν χρήματα που είναι χρήσιμα για την περιφέρειά μας» και συνέχισε λέγοντας πως: «Σήμερα έγινε μία γόνιμη και αποτελεσματική συζήτηση με τους φορείς και η αποτελεσματικότητα αυτής της συζήτησης θα φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η απορρόφηση αυτή την στιγμή είναι γύρω στο 30%. Το πρόβλημα έχει να κάνει στις δυσκολίες εκπόνησης μελετών, λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στους φορείς υλοποίησης. Πρέπει οι ρυθμοί υλοποίησης να επιταχυνθούν έως το τέλος του 2023, ώστε να μην χάσουμε αυτούς τους πόρους».

Ο κ. Τραυλός από την πλευρά του είπε κάτι πολύ σημαντικό ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα προσπαθήσουν να εντάξουν τους Βιολογικούς της Λειβαθούς και του Φισκάρδου, ενώ επεσήμανε πως Νο 1 προτεραιότητα είναι η ανακύκλωση και το εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών στην Κεφαλονιά. «Δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζουμε, αλλά να βλέπουμε τα πράγματα λίγο πιο μπροστά.
Αναφορικά με ερώτηση για τον Μυκηναϊκό Τάφο των Τζαννάτων ο κ. Ασπιώτης τόνισε ότι ως Διαχειριστική Αρχή ως στιγμής δεν έχει λάβει κανένα αίτημα, ενώ η κα Κράτσα τόνισε πως θα θέσει το θέμα στην Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη που θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες στην Κέρκυρα. 

 Γιώργος Χαλαβαζής 

Παρακάτω όσα ειπώθηκαν στην Συνέντευξη Τύπου 

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250