Λαϊκή Συσπείρωση: Ελλείψεις στο Ειδικό Σχολείο Περατάτων και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Περατάτων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 07:16

Λαϊκή Συσπείρωση: Ελλείψεις στο Ειδικό Σχολείο Περατάτων και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Περατάτων

 

Τα τελευταία χρόνια με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δρομολογηθεί μια σειρά βάρβαρα μέτρα που έχουν στόχο τη διάλυση των όποιων δημόσιων κοινωνικών δομών υπάρχουν και την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους.

Στην παραπάνω κατεύθυνση αποτελεί ιδιαίτερη προτεραιότητα η Ειδική Αγωγή σε όλες τις δομές της , καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό μειώνεται κάθε χρόνο, ο κρατικός προϋπολογισμός για Πρόνοια - Ειδική Αγωγή, περικόπτονται δαπάνες και θεραπείες για τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, δεν διορίζεται το απαραίτητο εκπαιδευτικό και ειδικό προσωπικό, κλείνουν τμήματα και σχολεία (ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αργοστολίου), δεν λειτουργούν τα απαραίτητα Τμήματα Ένταξης , μπήκαν νέα εμπόδια στις διαγνώσεις με την κατάργηση του ΚΕΔΔΥ κ.α.

Οι συνέπειες από την παραπάνω πολιτική όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) μέχρι σήμερα στην ειδική Αγωγή, αφορούν συνολικά την εξέλιξη των ίδιων των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που εφόσον δεν δέχονται την κατάλληλη στήριξη, οδηγούνται στο περιθώριο της μαθησιακής διαδικασίας ή στα ιδιωτικά σχολεία και κέντρα, μετακυλώντας έτσι στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας το αντίστοιχο κόστος.

Παρά όμως τις παραπάνω δυσκολίες και εμπόδια, αυτές οι εκπαιδευτικές δομές επιτελούν σοβαρό έργο. Καθώς όμως τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από εξατομικευμένη παρέμβαση, διαφοροποιημένο χρόνο, πρόγραμμα και μέσα, απαιτούνται οι απαραίτητοι κρατικοί πόροι προς τους Δήμους που αδυνατούν να σηκώσουν και αυτήν την κρατική ευθύνη. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις μειώνουν τα χρήματα προς τις Σχολικές Επιτροπές, σε βαθμό που να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα όλων των σχολείων και ιδιαίτερα των ειδικών Οι δήμοι, και ειδικότερα ο δήμος Αργοστολίου, βάζοντας πλάτη στην παραπάνω κεντρική πολιτική που επιδιώκει να εξοικονομήσει πόρους για να τροφοδοτήσει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου με την επιδότησή του, δεν διεκδικούν παραπάνω χρηματοδοτήσεις, και μετακυλούν και αυτό το κόστος στις λαϊκές οικογένειες μέσα από την αύξηση των δημοτικών τελών.

Η παραπάνω δυσχερής κατάσταση έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση, σε όλες αυτές τις εκπαιδευτικές δομές στο νομό μας. Ειδικότερα το Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Περατάτων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, βιώνουν την δραματικά μειωμένη χρηματοδότηση από την Σχολική Επιτροπή, αντιμετωπίζοντας έτσι σοβαρά προβλήματα:

 Δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της μεταφοράς μεταφορά των μαθητών. Ένας μαθητής του Νηπιαγωγείου από την Σάμη (σε αναπηρικό καροτσάκι) δεν έχει μεταφορά προς το σχολείο των Περατάτων και για το λόγο αυτό δεν παρακολουθεί τα μαθήματα. Για τρείς μαθητές του Νηπιαγωγείου από Σπαρτιά και Αργοστόλι , δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο για να πάνε στο σχολείο, ενώ τρείς μαθητές ακόμη από το Αργοστόλι δεν παραμένουν στο ολοήμερο λόγω μη ύπαρξης μεταφοράς για την επιστροφή τους.
 Ελλείψεις σε προσωπικό. Στο σχολείο που υπηρετούν 12 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων (έχει 19 μαθητές , 3 Νηπιαγωγείο και 16 στο Δημοτικό), υπάρχει μόνο ένας μόνιμος εκπαιδευτικός ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που απασχολούνται ελαστικά, 15-20 χρόνια.
 Προβλήματα στις υποδομές Το κτίριο είναι παλιό, μικρό και όχι λειτουργικό. Υπάρχουν μόνο αόριστες υποσχέσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ πιθανόν μετασκευών και βελτιώσεων. Η λύση είναι ένα κατασκευασθεί καινούργιο, σύγχρονο σχολείο ενταγμένο στον κοινωνικό ιστό του Αργοστολίου που να καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο του σήμερα αλλά και του αύριο.

Ωστόσο σήμερα απαιτούνται άμεσα μέτρα όπως:

 να ανεγερθούν επί πλέον τουαλέτες γιατί δεν υπάρχουν σε κτήρια προκάτ που είναι τοποθετημένα στο προαύλιο και αναγκάζονται να κουβαλούν οι εκπαιδευτικοί τους μαθητές.
 Να μπει νέα ηλεκτρική εγκατάσταση. Πέφτει συνεχώς το ρεύμα γιατί δεν αντέχει τις προσθήκες προκάτ που έχουν μπει χωρίς να αλλάξει και η ισχύ του ρεύματος.
 Να επισκευαστεί το δάπεδο του προαυλίου που είναι παλιό και προβληματικό γεμίζοντας στάσιμα νερά τον χειμώνα δημιουργώντας δυσκολίες στους μαθητές .
 Να υπάρξουν χώροι κοινής εξυπηρέτησης είναι ελάχιστοι και απελπιστικά μικροί (Βιβλιοθήκη, κουζίνα και γραφείο μαζί, τουαλέτα).

Με βάση τα παραπάνω είναι επείγουσα ανάγκη

• Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την χωροθέτηση και κατασκευή σύγχρονου ειδικού δημοτικού σχολείου και ειδικού νηπιαγωγείου στο δήμο Αργοστολίου ώστε να καλυφθούν πλήρως οι μαθητές του δήμου με σύγχρονες, ασφαλείς, δημόσιες υποδομές.
• Να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και να προβλεφθούν τα αντίστοιχα κονδύλια στον Προϋπολογισμό του 2020 του δήμου Αργοστολίου για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές, συντηρήσεις του παραπάνω κτιριακού συγκροτήματος.
• Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών που με την σειρά τους να χρηματοδοτούν τα ειδικά σχολεία στο ύψος που απαιτείται για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους.
• Να εξασφαλιστεί η μεταφορά όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, με δημόσιο σύστημα μεταφοράς.
• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής, το ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
• Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε επιστημονικό, παιδαγωγικό προσωπικό για να εξασφαλιστεί αυτό που είναι προαπαιτούμενο της ειδικής παρέμβασης, η γνωμάτευση και η παραπέρα διεπιστημονική υποστήριξη στο κατάλληλο σχολικό πλαίσιο για κάθε παιδί , με βάση τις προσδιορισμένες ειδικές ανάγκες του.

Για όλα τα παραπάνω ΖΗΤΑΜΕ:

Να συζητηθεί ως εκτός ημερήσιας διάταξης το παραπάνω θέμα κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 10-2-2020 με παράλληλο κάλεσμα όλων των αρμόδιων φορέων για συμμετοχή στην συζήτηση (εκπαιδευτικούς, γονείς. μαθητές κ.λ.π.).

Αργοστόλι 8 Φλεβάρη 2020

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αργοστολίου

Σταύρος Γρηγορόπουλος Γιάννης Κουρούκλης




00 inkefalonia general ad 300X250