Θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο «βλέπει» το ΓΕΕΘΑ: Τι αναφέρει έκθεση του Επιτελείου – Εντολή «Βυθίστε το Γιαβούζ»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 12:07

Θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο «βλέπει» το ΓΕΕΘΑ: Τι αναφέρει έκθεση του Επιτελείου – Εντολή «Βυθίστε το Γιαβούζ»

Το κίνδυνο «ηθελημένης πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο» από την Τουρκία σημειώνει σε διαβαθμισμένη έκθεσή του το ΓΕΕΘΑ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος αφενός θα συνεχιστεί και αφετέρου θα εστιάσει σε «συγκεκριμένους νησιωτικούς σχηματισμούς», όπως γράφει ο Γιώργος Διονυσόπουλος για την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Οι συντάκτες της έκθεσης, κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για δημιουργία μιας «σημειακής κρίσης», θεωρώντας ότι ενδεχόμενη τουρκική κινητοποίηση θα εστιάσει σε συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, στο πρότυπο της κρίσης των Ιμίων το 1996, μέσω της οποίας εγκαινιάστηκε το τουρκικό δόγμα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Η αναφορά περί «σημειακής κρίσης» δείχνει σαφώς το σύμπλεγμα της Μεγίστης, αναφέρει το πρώτο θέμα στον έντυπο τύπο και είδαμε στο staratalogia.

Στο ΥΠΕΘΑ είναι διάχυτη η ανησυχία ότι αμέσως μόλις ολοκληρώσει τις παράνομες εργασίες του δυτικά της Πάφου ο «Πορθητής», στα τέλη Ιουλίου, ενδέχεται να βάλει πλώρη προς την ελληνική ΑΟΖ κινούμενο είτε νότια, είτε δυτικά του Καστελόριζου. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν η Τουρκία προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η απάντηση των ΕΔ θα είναι δυναμική.

Η έκθεση του ΓΕΕΘΑ επίσης τονίζει την αναγκαιότητα συνεχούς επαγρύπνησης όχι μόνο των ΕΔ, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, θεωρώντας εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια τουρκική επιθετική ενέργεια, που ως στόχο θα έχει όχι την κατάληψη εδάφους, ή το γκριζάρισμα κάποιας θαλάσσιας περιοχής, αλλά την επικοινωνιακή εκμετάλλευση και τη δημιουργία αρνητικού ψυχολογικού αντίκτυπου στον Ελληνικό πληθυσμό.

Την ίδια στιγμή και εκεί είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε, οι Τούρκοι κατά την διάρκεια των συζητήσεων για τα ΜΟΕ, απαίτησαν αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και μείωση του εθνικού μας εναέριου χώρου από τα 10 στα 6 μίλια!

pentapostagma.gr

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250