Καταργούν τα Περιφερειακά Ιατρεία Κεραμειών, Βλαχάτων και Κ.Υ. Σάμης, αποδυναμώνουν το Νοσοκομείο Αργοστολίου, για να υπολειτουργήσει το Νοσοκομείου Ληξουρίου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 13:28

Καταργούν τα Περιφερειακά Ιατρεία Κεραμειών, Βλαχάτων και Κ.Υ. Σάμης, αποδυναμώνουν το Νοσοκομείο Αργοστολίου, για να υπολειτουργήσει το Νοσοκομείου Ληξουρίου

Για τα ζητήματα στον τομέα της Υγείας... 

 Σε αναστάτωση βρίσκονται οι κάτοικοι του Δ.Δ. Λειβαθούς – και πιστεύω της Σάμης – μετά την απόφαση της 6ης ΥΠΕ να καταργήσει στην ουσία το Κέντρο Υγείας Σάμης και τα Περιφερειακά Ιατρεία που λειτουργούν στα Βλαχάτα και Κεραμιές, για να επανδρώσει μερικώς το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου.

Με πρωτοβουλία της η ιατρος των Βλαχάτων κα Μαρτσέλα Βολνεάνσκι, θα δέχεται ασθενείς από 14 έως και 18 Μαΐου. Μετά τις 18 Μαΐου, οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι για απλή συνταγογράφηση, θα είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται ιδιώτη ιατρό στο Αργοστόλι καταβάλλοντας το αντίτιμο της επίσκεψης. Δηλαδή, εκτός την οικονομική επιβάρυνση, το κυριώτερο η ταλαιπωρία της μετάβασης και αναμονής στο Αργοστόλι για ανθρώπους ηλικιωμένους με δυσκολία μετακίνησης.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο της η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοπονήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, μετακινεί από 1-5-2018 τους Γενικούς Ιατρούς του ΕΣΥ Μοσχόπουλο Νικόλαο από Κεραμειές και Μαρτσέλα Βολεάνσκι του Κ.Υ. Σάμης – Π.Ι. Καραβάδου και Βλαχάτων στο Γ.Ν. Ληξουρίου για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών – αναφέρει το έγγραφο -. Η κα Βολνεάνσκι διαφώνησε και έκανε ένσταση προς την 6η Π.Υ ζητώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση εξηγώντας του λόγους που ενίσταται, (δημοσιεύεται στο τέλος η ένσταση), και οι λόγοι περιληπτικά είναι: α) ότι, αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία του Περιφεριακού Ιατρείου της Λειβαθούς β) καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση των εφημερίων στη Σάμη γ) έχει την οικογένεια της και το σπίτι της στα Λουρδάτα, ενώ πρόβλημα είναι και τα έξοδα μετακίνησης από Λουρδάτα στο Ληξούρι, ενώ επισημαίνει ότι μένει ακάλυπτο το θέρετρο των Λουρδάτων που γεμίζει από ξένους επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες αφήνοντας ένα μεγάλο κενό πρωτοβάθμιας υγείας. Τέλος τονίζει οτι, “Δεν είναι δυνατή ούτε η ομαλή και σωστή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου με τη μετακίνηση δυο γενικών ιατρών. Ενώ επιβάλλεται η βελτίωση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ουσιαστικά καταλήγει στην υπολειτουργία όλων των μονάδων υγείας του νησιού”.

Δικαίωμα στην υγεία έχουν όλοι, ανεξαιρέτως είτε είναι από το Ληξούρι, είτε από τα Λουρδάτα. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να αντικαταστήσει εγκαίρως τους απερχόμενους λόγω συνταξιοδότησης ιατρούς και όχι να δώσει λύση τελευταίας στιγμής αδιαφορώντας για τους χιλιάδες ασφαλισμένους που θα ταλαιπωρηθούν και θα υποστούν ακόμη μία οικονομική αφαίμαξη.

Στο Δ.Δ. Λειβαθούς σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, υπάρχουν γύρω στις πέντε χιλιάδες μόνιμους κάτοικους που εξυπηρετούνται από τα Περιφερειακά Ιατρεία Καραβάδου - Βλάχατων και Κεραμειών.

Ειδικότερα, το ιατρείο Βλαχάτων με την Γενική Ιατρό κα Μαρτσέλα Βολνεάνσκι – που είναι πολύ αγαπητή στους κατοίκους – εξυπηρετεί όλα τα γύρω χωριά, Σιμωτάτα, Βλαχάτα, Λουρδάτα, Μουσάτα, Αφράτο και άλλα πιο απομακρυσμένα. Πρέπει να τονιστεί ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών είναι στην μεγάλη πλειοψηφία τους ηλικιώμενοι, που εκτός τα έκτακτα περιστατικά που καλείται να λύσει η ιατρός, έχουν την μόνιμη μηνιαία συνταγογράφησή τους.

Η κατεξοχήν απασχόληση των κατοίκων είναι τα τουριστικά επαγγέλματα, με τους ξένους επισκέτες από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο να αυξάνουν κατακόρυφα τον πληθυσμό με ότι συνεπάγεται αυτό σε παροχή υπηρεσιών υγείας. Σημειώνεται ότι, με την κατάκτηση της “Γαλάζιας Σημαίας” στην παραλία του Λουρδά, μεταξύ των υποχρεωτικών δομών που πρέπει να παρέχονται στους λουόμενους είναι και αυτή των πρώτων βοηθειών. Το περασμένο καλοκαίρι έίχαμε περιστατικό πνιγμού, αλλά και ατυχήματος που επιλήφθηκε άμεσα η ιατρός κα Μαρτσέλα.

Ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού που έχει θεσμοθετηθεί, άσχετα αν δεν λειτούργησε στην ουσία, λειτουργεί σ' αυτά τα περιφερειακά ιατρεία, αφού ο γιατρός γνωρίζει από πρώτο χέρι το πρόβλημα του ασθενούς. Συγκεκριμένα η κα Βολνεάνσκι, από το 2013 που διορίστηκε στα Βλαχάτα, αγάπησε και αγαπήθηκε απο τους κατοίκους αναπτύσοντας μία ξεχωριστή ανθρώπινη σχέση, γνωρίζοντας το πρόβλημα του καθενός, που σε έκτακτο περιστατικό σαν γενικός ιατρός θα δώσει λύση, “φιλτράροντας” τους ασθενείς που έχουν ανάγκη υπηρεσιών νοσοκομείου.

Τονίζεται η ανεπαρκή κάλυψη ασθενοφόρων στο Γ.Ν. Αργοστολίου, που αν αυξηθούν τα έκτακτα περιστατικά θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στους ασθενείς.

Με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης για οικονομικούς λόγους, ο κόσμος στράφηκε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η απασχόληση στα Δημόσια Νοσοκομεία. Κλείνοντας Π.Ιατρεία, για να υπολειτουργήσει στην ουσία κάποιο άλλη μονάδα, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η δουλειά στα νοσοκομεία που θα δέχονται όλα τα περιστατικά αφού δεν θα υπάρχει ο Περιφερειακός ιατρός να δώσει λύση και να “φιλτράρει” τους ασθενείς πριν επισκεφτούν το νοσοκομείο. Τα νοσοκομεία για τους ίδιους οικονομικούς λόγους, δεν προσέλαβαν νέο προσωπικό ή δεν ανταποκρίθηκαν οι νέοι ιατροί αφού προτιμούν την εργασία στο εξωτερικό λόγω καλυτέρων αμοιβών. Ενδεικτικά αναφέρει, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, οι αμοιβές εργασίας του ιατρικού δυναμικού σε διεθνές επίπεδο κυμαίνονται από 5.000 – 15.000 ευρώ μηνιαίως, την στιγμή που ο μισθός του ειδικευμένου ιατρού στον ΕΟΠΥΥ δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

Το Σύστημα Υγείας (όπως και και η άμυνα της χώρας) δεν πρέπει να είναι μέρος εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων της όποιας κυβέρνησης. Δεν μπορεί το Σύστημα Υγείας να καταρρέει αφήνοντας στην τύχή τους πολίτες που έχουν καταβάλει ή όχι τις ασφαλιστικές εισφορές τους για να έχουν κάλυψη υγείας. “Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πραγματικές λύσεις για να διατηρηθεί όρθιο το Σύστημα Υγείας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πλήρως αποδυναμωμένο και λειτουργεί χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού» επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα αφουγκραστεί τον παλμό ανησυχίας των πολιτών, πολιτών όχι προνομιούχων, αλλά φτωχών και ανήμπορων στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων που θα υποστούν το μαρτύριο της μετακίνησης και αναμονής στο Αργοστόλι μαζί με την οικονομική επιβάρυνση. Οι πολίτες έχουν συνταγματικό δικαίωμα στην Υγεία που είναι προϋπόθεση για την διατήρηση της ζωής.

 

Λιβέριος Πετρίδης

 

 

Το έγγραφο της 6ης Π.Υ. με το οποίο μετακινούν τους Γ. Ιατρούς Ν. Μοσχόπουλο και Μ. Βολνεάνσκι στο Νοσοκομείο Ληξουρίου

 

«Ένσταση της Μ. Βολνεάνσκι σχετικά με τη μετακίνησή της στο Νοσοκομείο Ληξουρίου»

 

Σχετ.: Έγγραφο της 6ης ΥΠΕ 21/604/30.4.2018 με αρ. πρωτοκόλλου Κ.Υ. Σάμης 17491.

 

Σχετικά με τη μετακίνησή μου από το Κέντρο Υγείας Σάμης στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου για κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών και εφημεριακών αναγκών από 01-05-2018, θα ήθελα να ενημερώσω ότι διαφωνώ και ενίσταμαι . Παρακάτω εξηγώ τους λόγους:

 

Με αυτή τη απόφαση αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργιά του Περιφερικού Ιατρείου της Λειβαθούς στο οποίο υπηρετώ (Π.Ι. Καραβάδου – Βλαχάτα) . Με τη μετακίνηση και των δύο γιατρών της Λειβαθούς (εφόσον η ίδια απόφαση ισχύει και για τον κο Ν. Μοσχόπουλο, Π.Ι. Κεραμειών), η εν λόγω περιοχή, που αριθμεί 4663 κατοίκους, θα μείνει χωρίς ιατρική κάλυψη, γεγονός που θα επιβαρύνει οικονομικά τους κατοίκους και το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Κατόπιν αυτής της μετακίνησης των Γενικών Ιατρών, επιμελητών του Κέντρου Υγείας Σάμης στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου για εφημερίες, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση των εφημερίων που εως τώρα πραγματοποιούσαν στη Σάμη.

Η εν λόγω απόφαση μου δημιουργεί προσωπικά και οικονομικά προβλήματα, δεδομένου ότι: α)η οικογένειά μου είναι μονογονεϊκή (εγώ και το παιδί μου), και

β) η μετακίνηση μου στο Νοσοκομείο Ληξουρίου με επιβαρύνει οικονομικά με τα καθημερινά έξοδα μετακίνησης λόγω μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από τα Βλαχάτα στο Ληξούρι (51.80 χλμ).

Η περιοχή του Λουρδά, όπου βρίσκεται το ιατρείο μου, έχει πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η απουσία ιατρού στη περιοχή αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα όσον αφορά τις πρώτες βοήθειες σε επείγουσες καταστάσεις και την προετοιμασία και εν γένει τη μέριμνα για ασφαλή διακομιδή στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.

 

Θέλω να τονίσω το γεγονός ότι η μετακίνηση μου αυτή δημιουργεί συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην παρεχομένη ιατρική αυτή υπηρεσία.

Θέλω δε να σας επισημάνω ότι δεν είναι δυνατή η παροχή ολοκληρωμένης και συνεχούς φροντίδας, πρόληψης, προαγωγής της υγείας που θα συμβάλλει στην ορθολογική παραπομπή σε άλλες μονάδες η υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Δεν είναι δυνατή ούτε η ομαλή και σωστή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ληξουρίου με τη μετακίνηση δυο γενικών ιατρών. Ενώ επιβάλλεται η βελτίωση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ουσιαστικά καταλήγει στην υπολειτουργία όλων των μονάδων υγείας του νησιού.

Ευελπιστώ ότι θα δοθεί από πλευράς σας ουσιαστική λύση στα προβλήματα αυτά, και όχι να καλούμαι να καλύψω οποιαδήποτε κενά του συστήματος υγείας. Κάτι που δυστυχώς γίνεται όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ στο ΠΙ Καραβαδου (Βλαχάτων). Και ενώ έχετε γνώση του ότι κάτι τέτοιο γίνεται χωρίς τη συναίνεσή μου.

 

Ευχαριστώ,

Μαρτσέλα Βολνεάνσκι

Επιμελήτρια Β΄ Γενικής Ιατρικής

Κ.Υ. Σάμης, Π.Ι. Καραβάδου

 

Πηγή: Lourdas.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250