Ληξούρι: Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για τις ανεμογεννήτριες στα Κηπούρια (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 19:13

Ληξούρι: Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για τις ανεμογεννήτριες στα Κηπούρια (εικόνες)

Τι ειπώθηκε στην συγκέντρωση 

 Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας πραγματοποιηθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Μουσείο Ληξουρίου. Μιά συγκέντρωση την οποία πραγματοποιησε το ΚΚΕ και αφορούσε την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, τις συνεχόμενες καθημερινές μετακινήσεις των οχημάτων που μεταφέρουν κομμάτια των ανεμογεννητριών είτε οδικώς είτε ακτοπλοϊκώς στο Ληξούρι.

Τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Μαντζουράτος έχοντας στο πλευρό του στελέχη της ΕΛΜΕΚΙ, του ΕΚΚΙ και του τοπικού ΚΚΕ.

Ο κ. Μαντζουράτος κατηγόρησε Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έδωσε την άδεια στην εταιρεία για να μεταφέρουν μέσω του οδικού δικτύου της Κεφαλονιάς αυτά τα "τέρατα" στο Ληξούρι και στα Κηπούρια, ενώ για τον ίδιο λόγο απέδωσε ευθύνες και στο Λιμενικό Ταμείο άρα και στην Δημοτική Αρχή ότι έδωσε την άδεια να μεταφερθούν και μέσω των Λιμένων Αργοστολίου και Ληξουρίου οι ανεμογεννήτριες.

Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στην Βουλή σχετικά με την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Μεταξύ άλλων αυτή η επιστολή αναφέρει "μέχρι σήμερα στο νησί της Κεφαλονιάς έχουν εγκατασταθεί αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ακουμπούν σε ισχύ τα 135 MW, ενώ σύμφωνα με τα κριτήρια και τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων στις δημοτικές ενότητες Αργοστολίου, Πυλαρέων, Παλλικής όπου υφίστανται ή πρόκειται να εγκατασταθούν ΑΣΠΗΕ ισχύουν τα παρακάτω ποσοστά εδαφικής κάλυψης της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας: ΔΕ Αργοστολίου 47,20%, ΔΕ Παλλικής 11,13% και ΔΕ Πυλαρέων 39,45%."

"Η εγκατάσταση αιολικού πάρκου (από το 2006 γίνεται συστηματική προσπάθεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία "Ιόνιος Άνεμος Ετερόρρυθμη Εταιρεία Παραγωγής και Διάθεσης Ηλεκτρικής Ενέργειας" συνολικής ισχύος 2,4MW) στην Παλλική στην θέση "Μωρού Κηπουραίων" μιάς ιδιαίτερης περιοχής γεωμορφολογικά, περιβαλλοντικά, ιστορικά θα υποθηκεύσει όχι μόνο την οικονομική της δραστηριότητα (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός κλπ) αλλά θα πλήξει και θα προσβάλλει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τον ιστορικό και μνημειακό χώρο των αρχαίων "Ταφίων"".

Η ερώτηση του ΚΚΕ ήταν: Πως τοποθετούνται οι Υπουργοί στα αιτήματα κατοίκων, ΠΣ Ιονίων Νήσων, Μητρόπολης Κεφαλληνίας, ΔΣ Κεφαλονιάς και κατοίκων. 1. Να σταματήσει η καταστροφή (και) για το περιβάλλον με την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. 2. Άμεση επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης αιολικών παρκων στην περιοχή έτσι ώστε να μην προσβληθεί με κανένα τρόπο το απαράμιλλο τοπίο της περιοχής και της οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων.

Αυτήν την στιγμή στα Κηπούρια είναι έτοιμες τρεις βάσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, ενώ μελλοντικά εκφράστηκαν φόβοι ότι θα γεμίσει όλη η κορυφογραμμή ανεμογεννήτριες οι οποίες θα φτάσουν έως και τα Λαγκαδάκια.

Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας αντιδρά και μας θέλει όλους δίπλα του την ημέρα της Δίκης (Σεπτέμβριος 2019) διότι έχει καταπατηθεί Μοναστηριακή γη.

Μεταξύ των παρευρισκομενων ήταν ο Θ.Κούτσης (Πρόεδρος της Κοινότητας Καμηναράτων), ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν.Κουρούκλης, ο τ. Αντιδήμαρχος Β.Θεοφιλάτος, στελέχη και μέλη του τοπικού ΚΚΕ κα.

Με το τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα εμπράκτως. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κινητοποίηση στην περιοχή μας και είναι απαραίτητη η συμμετοχή των κατοίκων των χωριών μας και της Παλλικής γενικότερα

Πηγή: Lixouri.gr

kkr anemogenitries lixouri1kkr anemogenitries lixouri5kkr anemogenitries lixouri11kkr anemogenitries lixouri13kkr anemogenitries lixouri19kkr anemogenitries lixouri22


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ