Ε.Α.Σ. : «Πονοκέφαλος» στο ντόπιο Αγροτικό κόσμο οι ποινές από 15 Ιουνίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 17:35

Ε.Α.Σ. : «Πονοκέφαλος» στο ντόπιο Αγροτικό κόσμο οι ποινές από 15 Ιουνίου

Ανακοίνωση από τον ΕΑΣ

 Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι η ψήφιση του νόμου 4492/2017 δημιουργεί νέες υποχρεώσεις στους ντόπιους Παραγωγούς και Εμπόρους αγροτικών προϊόντων.

Αναλυτικότερα, από 15 Ιουνίου 2019 τίθεται σε ισχύ η καταγραφή τιμολογίων για πωλήσεις νωπών και ευπαθών κηπευτικών, ιχθυοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Η υποχρέωση ανάρτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο www.minagric.gr. αφορά όλους τους ντόπιους Παραγωγούς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), ανεξαρτήτως καθεστώτος ένταξης (ειδικό ή κανονικό) και ανεξαρτήτως αν πρόκειται για τιμολόγια έκδοσης τους, τιμολόγια αγοράς που τους έχουν εκδοθεί, εκκαθαρίσεις κλπ.
Πρέπει λοιπόν να αναρτηθεί το τιμολόγιο μέχρι 25 ημέρες μετά από την ημερομηνία που εκδόθηκε. Από την 26η ημέρα και μέχρι και την 50η επιβάλλεται στον Παραγωγό πρόστιμο ίσο με το 5% της αξίας του τιμολογίου σε περίπτωση εκπρόθεσμης ανάρτησης. Από την 51η ημέρα δεν μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία του τιμολογίου.

Ο Έμπορος οφείλει να εξοφλήσει το τιμολόγιο εντός 60 ημερών. Αν δεν το κάνει, για τις 2 πρώτες φορές θα έχει πρόστιμο ίσο με το 30% του τιμολογίου. Την τρίτη φορά και για κάθε επιπλέον φορά που δεν θα εξοφλεί το τιμολόγιο εμπρόθεσμα, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% της αξίας του τιμολογίου.
Τα προϊόντα που θεωρούνται ευαλλοίωτα είναι τα εξής: ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα, κράμβες, κουνουπίδια, μπρόκολα, ραπανάκια, λάχανα, μαρούλια, ραδίκια, καρότα, γογγύλια, κοκκινογούλια, αγγούρια, πιπεριές, μπιζέλια, φασόλια, κουκιά, πατάτες, γλυκοπατάτες, μανιτάρια, καρποί με κέλυφος, μπανάνες, σύκα, αχλάδια, εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, καρπούζια, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, κυδώνια, βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, ρόδια, κρέατα βοοειδών, πουλερικών, κουνελιών, χοίρων, προβάτων, γιδιών (όχι τα ζώντα ζώα, ούτε τα κρεατοσκευάσματα), γάλα νωπό, γάλα παστεριωμένο, βασιλικός πολτός, αλιεύματα, αυγά πουλερικών με το τσόφλι, φέτα, τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά.

Συμπερασματικά ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) τονίζει ότι οι παραπάνω υποχρεώσεις αφορούν ειδικά αυτή την περίοδο τους ΘιακοΚεφαλονίτες Αγρότες, οι όποιοι παράγουν αν όχι όλα, την πλειοψηφία των παραπάνω προϊόντων. Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, όπου η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ως ανώτερο όργανο γνωμοδότησης και νομολογίας, επιβάλλει να αλλάξουμε νοοτροπία γύρω από το εμπόριο, την διακίνηση και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Θα πρέπει όλοι οι ντόπιοι Παραγωγοί να θυμούνται ότι πάνω από το κεφάλι τους υπάρχει η «Δαμόκλειος σπάθη», έτοιμη να τους τιμωρήσει με τσουχτερά πρόστιμα σε κάθε λάθος τους.

Από Ε.Α.Σ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ